Abu Melle
journalistieke producties

Nieuws-(archief)

uit Driebergen en omgeving


 archief 98       archief 99      archief 00      
 


abumelle@xs4all.nl

Abu Melle Index


18/12/01

Allemaal groene longetjes

driebergen_ De Engweg is een kromme oude straat langs de rand van het dorp. Aan de ene kant een landgoed en wat boerderijen, aan de andere kant ruime huizen. Tussen twee van die huizen ligt een moestuintje. Dat moestuintje moet een huis worden, tegen de zin van buren en buurt.

 

Het is een lapje grond van veertien stappen breed. Tot voor kort groeiden er bietjes, bonen en boerenkool, dit jaar tiert het onkruid welig.  Vorig jaar werd het bijbehorende huis verkocht en juridisch van de moestuin gescheiden. Afgelopen maand gaf de gemeente een voorlopig groen licht aan de projectontwikkelaar. Die wil er een huis bouwen, en dat is tegen de zin van de buurt. Drie bezwaarschriften van in totaal 18 mensen werden ingediend. ,,Ach, allemaal beroepsbezwaarders,'' roept een langswandelende man met hond. ,,Alles beter dan dit loze stukje,'' zegt de passerende fietser. ,,Is er weer een plekje bij,'' vindt de buurvrouw van verderop, kennelijk oneens met de andere buren.

Het is een lastig perceeltje. Groter dan tussen de andere huizen langs deze straat, maar wel erg krap voor een nieuw huis. De architect tekende daarom een smal, extra lang huis. Waar de buurhuizen acht meter diep zijn, moet het nieuwe huis veertien meter diep worden. Probleem is dat de achtertuin van de buren daarmee ommuurd dreigt te worden. De directe buren vrezen een aantasting van privacy, een forse schaduwtoename en waardevermindering van het eigen onroerende goed. Ze dreigen met claims.

Ook verderop in de buurt ligt het plan niet lekker. Omwonenden in de wijde omgeving vrezen dat het rustige huizenpatroon in deze lommerrijke straat bruusk doorbroken gaat worden. Een nieuw, hoog, lang en smal alleenstaand huis past volgens hen niet tussen de oude, brede 2-onder-1-kap-woningen.  Het zou 'detoneren'  met de omgeving,  een 'apert negatief effect' hebben en de harmonie verstoren. ,,Het oogt als ertussen gepropt,'' schrijven tien omwonenden in hun bezwaarschrift. De buurt ziet met de nieuwbouw bovendien het einde naderen van het landelijke karakter van de Engweg, met al die tuintjes als 'longblaasjes van een groene long': ,,Die moeten we koesteren.''

Volgens de gemeente zijn uiterlijk en bouwvolume van het bouwplan juist afgestemd op de belendende panden. Volgens de indieners van de bezwaarschriften is dat niet waar.  Volgens hen wordt het huis niet alleen bijna tweemaal zo lang, maar is ook de inhoud met 900 kuub tweemaal zo groot als het buurtgemiddelde van rond de 400 kubieke meter. Binnenkort buigt de commissie bezwaar- en beroepschriften zich over de zaak.

 

18/12/01

Inbreiden of niet

driebergen_ In het nieuwe jaar, op dinsdag 8 januari, vindt het grote inbreidingsdebat plaats. Driebergenaren mogen komen zeggen welke lege stukjes grond wel en welke niet bebouwd mogen worden. De belangstelling is groot.

 

Driebergen ontvolkt en vergrijsd, langzaam maar gestaag. Om het tij te keren moeten er de komende twee decennia jaarlijks 50 woningen gebouwd worden. De vraag is echter waar dat moet gebeuren. Van de provincie mag er voorlopig geen uitbreiding plaatsvinden, dus moet Driebergen inbreiden. De gemeente brengt momenteel in kaart waar de meest kansrijke lege stukken Driebergen zijn. Het meest kansrijk zijn de stukken grond die niet te duur zijn. Kansrijk zijn ook locaties waar nieuwbouw niet direct overlast oplevert voor de omwonenden en daarmee bezwaarschriften voor de gemeente. Deze inventarisatie gaat in het diepste geheim, want de gemeente is bang voor speculanten.

Het publieke debat begin januari is nodig omdat ook inbreng van de bevolking vereist is. Vanwege de vertrouwelijkheid van de nota inbreidingslocaties is niet helemaal duidelijk waar het debat precies over zal gaan. De belangstelling is in elk geval groot, al meer dan zestig aanmeldingen zijn binnen.

Intussen lijkt het debat zich ook op straat af te spelen. Waar inbreidingsplannen naar buiten komen -zoals rond Kraaybeek, het klooster van de zusters Ursulinen, de uitbreiding van zorgcentrum Rehoboth, langs de Engweg- ontstaan ogenblikkelijk oppositionele bewonersgroepen. Omwonenden hechten duidelijk aan de open stukken groen die over Driebergen verspreid liggen. Met het dichtbouwen van die open stukken neemt bovendien de verkeersdruk toe. Meer bebouwing, wegen en parkeerplaatsen betekenen verder niet alleen een aantasting van groen, ook gaat het ten koste van speel- en rondhangruimte. Volgens sommigen rijst langzamerhand de vraag waar de grens van inbreiding eigenlijk ligt, en of misschien toch niet harder gelobbyd moet worden voor uitbreiding.

 

 

13/12/01

Ozb niet omhoog

driebergen_ Driebergen zal in 2002 de ozb definitief niet verhogen om de zalmsnip aan de inwoners uit te betalen.

 

Het collegevoorstel om de benodigde 800.000 gulden uit de algemene reserve te halen haalde het gisteravond nipt, omdat D66- wethouder Kees Geveke met de fracties van VVD en Progressief Driebergen (PDR) meestemde.

Zijn eigen D66-fractie stemde tegen het voorstel, net als het CDA en de Christenunie. De tegenstanders vinden dat de algemene reserve te zeer wordt uitgehold, vooral omdat op korte termijn een flink aantal tegenvallers verwacht wordt.  In plaats van opnieuw tekorten uit de reserve te dekken zien zij liever de ozb met 11,5% verhoogd.

Volgens PDR-fractieleider Onno de Jong staat de gemeente er financieel juist rooskleurig voor en valt een ozb-verhoging daarom niet uit te leggen aan de burger.

naar boven


10/12/01

Progressieven in beroering om zalmsnip

driebergen_ De lokale partij Progressief Driebergen Rijsenburg (PDR) is gespleten over de vraag of de zalmsnip wel uit de algemene reserve moet worden betaald. De gemeenteraadsfractie is voor, een aantal leden wil liever de ozb verhogen. Donderdagavond, bij de raadsvergadering, valt de beslissing.

 

Aanstichter van de beroering is Renk Knol, boos PDR-lid. Knol vindt het logisch dat de VVD een voorstel voor belastingverlaging steunt, maar is ontsteld dat zijn eigen partij dat ook doet. ,,Het valt me zwaar tegen dat ze met de VVD meegaan. Ik vermoed dat het is uit electorale overwegingen.''

Knol is de afgelopen dagen aan het lobbyen geslagen om zijn partijgenoten alsnog van standpunt te doen veranderen. Tientallen e-mails en brieven gingen de deur uit met een oproep om toch vooral te denken aan het collectieve belang. Knol: ,,De collectieve sector heeft het zwaar, er is de afgelopen jaren voortdurend op bezuinigd. Veel instellingen zitten in de problemen. Kijk naar de kleedkamers van CDN, naar het achterstallig onderhoud aan de scholen. Dan ga je toch niet zo'n fooi uitdelen aan de mensen.''

De fooi betreft de zalmsnip. Vanwege een rechterlijke uitspraak moet Driebergen de zalmsnip in 2002 onverwacht toch aan de burgers uitbetalen. De benodigde 800.000 gulden, die net als voorgaande jaren door de gemeente al was ingeboekt, wil het college uit de reserve halen. Vorige week nog liet de fractievoorzitter Onno de Jong van Progressief Driebergen weten dat zijn partij akkoord zal gaan met het voorstel. Volgens hem zit Driebergen ruim in zijn geld, zeker nu het begrotingsjaar 2001 met een rekeningsoverschot afgesloten lijkt te worden. De Jong vond 'een gebaar naar de burger' daarom op zijn plaats.

Hoewel VVD-woordvoerder Wim Golverdingen het op dezelfde vergadering flink voor zijn kiezen kreeg vanwege een soortgelijk standpunt, hij werd door zijn collega's Sinterklaasgedrag verweten, bleef De Jong vorige week opmerkelijk genoeg buiten schot. Binnen zijn eigen partij PDR, een lokale bundeling van PvdA en Groen Links, is dat kennelijk anders. Gisteravond vergaderde het bestuur. Vanavond is er een openbare fractievergadering. Ondertussen moet een interne 'meningspeiling' helderheid brengen in het standpunt van de achterban.

Volgens PDR-penningmeester Tijn Everse was de bestuursvergadering van gisteravond vooral consulterend. ,,Knol en De Jong hebben hun standpunten mogen toelichten. Als bestuur hebben we daar verder over gepraat. Als je het aan mij vraagt: ik vind het standpunt van de fractie alleszins redelijk. Zolang de financiele planning niet op orde is, kan je niet zomaar de ozb verhogen.'' Everse kan niet zeggen wat de uitslag is van de meningspeiling onder de leden. ,,Die loopt nog, dus laat ik maar even wachten. Maar Knol staat niet helemaal alleen.''

Renk Knol zelf vindt zijn actie nu al geslaagd. ,,Het heeft effect. Ik krijg veel reacties, voornamelijk ondersteunend. Ik merk dat er beweging is. Ik denk dat ook de burgers dit trucje wel doorzien en dat de meerderheid uiteindelijk  meer oog heeft voor het collectieve belang. '' Volgens Knol zal het er daarom nog om gaan spannen, komende donderdagavond bij de raadsvergadering. Met D66, Christenunie en CDA tegen het voorstel en PDR en VVD voor, hangt het voorstel aan een zijden draadje. Knol: ,,Ik heb gehoord dat een van de VVD-raadsleden niet komt. Dan staken de stemmen. Ik ben benieuwd hoe dat afloopt.''

naar boven


3/12/01

Onzekerheid over extra ozb-stijging in 2002

driebergen_ Het is nog onzeker of de acht ton voor uitbetaling van de zalmsnip uit de algemene reserve gehaald wordt. Een kleine meerderheid van de raadscommissie financien wil de ozb al dit jaar verhogen om het gat te dekken. De stem van financienwethouder Kees Geveke zal volgende week de doorslag geven.

 

Over de zalmsnip was iedereen het gisteravond eens; die moet uitbetaald worden, conform de rechterlijke uitspraak begin november. Over de dekking van het financiele gat dat daardoor ontstaat, 800.000 gulden, was de commissie het minder eens. CDA, D66 en de Christenunie willen de ozb met ruim 11% laten stijgen om het gat te dekken. Progressief Driebergen (PDR) en de VVD willen de benodigde 800.000 gulden uit de algemene reserve halen.

PDR-fractievoorzitter Onno de Jong vindt een eenmalige greep in de algemene reserve geoorloofd omdat over het huidig boekjaar een overschot van 900.000 gulden verwacht wordt. ,,De algemene reserve staat er beter voor dan  vier jaar geleden. Bovendien hebben we dit jaar negen ton over. Dan denk ik: maak een gebaar.''

Volgens D66-fractievoorzitter Cathja Maas is dat gebaar principieel onjuist: ,,Dan moet u dat altijd doen als we geld overhouden. Bovendien weten we heel goed dat volgend jaar flinke tegenvallers langs gaan komen. Waarom rekent u die niet ook vast mee?''

De VVD ging nog een stap verder dan de PDR door voor te stellen de algemene reserve te benutten om met terugwerkende kracht ook de zalmsnippen over 2000 en 2001 uit te betalen. Dat standpunt kwam VVD-woordvoerder Golverdingen op ongezouten kritiek te staan. Jelte Bos (Christenunie) noemde hem Sinterklaas, anderen betichten hem van het uithalen van een goedkope verkiezingsstunt. ,,De VVD zegt: geef die burger honderd gulden. Maar de VVD zoekt geen alternatieve dekking en spreekt nooit over de consequenties die dat kan hebben voor welzijnsvoorzieningen, zoals het zwembad, de bibliotheek,'' aldus Onno de Jong.

De Christenunie nam in de discussie een helder standpunt in: de zalmsnip moet uitbetaald en de ozb moet verhoogd om de begroting rond te krijgen. ,,Mijn collega's gebruiken veel woorden. Het lijkt alsof ze niet durven toe te geven dat de huidige ozb-opbrengst ontoereikend is,'' zei woordvoerder Jelte Bos. Helemaal gelijk had hij daarin niet, CDA-woordvoerder Wim Derksen gebruikte gelijke woorden.

Als bijkomend argument noemden zowel Bos als Derksen de onderbenutting van de belastingcapaciteit in Driebergen. De rijksoverheid vindt dat Driebergen meer belasting kan heffen. Zolang Driebergen dat niet doet kort de rijksoverheid daarom op de algemene uitkering. Derksen rekende bovendien voor dat een ozb-verhoging gekoppeld aan uitbetaling van de zalmsnip voor de meeste inwoners een belastingverlaging betekent ten opzichte van de oude situatie. ,,De lastendruk neemt toe voor huizen die meer dan 485.000 gulden waard zijn. Driekwart van de huishoudens zit daaronder, voor hen daalt de lastendruk.''

In de tweede ronde schaarde ook D66 zich achter het standpunt van Christenunie en CDA. Daarmee ontstond in de raadscommissie een kleine meerderheid voor een ozb-verhoging. Daarmee ontstaat tegelijkertijd een moeilijke situatie voor D66-wethouder Kees Geveke. Bij een stemming in de gemeenteraad, volgende week donderdag, zal zijn stem de doorslag geven. Morgen zal hij het voorstel opnieuw in het college ter sprake brengen. Geveke liet gisteravond doorschemeren vast te houden aan het collegebesluit de algemene reserve te benutten, ondanks het feit dat hijzelf voor een ozb-verhoging is. Volgens Geveke weegt de collegialiteit binnen het college te zwaar om de zaak op de spits te drijven.

naar boven


2/12/01

College haalt zalmsnippen uit algemene reserve

driebergen_ Het college van b en w wil de zalmsnip over 2002 alsnog uitbetalen. Het gat van acht ton in de begroting dat daardoor ontstaat, wordt gevuld met een eenmalige greep in de algemene reserve. In 2003 wordt het gat gevuld door de OZB met ruim 11% te verhogen.

 

Begin deze maand oordeelde de rechter dat de manier van belastingheffen van de gemeente onrechtmatig is. De gemeente keert de zalmsnip sinds 2000 niet meer uit aan de burger, via een foefje met de afvalstoffenheffing. De afvalstoffenheffing wordt daarbij eerst fictief met honderd gulden verhoogd, waarna de zalmsnip op het verhoogde bedrag in mindering wordt gebracht. De truc is verzonnen om de zalmsnip aan de algemene middelen toe te voegen, zodat deze stijgt zonder de burger een impopulaire ozb-verhoging op te leggen.

De schade voor de gemeente door de rechterlijke uitspraak is beperkt. Slechts degene die de zaak aanhanging maakte krijgt zijn afvalstoffenheffing over het jaar 2000 terug. Maar om grote tekorten in de toekomst uit te sluiten, theoretisch kan de schade oplopen tot 3,6 miljoen gulden, kan de gemeente de zalmsniptruc niet meer gebruiken.

Het college gaat de zalmsnip het komende jaar dan ook gewoon uitkeren. Alle huishoudens zullen honderd gulden korting krijgen op hun belastingaanslag. Hierdoor ontstaat een gat van acht ton in de begroting. Het college wil dat gat vullen uit de algemene reserve. Volgens de gemeente is de reserve groot genoeg. VVD-wethouder De Vogel wil ook de zalmsnippen over 2000 en 2001 alsnog uitbetalen, maar hij neemt daarmee binnen het college een minderheidsstandpunt in. De VVD is altijd tegen het niet uitbetalen van de zalmsnip geweest, zonder overigens een alternatief aan te dragen voor de daardoor ontstane gaten in de begroting.

De provincie is wel akkoord met de voorgestelde maatregel, hoewel het liever een structurele oplossing had gezien. Het college wil dat pas in 2003 doen. Die structurele oplossing zal bestaan uit een extra OZB-stijging van 11,5%. Waarom het college niet dit jaar al kiest voor een structurele oplossing is onbekend. Vorige week dinsdag nog besloot het college de extra-OZB-stijging reeds komend jaar in te voeren. Een paar dagen later bleek die beslissing teruggedraaid ten gunste van de greep in de algemene reserve.

Vanavond vergadert de raadscommissie financien over de voorgestelde oplossing. De afgelopen jaren heeft de gemeente regelmatig grote tekorten gedekt uit de algemene reserve. Vanwege de verkoop van het Gasbedrijf GZO en het Bouwfonds, de gemeente had aandelen in beide bedrijven, is die reserve de laatste jaren fors gegroeid. Toch klonk bij de algemene beschouwingen eerder deze maand gemor over de manier van financieren van het college. Met name de Christenunie was uiterst kritisch. Deze partij stemde zelfs tegen de begroting, wat als tamelijk uitzonderlijk gezien mag worden.

naar boven


 

28/11/01

D66 met vernieuwde kandidatenlijst

driebergen_ De kandidatenlijst van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen telt vooral nieuwe namen, net als de lijsten van andere plaatselijke politieke partijen. Veel vertrouwde gezichten verdwijnen van het toneel.

 

Eerste op de kandidatenlijst van D66 (nu 3 zetels) is Liesbeth Reitsma (59). Reitsma is  gemeenteraadslid sinds oktober, als vervanger van  Henk Jan Derksen. Reitsma werd afgelopen dinsdag nog gefeteerd als vertrekkend voorzitter van het Platform Patienten & Gehandicapten Driebergen. Als zodanig timmerde ze de afgelopen jaren flink aan de weg. Ook op landelijke schaal is zij een bekend gezicht in diverse patientenplatforms en clientenraden.

Tweede op de kandidatenlijst is Eelke Wielinga, nu nog voorzitter van de plaatselijke afdeling van D66. Derde is Marie Louise Schulten. Cathja Maas, de afgelopen acht jaar D66-fractievoorzitter staat niet meer op de lijst. Kees Geveke, de huidige wethouder financien, staat genoteerd op een onverkiesbare zevende plaats. Reitsma is niet automatisch lijsttrekker. Die kiest D66 op 12 december, wanneer het verkiezingsprogramma wordt vastgesteld.

Ook de andere politieke partijen zijn de afgelopen weken met kandidatenlijsten gekomen. Opvallend daarin is het verdwijnen van de bekende gezichten. Bij Progressief Driebergen (PDR, 4 zetels) verdwijnt fractievoorzitter Onno de Jong, hij staat op een onverkiesbare zesde plaats. De huidige wethouder welzijn Neeltje Schravesande wordt net als in 1998 lijsttrekker voor PDR. De VVD (4 zetels) neemt afscheid van de langdienende raadsleden Bas de Vogel en Wim Golverdingen. Stan Klijnhout, sinds vorig jaar fractievoorzitter, wordt lijsttrekker. De Christenunie (2 zetels) neemt afscheid van Ab Berger, fractievoorzitter sinds 1994. Zijn waarschijnlijke opvolger is Jelte Bos, raadslid sinds 1998. Het CDA (4 zetels) gaat de verkiezingen in met twee vrouwen aan de top: Nynke van Amerongen, fractievoorzitter sinds vorig jaar, wordt lijsttrekker. Ellen van der Plas, raadslid sinds vorig jaar, staat kort daarachter. Heimen Top, de afgelopen tien jaar raadslid, heeft zichzelf op een onverkiesbare plaats laten zetten.

Bij de afdeling burgerzaken zijn overigens geen registratieaanvragen ingediend door nieuwe politieke groeperingen als de Socialistische Partij (SP) of een plaatselijke variant van Leefbaar Nederland. Dat blijft mogelijk tot 10 december. De website driebergen.net heeft deze week een stemmingsmonitor gelanceerd. Daarop kunnen inwoners van Driebergen tot de verkiezingen in maart hun politieke voorkeur aangeven.

naar boven


 

(22/11/2001)

Kiekjes en artworks uit Driebergen en Semily

driebergen_ Een gecombineerde foto-expositie uit Driebergen en het Tsjechische Semily geeft een aardig beeld van de opvatting van kunst in deze door een stedenband verbonden plaatsen. Driebergen maakte kiekjes van het leven van alledag, de Semilezen zochten het in kunstige foto's.

 

''Starosta Bloemen'', staat onder een foto van burgemeester Hein Bloemen, poserend tussen de keurige haagjes in de tuin van Sparrendaal. ,,Starosta is Tsjechisch voor burgemeester,'' legt Lilian van Bael uit. Van Bael is lid van de stichting stedenband Driebergen-Semily, en meer in het bijzonder een van de organisatoren van een expositie met foto's uit beide gemeenten. De zestig Driebergse en bijna tachtig Semilese foto's zijn deze ochtend vers ingereden vanuit Semily, zo'n duizend kilometer naar het zuidoosten. Een maand hebben ze daar gehangen, in het plaatselijke museum. ,,Kijk hier, een prachtig museum,'' laat Van Bael op een foto zien. ,,Ze hadden de foto's ook schitterend opgehangen. En het was prachtig hoe we daar ontvangen werden. Levende muziek, hapje en drankje erbij, radio en tv ploegen,'' vertelt Van Bael.

Anders is het in Driebergen. Een museum is er niet, dus worden de foto's opgehangen langs de muren van het gebouw van de stichting welzijn. De vier Tsjechische begeleiders en hun Nederlandse counterparts zijn druk doende. Communiceren geschiedt in vier talen, en meer dan eens ook met handen en voeten. De Tsjechische onderschriften moeten vertaald. ''Stare hradiste Strekenburg'', staat geschreven onder een mooie, stille foto van een winters kasteel Sterkenburg. De Driebergse foto's zijn gemaakt door gewone Driebergse burgers. Ze geven een beeld van de omgeving van Driebergen, de inwoners en het leven van alledag. Volgens Van Bael keken de Semilezen soms wel op van de overeenkomsten. ,,Hoe het er hier uitziet, daar hebben ze weinig idee van. Ze waren opgetogen als ze dingen herkenden, dingen die ze zelf ook doen of hebben.''

Heel  verschillend is het karakter van de tachtig Tsjechische foto's. Daarbij weinig beelden van het gewone leven in Semily, maar juist veel kunstzinnige foto's,  met nadrukkelijk lichtwerk en onverwachte invalshoeken. Volgens Van Bael zijn de auteurs dan ook geen 'gewone' mensen, maar gevorderde amateur-fotografen, of zelfs professionals. ,,De boodschap is daar iets anders overgekomen,'' denkt Van Bael, die erbij vertelt dat het initiatief voor de gecombineerde expositie uit Semily komt. ,,Van de fotoclub, daarna hebben wij het hier opgepakt. We hebben de Driebergenaren opgeroepen een foto te maken van wat zij van Driebergen wilden laten zien.''

Het resultaat van die oproep hangt tot 20 december tezamen met de Tsjechische foto's aan de muren van het SWD-gebouw aan de Vijverlaan. Aan het Driebergse deel is ook een wedstrijd verbonden. Winnaar werd een knappe foto van het Driebergse carnaval, kunstzinnig gereflecteerd in een winkelruit. De maker is overigens geen Driebergenaar, maar een Iraanse vluchteling. 

naar boven


(21/11/2001)

Een meer vol drijfzand

driebergen_ 'Vandalen' ontkoppelden afgelopen weekend leidingen en afsluiters van een biezenveld in aanleg. Ze richtten daarmee voor tienduizenden guldens schade aan. Wat ze waarschijnlijk niet weten is dat ze zichzelf in levensgevaar brachten. ,,Theoretisch zou er een lijk in die buizen kunnen zitten.''

 

Het is modder, modder en nog eens modder rond de Jachtlaan. Modder op de straat, maar vooral daarachter, waar graafmachines en geelgehelmde mannen in oranje pakken reuzegaten graven. Vlak na de zomer zijn ze begonnen met de aanleg van een biezenveld, begin maart moet het af zijn. Het biezenveld gaat dienen als bezinkstation wanneer de riolering overstroomt. Enorme buizen stoppen de oranje mannen in de grond, om het water naar het biezenveld te krijgen.

Afgelopen maandag troffen de mannen hun werk niet aan zoals ze het de vrijdag daarvoor hadden achtergelaten. Een loodzware pomp stond moederziel alleen op een eilandje middenin een groot meer vol drijfzand. Nog net zichtbaar was een klein randje van de rioleringsbuizen.

Twee dagen na de ontdekking vertelt de projectleider, die liever niet met zijn naam in de krant wil, het hoofdschuddend na.  Levensgevaarlijk, zegt hij. Kleine jongens kunnen het niet geweest zijn, voor wat ze gedaan hebben is kracht nodig. Bovendien, ze moeten gereedschap bij zich hebben gehad om de leidingen te ontkoppelen waarmee het water wordt weggepompt. Die leidingen staan onder zware druk, en kunnen zich met kracht letterlijk tegen je keren. En het water, dat er in een dikke straal uitspuit, zal in no time de grond onder je voeten vandaan spoelen. Een gapend gat is daar nog steeds getuige van.

Erger nog is dat de daders ook de afsluiters van de nieuwe rioleringsbuizen hebben losgehaald, waarschijnlijk ook daar met behulp van gereedschap, en dus met voorbedachten rade. Het meer van drijfzand moet daarop met een enorme kracht de buizen zijn ingezogen. Twee dagen zijn de mannen van aannemers Heijmans en Bam bezig geweest om de schade te herstellen. Nog zijn de buizen niet schoon van zand en modder. De daders hebben zich in levensgevaar begeven, hadden zo de buis mee ingezogen kunnen worden. ,,Het is nat zand. Als je er in valt, kom je er niet meer uit. Theoretisch zou er een lijk in die buizen kunnen zitten,'' zegt de projectleider.

Het was trouwens niet de eerste keer dat ze onaangenaam verrast werden. Zes weken geleden troffen ze op een ochtend de grote grondwaterfiltertanks aan als vier torens van Pisa. Iemand was over het hek geklommen, had de meterkast opengebroken en de aggregaat uitgeschakeld. De enorme tanks, de kleinste weegt al dertig ton, liepen binnen de kortste keren over, waarna een klein meer zich rondom de tanks vormde. De betonnen platen waar de tanks opstaan waren bij ontdekking verzakt, scheef, sommige zelfs gescheurd. De tanks zelf stonden op omvallen.

De schade van de vernieling van afgelopen weekend loopt volgens de projectleider in de tienduizenden guldens. ,,Elk uur kost al duizend gulden aan machines. Daar komt nog heel veel bij. Bij elkaar is het minstens 40.000 gulden.''  Dat bedrag zal de aannemer zelf moeten betalen. De gemeente heeft geschrokken gereageerd op het voorval. Omwonenden zijn opgeroepen goed op te letten, de politie is verzocht vaker te patrouilleren. De politie heeft daar positief op gereageerd, maar zegt vanwege de omvang en de gesteldheid van het terrein onvoldoende toezicht te kunnen houden op het totale gebied. De aannemer overweegt daarom een particuliere beveiligingsdienst in de arm te nemen.

naar boven


(08/11/2001)

Rechter slaat gat in begroting

driebergen_ De gemeenteraad sloeg gisteravond met een amdementje gericht tegen de verhoging van marktgelden een gat van 9000 euro in de begroting over 2002. Een uitspraak van de Amsterdamse rechter over de inning van de zalmsnip sloeg twee uur daarvoor een veel groter gat van 363.000 euro.

 

De rechter deed gistermiddag, twee uur voor de jaarlijkse begrotingsbehandeling, uitspraak over een geding dat een Driebergse burger had aangespannen. Volgens de klager was de manier waarop de gemeente vanaf 2000 de zalmsnip uitkeert en in dezelfde aanslag weer int onrechtmatig. De rechter gaf hem daarin gelijk en gelastte de gemeente klagers belastingen terug te betalen.

De gemeente keert de zalmsnip sinds 2000 niet meer uit aan de burger, via een foefje met de afvalstoffenheffing. De afvalstoffenheffing wordt daarbij eerst fictief met honderd gulden verhoogd, waarna de zalmsnip op het verhoogde bedrag in mindering wordt gebracht. De truc is verzonnen om de zalmsnip aan de algemene middelen toe te voegen zonder de burger een impopulaire ozb-verhoging op te leggen.

Volgens de klager was dat onrechtmatig, omdat met de truc de inkomsten aan afvalstoffenheffing de uitgaven overstijgen. Het principe van kostendekkenheid wordt daarbij uit het oog verloren. De rechter gaf de klager daain gelijk. De directe gevolgen voor de gemeente zijn beperkt: de klager krijgt zijn afvalstoffenheffing terug.

Indirect zijn de gevolgen voor de gemeente veel groter. Het tarievenbeleid voor 2002, waarin het trucje opnieuw wordt toegepast, werd in allerijl van de agenda afgevoerd. Omdat de bezwaartermijn voor de belastingen over 2000 en 2001 al lang verlopen is, kunnen burgers hun afvalstoffenheffingen daarover niet terugvragen. Maar met het gisteren geschapen precedent zouden de burgers hun afvalstoffenheffing over 2002 wel terug kunnen vorderen.

De gemeente buigt zich nu over een andere manier om het totaal van 363.000 euro aan zalmsnippen de begroting binnen te sluizen. Mogelijk wordt de zalmsnip gewoon uitgekeerd, maar wordt de ozb voor eenzelfde bedrag verhoogd. Dat levert mogelijk politieke problemen op, omdat sommige partijen hebben beloofd de ozb niet te verhogen.

 

precario

De gemeenteraad liet de begroting verder vrijwel intact. Een amendement om de marktgelden niet te verhogen werd door de raad overgenomen. Volgens de indieners van de motie, de Christenunie, zou de weekmarkt met de voorgestelde verdubbeling (9000 euro in totaal) van marktgelden een langzame dood sterven. Marktlui zouden niet langer naar Driebergen komen, waar de marktgelden al hoog liggen. 

Ook een motie over de invoering van precario haalde een meerderheid. De motie werd ingediend door het CDA, gesteund door alle partiijen en overgenomen door het college. Precarioheffing, een belasting op het gebruik van gemeentegrond, is sinds 1997 uit de begroting geschrapt omdat handhaving en controle te moeilijk zou zijn. Omdat sinds kort twee stadswachten door Driebergen patrouilleren, is dat probleem verholpen. Herinvoering van precario moet een einde maken aan 'horizonvervuiling' en het onnodig lang laten liggen en staan van bergen zand, hopen baksteen, bouwketen en chemische toiletten op straat en in plantsoenen.

Een motie om het jongerenwerk voor de lange termijn te geranderen werd ingetrokken nadat wethouder Neeltje Schravesande toezegde dat een gedetailleerd plan daarvoor in januari op tafel komt. Ook een motie om de verschillende varianten van gemeentelijke fusies niet extern, maar intern te onderzoeken sneuvelde. Volgens burgemeester Hein Bloemen hebben de ambtenaren het daarvoor te druk en kan alleen een extern bureau de mogelijkheden goed op een rijtje zetten.

Ook verworpen werd een motie die voorzag in een burgerraadpleging over de aanstaande fusie met buurgemeenten. De motie ging pas van tafel nadat de burgemeester beloofde ernst te maken met het consulteren van burgers, voordat de raad zal besluiten tot een bestuurlijke fusie.

De totale begroting werd uiteindelijk schoorvoetend aangenomen door de gemeenteraad. De Christenunie stemde als enige tegen, volgens fractievoorzitter Ab Berger omdat daarin de toekomstige kosten voor de gemeente onvoldoende in rekening worden gebracht. Volgens Berger staat de gemeente een hoop te wachten aan kosten, en moeten de belastingen daarom omhoog. De VVD en het CDA uitten eenzelfde zorg, maar deze partijen gingen niet zover om tegen de begroting te stemmen.

naar boven


(08/11/2001)

Politici willen opnieuw onderzoek herindeling

(analyse)

 

driebergen_ Politiek vuurwerk is vanavond, op grond van de schriftelijk ingediende algemene beschouwingen 2001, niet te verwachten.  Zelfs over de dreigende herindeling weten de meeste politici, aan de vooravond van de opheffing van Driebergen als bestuurlijke eenheid, nog een standpunt uit de weg te gaan. Een analyse van een verlamd gemeentebestuur.

 

Vanmiddag gaat politiek Driebergen op voor de jaarlijkse algemene beschouwingen. Hoewel er verkiezingen voor de deur staan, is de toon in de toespraken aan de lauwe kant. Partijen komen in hun beschouwingen op voor detailpuntjes;  de jongerenwerker, wel of geen precariorechten, een betere fietsenstalling. Erg veel vuurwerk zit er niet in.

Nu omvat de begroting van een gemeente als Driebergen bijna uitsluitend vaste, verplichte uitgaven. Veel geld om dingen anders te doen is er niet, iets anders roepen heeft dan ook weinig zin. Tenzij natuurlijk de belastingen worden verhoogd, maar dat roepen durft bijna niemand. D66 en de Christenunie durven dat ditmaal wel. Ze tonen daarmee het lef dat de overige partijen ontberen. Het is overigens de vraag of de kiezer dat weet te waarderen.

Verder hebben vier van de vijf partijen de afgelopen vier jaar zelf aan het roer gestaan. Dan is het moeilijk kritiek geven. Alleen de Christenunie deed niet mee. Die partij geeft dan ook de meest kritische beschouwing. Waar andere partijen openen met zinnen als ,,een helder geschreven stuk en een sluitende begroting, wat wil een raad eigenlijk nog meer? '', opent de Christenunie met de zin: ,,Een zeker triomfalisme is aan de begroting 2002 niet vreemd. Dit wordt echter bereikt door een stevige greep te doen uit de algemene reserve. (...). Zo kunnen wij de begroting ook rondmaken.''

Toch zijn er ook specifiek Driebergse redenen voor de gematigde toon. Zo is daar de bestuurlijke crisis uit het begin van de zittingsperiode. De Roma-affaire heeft zowel het dagelijkse bestuur (het college) als het algemene bestuur (de gemeenteraad) uitermate voorzichtig gemaakt. In de nasleep van wat het gemeentekantoor eufemistisch en hardnekkig de 'zomerkwestie' blijft noemen, rolden de koppen van drie wethouders. Maar ook de politici die niet gestraft werden bevinden zich sindsdien in de hoek waar klappen vallen. Het is een logische reactie om elkaar dan op te zoeken.

Dat laatste doet het gemeentebestuur de laatste tijd veelvuldig. Aan plannen en voorstellen gaat het nodige achterkamertjesoverleg vooraf. Standpunten worden angstvallig ingenomen en in beslotenheid volledig uitonderhandeld. Eensgezind treedt men daarna pas naar buiten. Dat dit niet bijdraagt aan de democratie, en al helemaal niet aan het democratische imago, zien de bestuurders daarbij kennelijk over het hoofd.

Een andere reden voor de matte toespraken ligt in het einde van het bestaan van bestuurlijk Driebergen. Driebergen moet binnen afzienbare tijd opgaan in een groter bestuurlijk verband, zo wordt algemeen aangenomen. Zoals een politieke partij betaamt, nemen zowel D66 als de Christenunie een duidelijk standpunt in. D66 wil verder met 'de kleine Heuvelruggemeenten', omdat Driebergen meer landelijk is dan stedelijk. De Christenunie wil Zeist daar misschien nog aan toevoegen, zodat een gemeente ontstaat met 'slagkracht'. Beide partijen zien in elk geval niets meer in een nieuw onderzoek. Alles ligt al op tafel, zegt de Christenunie. De tijd van onderzoeken en inventarisaties is voorbij, zegt D66.

Maar de meeste Driebergse politici weten zich met hun eigen opheffing geen raad. Het is tekenend voor de onmacht van de grote partijen dat zelfs nu het mes op de keel staat, wederom om een onderzoek wordt gevraagd, zoals CDA, VVD en Progressief Driebergen doen. Dat PDR en VVD daarna een referendum willen houden baart opzien, gezien de standpunten van beide partijen over het fenomeen referendum. Het meest opzien baart echter het CDA, dat het ook in dit stadium nog raadzaam acht ,,na te gaan wat buurgemeenten gaan ondernemen.''  Dat getuigt niet van eigen kracht. Het is in feite een ondubbelzinnige argument voor de opheffing van Driebergen.

naar boven


 

(08/11/2001)

De standpunten van politiek Driebergen

driebergen_De politieke partijen blijven in hun algemene beschouwingen grotendeels op de vlakte. De meest markante standpunten hieronder op een rijtje:

Progressief Driebergen (4 zetels) is het meest uitgesproken in de wens opnieuw geld vrij te maken voor de jongerenwerker. PDR is evenzeer voor extra geld voor de bibliotheek. De progressieven uiten hun zorg over de verstening en asfaltering van Driebergen, zijn daarom kritisch over het verleggen van de grenzen van het stationsgebied en over het aantal te bouwen woningen in de komende tien jaar.

Opmerkelijk is de keuze van de VVD (4 zetels) voor het inruimen van een belangrijke woonfunctie (50%) in het toekomstig stationsgebied. De VVD wil geld vrijmaken om een zware projectleider aan te stellen voor dit 'megaproject'. De VVD wil de bibliotheek voorlopig geen geld gunnen. Wel geld moet er komen voor verruiming van de bewaakte fietsenstalling bij het NS-station, die moet groter en langer open.

Het CDA (4 zetels) uit haar zorg over de gemeentelijke financien, en over het uitblijven aan wegen - en groenonderhoud. De geraamde bezuiniging in verband met het tegenvallende gebruik van de regiotaxi mag van het CDA niet doorgaan. Bezuinigen kan wel in het kader van de bedrempeling in het plan Duurzaam Veilig. De weerstand tegen verkeersdrempels, het CDA spreekt zelfs van agressieve drempels, is al groot onder de bevolking.

D66 (3 zetels) is ook tegen een bezuiniging op de regiotaxi. D66 is verder voor het heffen van precariorechten, niet als inkomstenbron, maar om obstakels als hopen zand en chemische toilethokjes van straat te krijgen. D66 is tegen de verhoging van marktgelden, dat zou wel eens het einde van de markt kunnen betekenen, zegt de partij. D66 wil verder minder besloten vergaderingen. De OZB mag van D66 omhoog om het systematische gebrek aan 'dekking' (geld) op te heffen.

De Christenunie (2 zetels) is voor extra geld voor de bibliotheek. Het zwembad mag van de Christenunie geprivatiseerd worden, met behoud van subsidie. Meer horeca en meer marktgerichte activiteiten rond het zwembad mag natuur kosten, dat kan elders gecompenseerd. De Christenunie is voor de invoering van precariorechten, om horizonvervuiling tegen te gaan, maar tegen verhoging van marktgelden. Ook op de regiotaxi mag niet worden bezuinigd. De OZB mag van de CU omhoog, om 'uitgesteld beleid' alsnog uit te voeren.

naar boven


(30/10/2001)

(signaal, niet geplaatst)

Verstoppertje

driebergen_ Vorige week kwam de gemeente Driebergen een persberichtje dat me de wenkbrauwen deed fronsen. Het ging over de nieuwe luchtvaartwet; Driebergen was daar ongerust over en riep alle inwoners op last van luchtvaartlawaai te melden bij de betreffende klachtentelefoons.

Omdat de gemeente Driebergen verder altijd alles onder de pet houdt, schrok ik daar van op. Ze gaan toch niet ineens openheid van zaken geven? Want hoewel ik me meen te herinneren dat de burgemeester bij zijn aantreden openheid en communicatie als hoge prioriteit noemde en de wethouder financien columns schrijft waarin hij oproept informatie in een vroeg stadium met de burger te delen, is de Driebergse praktijk anders. Brandgevaarlijke panden? Bodemverontreiniging? Bouwlocaties? Niets over zeggen, dat schept alleen maar maatschappelijke onrust. Dat akkefietje met die zigeuners en woonwagenbewoners was vast en zeker ook onder de pet gestopt, ware het niet dat het destijds niet boterde binnen het gemeentebestuur en er iemand uit de school klapte.

Gelukkig betrof de openheid over dit luchtvaartbericht een incident en geen precedent. Een minuut later bladerde ik door de notulen van een gemiste vergadering en bleek alles weer bij het oude. Een nieuwe vergadering over de bestuurlijke toekomst van Driebergen moest besloten blijven, want het ging over een vertrouwelijk rapport. Nu betekent besloten eigenlijk gesloten en vertrouwelijk eigenlijk geheim. Omdat het rapport helemaal niet geheim was maar al weken pontificaal op het internet stond, belde ik de gemeente over hoe en waarom. Nee, dat stuk was inderdaad openbaar, maar er was nog een onderliggend stuk, en dat was vertrouwelijk. Ah, wat een vondst! We verzinnen er gewoon een stuk bij zodat we weer lekker onder onszelf gemeenteraadje kunnen spelen. Want anders komen er misschien mensen luisteren en dan durven we geen standpunten meer in te nemen! Daar zijn we tenslotte niet voor, als politici.

Ik zou de Driebergse gemeenteraad een voorstel willen doen. Laten we Driebergen gewoon verstoppen. We gummen het van de kaart, halen de WELKOM-borden van de straat en gaan zo snel mogelijk op in een nieuwe Heuvelruggemeente.

naar boven


 

(23/10/2001)

Spuugplan voor kinderspeelplaats

driebergen_ Het langverwachte speelplaatsenplan is langzaam maar gestaag in de uitvoerende fase geraakt. Gisteren werd de vernieuwde speelplaats aan de Brinkseweg feestelijk heropend. Ook gisteren werd het startschot gegeven voor de herinrichting van de speelplaats aan de Margrietlaan. Volgende stap is een spuugplan.

 

,,Het gaat ons er om dat er een speelplaats komt  waar iedereen tevreden mee is,'' zegt Corinne Bootsma, van speeltoestellenleverancier Speelwijzer. Bootsma zit minstens driemaal per week  rond de tafel met jongeren, omwonenden en gemeenteambtenaren, overal in het land. Ze legt de jongeren de mogelijkheden voor, inventariseert hun wensen. Ze gaat terug naar de ontwerpers en laat ze een plan tekenen. En gaat weer terug naar de buurt en de gemeente, om te kijken hoe dat plan valt. Allemaal gratis, zegt Bootsma ,,We hebben wel een gentlemans agreement met de gemeente. Dat ze de speeltoestellen bij ons kopen als het goed verloopt.''

Zo ging het eerder dit jaar in een andere Driebergse wijk, de Groenhoek, naar volle tevredenheid van de gesprekspartners. Zo gaat het ook hier, in jeugdsoos Nix. Vijf jongens en een meisje uit de Akkerwegbuurt zitten om de tafel met een glas cola, drie gemeenteambtenaren, Bootsma en een wethouder. De wethouder opent het gesprek, maar laat het werk verder over aan Bootsma. Die opent het boek met schetsen van allerlei speeltoestellen: traditionele schommels en glijbanen, moderne wipkippen, ultramoderne klimwanden, zigzagbanen, spineramps of sidebars, alles is mogelijk bij Speelwijzer.

De jongeren zitten er wat verslagen bij, zoveel keuzes hadden ze niet verwacht. En eigenlijk ging het ze er alleen om dat het gras eindelijk gemaaid wordt, de kuilen gestopt en er twee goaltjes komen, op het naastgelegen grasveldje. ,,En een hek, of een net, dat de bal niet op de weg of op de auto's komt,'' zeggen de jongens, die als de goaltjes binnen lijken te zijn, verassend sterk opkomen voor de jongere kinderen in de buurt.  Want die zijn er niet bij vanmiddag, de leeftijdsgrens was acht jaar. ,,Anders worden de jongeren overstemd door de ouders van die kleine kinderen, of door omwonenden,'' rechtvaardigt een gemeenteambtenaar de leeftijdsgrens.

Corinne Bootsma had het graag anders gehad. ,,Als iedereen erbij is, ouders, kinderen, omwonenden, dan komt er meer input.''  Toch is ook Bootsma verrast wanneer de aanwezige jongeren zelfs opkomen voor de buren van de speelplaats, dat die niet te maken krijgen met overlast. Of voor de grootouders van de kleine kinderen, dat die een bankje krijgen om op te zitten. Of wanneer ze hun zorgen kenbaar maken over de bestaande wipkip, want die is net gerepareerd en het zou toch zonde zijn wanneer die wordt weggegooid. ,,Maak je daar maar geen zorgen over,'' zegt gespreksleider Coen Langkemper van de gemeente, ,,die komt ergens anders wel van pas.''

Langkemper schetst vervolgens de procedure rond het plan: ,,Corinne gaat nu een plan tekenen, en dan komt ze terug naar jullie en naar de buurt. En naar ons, want het moet wel binnen het budget passen.'' Dat budget is 57.000 gulden, vertelt Langkemper later. ,,Dat is best een groot budget,'' beaamt Bootsma, die nu gaat werken aan een spuugplan van het beoogde speelplaatsje. ,,Van spugen, ja, zo noemen we dat. We tekenen een plan waar de mensen op kunnen spugen, figuurlijk gesproken dan. De ouders, de omwonenden, de jongeren zelf moeten iets te kiezen hebben. Misschien tekenen we wel een toestel op de plaats waar op vrijdag de kliko's altijd staan. Die dingen halen we er dan uit in het definitieve ontwerp.'' 

naar boven


(17/10/2001)

Villa Nuova maakt plaats voor Villa Nuova

driebergen_ Villa Nuova, afgelopen zomer deels verbrand, wordt waarschijnlijk gesloopt en opnieuw opgebouwd. De nieuwe villa moet plaats gaan bieden aan zeven luxe appartementen. De kosten die de gemeente vorig jaar maakte in verband met de verhuizing van de vorige bewoners heeft ze nog altijd niet op derden kunnen verhalen.

 

De nieuwe eigenaar van het pand, Wim Stroecken van Stad en Land appartementen uit Utrecht, is al sinds begin dit jaar in bespreking met de gemeente over de verbouw van de villa. De brand van afgelopen zomer heeft die gesprekken een nieuwe wending gegeven. ,,Het is nog niet helemaal zeker, maar het wordt nu waarschijnlijk nieuwbouw,''zegt Stroecken, die kennelijk al een stap verder is dan de gemeente. De gemeente liet vorige week nog weten dat behoud van de uit 1938 stammende villa uitgangspunt was, tenzij de bouwkundige staat dat niet zou toelaten. Mocht nieuwbouw onvermijdelijk zijn, dan alleen met behoud van de architectonische uitstraling van de oude villa. Villa Nuova had geen monumentenstatus, maar stond wel als zodanig genomineerd.

,,Er komt een aantrekkelijke villa terug te staan,'' weet Stroecken intussen. ,,Met een trappenhal, bewerkte plafonds. Het zal mooier worden dan de oude Villa Nuova, dat was toch een rommeltje van stijlen.'' De nieuwe Villa Nuova zal volgens Stroecken plaats gaan bieden aan zeven luxe woningen met een vloeroppervlak van 110 tot 190 vierkante meter. Het grondoppervlak van de villa zal met ongeveer eenderde toenemen. De toename komt aan de achterzijde. Volgens de gemeente zal de uitbreiding niet zichtbaar zijn. Stroecken zegt het gebouw juist te willen laten verspringen, om het iets meer uitstraling te geven. ,,Daarmee wordt het interessanter voor het oog. En er komt een dakterras, voor de penthouses. En het zal weer Villa Nuova gaan heten, ik vind dat wel een toepasselijke naam.''

 

Kosten

Over de kosten die de gemeente vorig jaar heeft gemaakt in verband met Villa Nuova, wil de gemeente geen mededeling doen. Vanwege het brandgevaar in het slecht onderhouden pand, dat dienst deed als pension, plaatste de gemeente eind vorig jaar dagenlang een permanente brandwacht in het huis. De bewoners werden kort daarna uitgeplaatst naar een ander tehuis. Stroecken kent de voorgeschiedenis, maar heeft met de afhandeling daarvan niets mee te maken. Stroecken onderhandelt nog wel met de oude eigenaar en de verzekering over de schade die de brand heeft uitgericht. Het zou daarbij gaan om ongeveer een miljoen gulden.

Ook de vorige eigenaar, J. Appels, zegt zich niet aansprakelijk te voelen voor de door de gemeente gemaakte kosten. Appels verhuurde het gebouw in 1999 onder aan een exploitant, die de exploitatie in 2000 op zijn beurt overdeed aan een derde exploitant. Appels kreeg intussen van de gemeente te horen dat het pand onveilig was. Het moest worden opgeknapt. Omdat Appels het pand liever verkocht, heeft hij de exploitanten 110.000 gulden betaald om de bewoners uit te plaatsen. Toen eind 2000 geen reparaties waren gedaan en ook de uitplaatsing van de bewoners niet van de grond gekomen was, greep de gemeente in. Over de hoogte van de gemaakte kosten wil de gemeente ook nu nog niets zeggen. Ook wil de gemeente niet zeggen of ze de gemaakte kosten inmiddels heeft kunnen verhalen op de eigenaar of exploitanten van Villa Nuova. Volgens de gemeente is het nu 'niet het goede moment' om daarover naar buiten te treden.

Appels denkt dat er voor de gemeente weinig te halen valt, de exploitanten zouden 'niet goed bij kas' zitten. ,,Ze proberen ook aan mij te trekken. Maar juridisch ligt het wel anders,'' zegt Appels. De beide exploitanten waren niet bereikbaar voor commentaar.

naar boven


 (09/10/2001)

Frans en Yannis houden nu al van Driebergen

driebergen_ Frans Kersten (45) en Yannis Sotiriou (27) zijn met hun brede schouders en dito buikje gemoedelijke, maar geuniformeerde verschijningen. Met epauletten op de schouders, een embleem op de borst en de pet op het hoofd gaan zij de Driebergers tot de orde roepen en van hun 'subjectieve gevoelens van onveiligheid' afhelpen.

 

In de paar dagen dat hij in Driebergen rondloopt is het Yannis Sotiriou opgevallen dat hij weer wordt nagestaard. ,,Dat is voor het eerst in jaren,'' zegt Yannis, de laatste vijf jaar gemeentelijk toezichthouder in Zeist. Vanaf deze maand is dat Driebergen geworden, en dat is redelijk uniek. Want toezichthouders, ook wel stadswachten genoemd, patrouilleren eigenlijk alleen in grotere gemeenten. Utrecht heeft er meer dan honderd in dienst, Nieuwegein heeft er twee lopen, Zeist zeven. Maar in dorpen zoals Driebergen, daar lopen gewoonlijk geen toezichthouders.

Dat doen ze vanaf deze week wel. Yannis Sotiriou en Frans Kersten gaan Driebergen veiliger, schoner en ordelijker maken. Beiden zijn als stadswacht gepokt en gemazeld, houden immers al vijf jaar toezicht op de Zeister straten. Sotiriou, van Griekse komaf en eerder werkzaam in de horeca, en Kersten, voormalig monteur, bouwvakker en constructiewerker, zullen van maandag tot vrijdag, en geregeld ook op vrijdagavond en zaterdag Driebergen doorkruisen. Door rood licht rijden, rotzooi op straat gooien, foutparkeren, illegaal bomen kappen, dat soort 'kleine vergrijpen' zullen als het aan Frans en Yannis ligt niet langer onbeantwoord blijven. ,,Het hangt er van af hoe je de mensen aanspreekt,'' zegt Yannis, ,, maar als je dat vriendelijk doet zullen negen van de tien bereid zijn hun gedrag te veranderen.''

De ene die de toezichthouders stelselmatig negeert, kan uiteindelijk de politie op zijn dak krijgen, zegt Frans Kerstens: ,,Wanneer je voor de vierde of vijfde keer hetzelfde tegen iemand moet zeggen, dan seinen we de politie in.'' De politie komt dan een volgende keer mee, met het bonboekje. Volgens politieman Ruud Fraters, door politiedistrict Binnensticht vrijgemaakt om de drie Driebergse en zeven Zeister toezichthouders te begeleiden, onderstreept het belang van 'het koppeltje op straat'. ,,Daar waar oren en ogen lopen, daar worden zaken gesignaleerd waar we iets mee moeten.''  Driebergs politiechef Margriet Algera zegt het nog sterker: ,,De signaalfunctie van de toezichthouders is groot. Door hun aanwezigheid op straat kan het zijn dat de prioriteiten in ons werk verschuiven.''.

Frans Kersten heeft er in elke geval zin in. De ontvangst die hem de afgelopen in Driebergen ten deel is gevallen was ''warm en een complimentje waard''. Ook Burgemeester Bloemen is in zijn nopjes: ,,Dit was een langliggend dossier, met de nodige politieke spanning. We hebben lang gezocht naar een diender, met een pet en het gemeentelijk wapen op zijn arm. We hebben deze toezichthouders gevonden. Hoe rustig en vredig dit dorp ook is, er gebeurt wel eens iets wat niet zou moeten. Toezichthouders doen hun werk op voortreffelijke wijze, en aanvullend op het werk van de politie. Dit wordt voor ons, voor de stichting stadstoezicht en voor de politie een interessant experiment.''


(kader ernaast:)

Wens van burgers

driebergen_De aanstelling van de toezichthouders is een rechtsreeks gevolg van de burgerraadpleging van 1999. Daarin bleek het thema veiligheid door de bevolking als het meest belangrijke onderwerp te worden gezien.

Vorig jaar werd het contract met twee politiesurveillanten, in feite jonge agenten in opleiding, niet verlengd. Redenen daarvoor waren de hoge kosten en de rechtstreekse aansturing door de politie. Hierdoor werden de surveillanten geregeld uit Driebergen weggehaald om politietaken elders in de regio te verrichten.

De toezichthouders komen uit een poule van 160 toezichthouders van de Utrechtse stichting stadstoezicht. Ze kosten 20.000 gulden per stuk, per jaar. De rijksoverheid vult dat bedrag aan tot iets boven het minimumloon. Driebergen heeft een contract voor drie toezichthouders. In praktijk zullen ze afwisselend, maar altijd in koppels in Driebergen zijn. Sotiriou en Kersten zijn daarbij de vaste gezichten. Bovenop het totaal van 60.000 gulden komt nog 35.000 gulden voor de begeleiding en training door de politie. De toezichthouders blijven in ieder geval twee jaar in Driebergen. Volgend jaar volgt een evaluatie, daarna wordt het contract verlengd danwel opgezegd.

naar boven


 (04/10/2001)

De smaak van elstar en winterwortel

driebergen_ Het gaat goed met het Louis Bolk instituut, schrijft directeur Herman Crum in het voorwoord van het laatste jaarverslag. Meer dan goed, zo lijk het, gezien de bouwwerkzaamheden, de groei van opdrachten en het uitdijende personeelsbestand. Maar wat doen ze eigenlijk op dat Louis Bolk instituut?

 

Van het Louis Bolk instituut is weinig meer bekend dan het bordje langs de Hoofdstraat, dat richting landgoed De Reehorst wijst. Volg je dat bordje, dan kom je bij een verzameling oude gebouwen, schuren en nieuwe barakken. Een horde kippen scharrelt er gewoonlijk rond, vertelt directeur Herman Crum, maar die zijn tijdelijk verjaagd door mannen in gele busjes die de gasleiding komen aanleggen.

Crum, sinds begin 2000 algemeen directeur van het Louis Bolk instituut, huist in een opmerkelijk klein kantoortje. Dat gaat veranderen, want er komt een nieuw, mooi, duurzaam kantoor voor alle medewerkers. Helaas gedijen plannen slecht in de onzekerheid rond de snel- en spoorwegen die het landgoed omringen, dus die nieuwbouw zit er eventjes niet in. De komende periode gaat het Louis Bolk instituut daarom maar overbruggen in een tijdelijk kantoorgebouw. De fundering ligt er al, het wachten is op het definitieve jawoord van de gemeente. En dan kunnen de vijftig medewerkers van het onderzoeksinstituut eindelijk weer ademhalen, want het was wel erg inschikken.

Vorig weekend vierde het Louis Bolk instituut, dat onderzoek doet naar biologische  landbouw, voeding en gezondheidszorg, het vijfentwintigjarig bestaan. In 1976 besloten twee onderzoekers tot de oprichting van het instituut, uit onvrede met de heersende onderzoeksmethodes op het gebied van landbouw en voedingsleer. Ze vernoemden het naar Louis Bolk, een Amsterdamse hoogleraar die een eeuw geleden benadrukte dat onderzoekers niet alleen met microscopen moesten kijken, maar juist ook met verkleinglazen. Pas dan, betoogde Bolk, wordt het gezichtsveld vergroot, en komt de samenhang van het onderzochte object met de omgeving in beeld.

Twintig jaar leidde het Bolk instituut vervolgens een bescheiden bestaan. Vijf jaar geleden begon het tij te keren, in de nasleep van de grote rampen die de landbouw troffen, als varkenspest en BSE, en de landbouwsector begon te zoeken naar alternatieven. De laatste twee jaar verdubbelde de omzet van het Louis Bolk instituut, van een kleine drie miljoen naar bijna zes miljoen gulden. ,,We zijn lange tijd geassocieerd met geitenwollen sokken en kwakzalvers. We werden niet altijd serieus genomen,'' zegt Crum, die ontkent dat zijn instituut puur antroposofisch is. ,,We worden wel gezien als zendelingen van de antroposofie, maar dat zijn we niet. Louis Bolk was ook geen antroposoof, '' benadrukt Crum.

Wel vinden Crums onderzoekers inspiratie in de antroposofie en gebruiken ze elementen uit de antroposofische leer , zoals fenomenologie. ,,Wat dat is? Een plant, een dier, een fenomeen niet onderzoeken door het uit elkaar te halen en alle moleculen en atomen apart te leggen. Nee, je kijkt naar het geheel, naar de omgeving, hoe de plant groeit, en naar het verband daarvan met de voedende of genezende waarde van die plant of dat dier. Want een organisme is meer dan de som der delen.''

Dat zijn moeilijk bewijsbare dingen, geeft Crum volmondig toe, net zoals de meerwaarde van de biologische landbouw moeilijk bewijsbaar is. Toch neemt het geloof toe dat die meerwaarde er is, zegt Crum, dat zie je aan de groeiende acceptatie van het Louis Bolk instituut en zijn onderzoekers. ,,Vroeger werden we in de hoek gezet door de landbouwuniversiteit in Wageningen, nu hebben we juist een officieel samenwerkingsverband met hen. We hebben geen enkele moeite onze vacatures te vullen, mensen willen graag voor ons werken. Veel van hen komen uit gewone onderzoeksinstituten, maar zijn daar vastgelopen, kunnen zich persoonlijk niet meer verenigen met de gangbare methodes.''

Ook veel opdrachtgevers komen uit onverdachte hoek: de Rabobank, het ministerie van landbouw, de Europese Unie, de aaneengesloten fruittelers. De onderzoeken die zij sponsoren zijn minder vaag dan verwacht, zoals een onderzoek naar het 'welzijn van gesnavelde kippen'. Crum: ,,Toch idioot om al die snavels af te hakken? Daar zitten allemaal zenuwen in, die zijn nodig bij het voedsel zoeken! Dus kan je beter zoeken naar omstandigheden dat die kippen dat pikgedrag niet vertonen. Hetzelfde geldt voor koeienhoorns. Die worden afgezaagd omdat ze elkaar verwonden. Maar waarom doen ze dat? Omdat ze naar de melkerij gejaagd worden door een smal gangetje, dan raken ze gestresst.' Dat gangetje moet je dus aanpassen.''

Een ander voorbeeld is het onderzoek naar 'kwaliteitsparameters van appels', de elstar in dit geval. Onderzocht wordt welke effecten het snoeien, bemesten, beschaduwen, bewaren en wat al niet op de elstar heeft. Niet alleen door de appel te ontleden in gedeelten, zoals gangbare onderzoekers doen, maar ook door het meten van meer subjectieve zaken als smaak. Voor de telers zijn de onderzoeksresultaten belangrijke hulpmiddelen bij het verbeteren van hun teeltmethoden. Crum, naast een doos met het etiket: 'veredeling , winterwortel': ,,Veredeling, ook zoiets. Gewassen worden meestal veredelt op resistentie, hardheid, opbrengst, maar zelden op kwaliteit. Terwijl de consument iets wil dat goed smaakt. Over wijn mag je wel praten in termen van smaak, bij groenten wordt dat veel minder geaccepteerd. Dat is toch wel vreemd.''

naar boven


 (27/09/2001)

 

Geen hoogbouw

op locatie Premis

driebergen_ Het college van b en w heeft plannen om twee appartementencomplexen te bouwen op de locatie Premis terugverwezen naar de tekentafel. De bebouwing zou te hoog worden en de woningen zouden te duur worden. In een ander voorstel heeft het college besloten mogelijke inbreidingslocaties geheim te houden.

 

De locatie Premis, vernoemd naar de fabrikant van prothesen en rollators die het pand onlangs heeft verlaten, bevindt zich in het centrum van Driebergen, langs de Traaij. In het verleden was daar ook een supermarkt gevestigd.

Projectontwikkelaar Heijmerink diende onlangs een plan in voor de bouw van twee complexen met vier bouwlagen voor in totaal zestien appartementen op het terrein. Het college heeft de plannen echter teruggestuurd. Volgens het college zou de hoogte van de bebouwing niet passen in de omgeving. Bovendien zou de doelgroep van de appartementen niet passen in het ISV-beleid dat de gemeente vorig jaar omarmd heeft.

In die ISV-visie ligt de nadruk op seniorenwoningen in de sociale sector en op woningen voor jonge gezinnen en andere starters op de woningmarkt. De door Heijmerink geplande appartementen zouden veel te duur worden. De gemeente heeft de plannen daarom teruggestuurd, vergezeld van een aantal 'oplossingsrichtingen'. Die bestaan uit het advies woningen te bouwen van een tot twee bouwlagen, voor een goede mix van gezinnen en ouderen.

Geheim

In een ander voorstel heeft het college besloten de studie naar inbreidingslocaties geheim te houden. Het Arnhemse adviesbureau SAB gaat de komende maanden in kaart brengen waar en hoe binnen de bebouwde kom van Driebergen nog gebouwd of herbouwd kan worden. De resultaten van deze studie wil de gemeente geheim houden om te voorkomen dat projectontwikkelaars met stukken grond gaan speculeren die de gemeente zelf wil ontwikkelen in het kader van het ISV-beleid. Bovendien zou openbaarmaking van de studie ''maatschappelijke onrust''  kunnen veroorzaken. De gemeente zegt bevreesd te zijn voor 'indianenverhalen' en voor de oprichting van belangenverenigingen, wanneer de studie wordt prijsgegeven.

Wel wil de gemeente 'voor de input van buitenaf'  een 'brede klankbordgroep' oprichten. Binnen die klankbordgroep zou een discussie gevoerd moeten worden over de mogelijkheid en wenselijkheid van de verschillende inbreidingslocaties. De echte studie naar inbreidingslocaties van bureau SAB zou ook voor de klankbordgroep geheim moeten blijven.

Overigens noemt de gemeente de studie inbreidingslocaties ook een middel in de discussies met de provincie over het nieuwe streekplan. In dat streekplan bepaalt de provincie grofweg waar gemeenten wel en niet mogen bouwen. In het bestaande streekplan heeft de gemeente Driebergen geen ruimte voor uitbreiding. Een nieuw streekplan is momenteel in voorbereiding. De provincie wil dat nieuwe streekplan koppelen aan de aanstaande gemeentelijke herindeling. Het is nog onduidelijk of Driebergen zelfstandig blijft, gekoppeld gaat worden aan Zeist of samen zal gaan met de Heuvelruggemeenten in oostelijke richting.  Een stuk daarover wordt komende maand verwacht.

naar boven


 (26/09/2001)

 

Op de cassis bij wethouder Schravesande

driebergen_ Sinds gisteren zijn de spreekuren van de wethouders uitgebreid met een jongerenspreekuur. Elke laatste woensdag van de maand staat de deur van wethouder Schravesande wijd open. Gisteren was de eerste keer.

 

Niemand wist er nog van, van het jongerenspreekuur van wethouder Neeltje Schravesande. Geen nood, er lag nog een brief van een groep jongeren die vroegen om een trapveldje. Dus werden Kevin (16), de schrijver van de brief, en Brahim (13) opgetrommeld voor het allereerste spreekuur. En daar zitten ze dan,  met een glaasje cassis en een chocoladekoekje, tegenover de wethouder. ,,Dus jullie willen een plek om te voetballen,'' vat wethouder Neeltje Schravesande het schriftelijke verzoek nog eens samen. ,,Ja, en om een beetje te praten, een beetje rond te hangen,'' vult Kevin nog eens aan. Brahim vertelt dat zijn broer al jaren geleden schriftelijk vroeg om wat vangnetten, om de ballen niet telkens op de straat, in de tuinen of op de auto's terecht te laten komen. Tevergeefs, zo begrepen ze uit het uitblijven van een reactie. Maar nu lijken de kansen gekeerd. De wethouder en de zaakgelastigde ambtenaar vertellen de jongens dat de speelplaats in hun buurt, de Akkerwegbuurt, volgend jaar echt aangepakt gaat worden. Volgende maand zal een avond belegd worden, waarop de jongeren kunnen zeggen hoe het er uit moet gaan zien. ,,Zeggen jullie dat ook tegen de anderen, beetje reclame maken,'' zegt de ambtenaar. ,,En vertel de anderen van het jongerenspreekuur,'' gaat Schravesande verder. ,,Wij willen weten wat er leeft. Soms doen we dingen die verkeerd uitpakken, en weten we dat niet. Dus zeg het aan je vrienden, dat ze elke laatste woensdagmiddag van de maand hier op bezoek kunnen komen.'' Brahim en Kevin beloven hun best te doen, schudden nog wat handjes en vetrekken door de gangen van het gemeentekantoor. ,,Ik had het niet zo verwacht,'' zegt Kevin buiten, nog wat verbaasd. Een beetje er tegenop gezien had hij wel, en behalve Brahim durfde niemand van de vrienden mee. Brahim had eigenlijk een grotere kamer en geen mevrouw verwacht. ,,Maar het liep wel goed, ze was aardig.''  ,,Ze luisterde goed,'' vindt Kevin, die niet denkt dat het meteen storm gaat lopen op het jongerenspreekuur. ,,Ik denk toch dat een van ons mee zal moeten. Anders durven ze niet.''

naar boven


 (20/09/2001)

 

Een gewone jongen uit het dorp

 

driebergen_ Ooit shockeerde hij en zijn in het zwart geklede vrienden de voltallige gemeentelijke nieuwjaarsreceptie door een doodskist binnen te dragen. In de kist de stoffelijke resten van de monumentale villa Blauwvoet, illegaal gesloopt. Zeer tegen de zin van Henk Jan Derksen en zijn vrienden, en dat mocht iedereen weten. Tien jaar later ging hij zelf in de gemeenteraad. Weer vier jaar later werd hij wethouder. Vorige zomer volgde een betrekkelijk roemloos aftreden, in de nasleep van de Roma-affaire. Sinds gisteren is het ook gedaan met het raadswerk. De lange dagen, het gekonkel en de persoonlijk aanvallen zijn teveel. Tijd om te vertrekken.

 

Eind juni werd Henk Jan Derksen (44) directeur van Heemschut, een vereniging die opkomt voor monumenten. Zo maakte Derksen, gepassioneerd door monumenten, van zijn hobby zijn werk. Een mooie baan vond iedereen, en aanleiding genoeg te stoppen met het raadswerk. Toch was het voor hemzelf lang niet de belangrijkste aanleiding. Derksen is vooral uitgekeken op de dorpspolitiek. En uitgeput door de lange dagen, avonden en vaak ook nog de weekenden: ,,Ik heb twaalf jaar lang roofbouw gepleegd op mezelf. Bovendien was de rest van het gezin het zat, ze accepteerden niet langer dat ik altijd maar weg moest. Eigenlijk kan het niet, dit werk combineren met een gezin, met kinderen.''

Hij heeft het werk jarenlang met plezier gedaan, benadrukt hij, met beide benen in de samenleving gestaan. ,,Ik was gewoon een jongen uit het dorp die dat dorp wilde meebesturen.'' Hoogtepunten waren er genoeg: de kinderopvang kreeg een fatsoenlijk onderkomen, de SWD maakte vrede met zichzelf en kreeg een mooi gebouw, Shinty kreeg een tweede kustgrasveld. Derksen: ,,We creeerden meer voorziening voor minder geld. ''

Maar wat gedurende het gesprek gaat overheersen is toch een gevoel van onvrede. In het begin zegt hij het zo: ,,Het nuttig rendement van je tijdsbesteding is heel gering, door de heersende politieke cultuur.'' Later is hij directer: ,,Door dat flauwe gedoe, die kinnesinne, ben ik te weinig opgeschoten. Ik had van te voren niet gedacht dat het zo ging in de politiek. Ik dacht, als ik kom met een goed voorstel, onderbouwd met argumenten, daar moet iedereen toch voor zijn. Maar zo werkt het niet. Ho 's even, denken ze eerst, profileert die Derksen zich niet teveel? Dan word je dus gedwarsboomd, tenzij je iets ruilt, hen ook iets geeft. Zo wilden we een schaakbord van witte en zwarte tegels leggen langs de Traaij, met grote schaakstukken erbij, bankje was er al. Kostte weinig, gewoon leuk, niets op tegen. Maar zo gemakkelijk ging het niet, het voorstel ging heen en weer, er moest heel lang over gepraat worden. Het ging allang niet meer over die tegels. Kennelijk mag je niet teveel willen, niet teveel binnenhalen, je moet ook eens ergens over struikelen.''

Derksen, in het debat doorgaans sneller dan zijn collega's, helderder formulerend vooral, struikelde inderdaad geregeld aan de finish. De clusterschool werd teruggeroepen, Champ 'Aubert mocht niet verkocht, het speelplaatsenplan moest versoberd. ,,De clusterschool  afblazen, dat is een gemiste kans. Champ 'Aubert wordt nu toch verkocht, daar was ik kennelijk te snel mee. En het speelplaatsenplan, dat schiet maar niet op. Het was al een schraal plan, moest het nog soberder. Het grenst aan kiezersbedrog, want alle partijen hadden de mond vol over jeugdbeleid bij de vorige verkiezingen. Nu ligt het weer stil vanwege een lokale bodemverontreiniging. Begin vast ergens anders, zeg ik dan.''

Het hardst struikelde Derksen over de Roma-affaire. Niet dat hij er direct mee te maken had, maar hij besliste wel mee. En de andere wethouders gingen, dus hij ging ook. Hij is er voor gestraft: onaangename mailtjes, scheldende voorbijgangers. ,,We hebben een fout gemaakt, okee. Met wat ik nu weet zou ik destijds anders beslist hebben. Maar we hebben altijd integer gehandeld, altijd de beste bedoelingen gehad. Dan moet je niet op de man spelen.'' Op de man spelen deden ook enkele partijgenoten. Eigenlijk wilde hij zijn termijn afmaken, in juni besloot hij toch maar op te stappen. ,,Ik had het willen weerstaan met zakelijke argumenten. Maar er werd op de persoon gespeeld, dat ging te ver.''

Derksen is er niet echt rouwig om. Bovendien wil hij wel eens buiten het dorp kijken. Het landelijke, daarvoor heeft hij altijd al een stukje drive gehad. En het is goed voor het dorp wanneer te lang zittende politici vertrekken. De komende herindeling, dat is eigenlijk een gouden kans: ,,De bestuurlijke cultuur is onderzocht naar aanleiding van de Roma-affaire. Ik zie niet dat het helpt, zo'n onderzoek. Dat is nog een argument erbij voor de herindeling: dan kan je die ambtelijke en politieke cultuur eens echt doorbreken. Dan vervallen de oude gewoontes, komen er nieuwe mensen.'' Die herindeling moet overigens wel oostwaarts geschieden, vindt Derksen: ,,Driebergen heeft veel meer gemeen met Doorn en Maarn dan met Zeist. Samengaan met Zeist, dan ben je zo een tweede Den Dolder.''

naar boven


 (10/09/2001)

 

AH ziet af van parkeergarage

driebergen_ Ahold bouwt toch geen parkeergarage naast de Albert Heijn in het centrum van Driebergen. Ook wordt afgezien van de bouw van een aantal winkelpanden langs de Traaij, met woonruimte op de verdieping. De gemeente is verbaasd, de omwonenden zijn blij.

 

,,Zonder meer verheugd'', is omwonende P Feuerstein met de nieuwe plannen van moederconcern Ahold. In die plannen geen plaats meer voor een parkeergarage voor 160 auto's. ,,Mijn privacy en gezondheid zijn gered,'' zegt Feuerstein, wiens achtertuin in het oude plan omsloten werd door de parkeergarage. Bovendien zou in dat oude plan de verkeersdruk in de Dr.Hermansstraat volgens Feuerstein en zijn buren onaanvaardbaar toenemen.

Feuerstein kreeg vorig jaar de hele buurt achter zich en voerde een maandenlang hevig oppositie. Pamfletten, persberichten, acties en rechtszaken volgend elkaar in hoog tempo op, totdat zijn bewonersgroep in januari mocht meezitten aan tafel met Ahold en gemeente om hun zegje te doen in de planvorming.

,,Ik kan niet meteen zeggen dat we gewonnen hebben, maar de tijd heeft zeker in ons voordeel gewerkt. Ahold wilde snel aan de slag. Wij hebben dat plan een jaar vertraagd,'' zegt Feuerstein. De nieuwe plannen van Ahold liggen volgens Feuerstein en zijn bewonersgroep ,,aardig in ons straatje.'' Geen parkeergarage voor 160 auto's, maar een gewoon parkeerterrein voor rond de 100 auto's. Bovendien komt er ook een ingang aan de Traaij, zodat niet al het verkeer door de Dr.Hermansstraat geleid wordt.

In het nieuwe plan wordt net als in het oude plan een aantal huizen langs de Traaij gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe in- en uitritten. Hoeveel panden tegen de grond gaan is nog onzeker, Wel is zeker dat er niet langer winkelpanden met woonruimte voor in de plaats komen, zoals in het oude plan, maar slechts parkeerplaatsen. Net als in het oorspronkelijke plan vervalt in elk geval de uit- en inrit aan de laan van Blommenweert. Of dat het einde gaat betekenen voor de Aldi-vestiging is onbekend.

Of de Albert Heijn zelf minder fors wordt uitgebreid is onduidelijk. In het oorspronkelijke plan nam het winkeloppervlak toe van 1300 naar 2100 vierkante meter. Als reden voor de planherziening worden 'bedrijfseconomische processen, de tijdfactor en de zich ontwikkelende kennis over de optimale bediening van de klant' genoemd, aldus een persbericht dat de gemeente deed uitgaan.

In dat persbericht zegt de gemeente verbaasd te zijn over de planherziening, ,,gezien alle inspanningen en het feit dat het (oorspronkelijke) uitbreidingsplan goede aanknopingspunten biedt voor een aanvaardbare stedenbouwkundige uitwerking.'' Hiermee doelt de gemeente op de vele werkuren die wethouder De Vogel en zijn ambtenaren in het project gestoken hebben, en die zonder resultaat zijn gebleven.

De bewonersgroep Dr.Hermansstraat wordt voorlopig nog niet ontbonden, zegt woordvoerder Feuerstein. ,,Want we zijn nog niet helemaal gerust. Sinds de Bosstraat een eenrichtingsweg is geworden is de verkeersdruk hier flink toegenomen. Dus we blijven het in de gaten houden. Alleen zullen we nu minder met Ahold, en meer met de gemeente te maken krijgen.''

naar boven


 (18/09/2001)

Veertig kantoorunits op landgoed de Reehorst

driebergen_ Cultuur- en conferentiecentrum Antropia wil een tijdelijk kantoorgebouw plaatsen op landgoed de Reehorst. De ruimte is nodig voor het Louis Bolkinstituut, dat een stormachtige groei doormaakt. De provinciale welstandscommissie is tegen plaatsing van de units, de gemeente wil de toestemming toch geven.

 

De ruimte die het Louis Bolkinstituut huurt op landgoed de Reehorst is niet meer toereikend. Vanwege de opeenvolgende landbouwcrises is de aandacht voor biologische en biologisch-dynamische voeding sterk toegenomen. Het Louis Bolkinstituut, dat onderzoek doet op het gebied van biologisch-dynamische landbouw, gezondheidszorg en voeding, heeft het aantal opdrachten en het personeelsbestand de laatste jaren daarom sterk zien groeien. Er bestaan bovendien plannen voor samenwerking met de landbouwuniversiteit Wageningen.

Om het gegroeide onderzoeksinstituut te kunnen blijven huisvesten wil cultuur- en conferentiecentrum Antropia, namens stichting de Reehorst beheerder van het landgoed, een tijdelijk kantoorgebouw plaatsen achterop het landgoed. Het gaat om veertig losse kantoorunits die in twee lagen van twintig units gestapeld zullen worden. Samen moeten ze een kantoorruimte scheppen van 300 vierkante meter. De ruimte zal direct betrokken worden door het Louis Bolkinstituut.

Ofschoon de provinciale welstandscommissie een negatief advies over het plan heeft uitgebracht, wil de gemeente toestemming geven voor plaatsing van de units. De welstandscommissie heeft  ''grote bezwaren tegen de schrale gevelbeelden en schrale materialisering'' van het gebouw dat ook een ''sterk industriele uitstraling zou hebben'', en heeft daarom negatief geadviseerd. De gemeente zegt dat het gaat om een tijdelijke oplossing, die bovendien niet direct zichtbaar is. Gezien de planologische onzekerheid in het gebied wil de gemeente aan een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan meewerken.

Volgens Helene van der Vloed van Antropia valt het wel mee met de vermeende schrale uitstraling van de kantoorunits. ,,We hebben landschapsarchitect Copijn ingeschakeld om de omgeving aan te passen en te zorgen dat het er mooi gaat uitzien. Er zal niets gekapt worden, en de units krijgen een kleur die niet opvalt. Bovendien komen ze helemaal achterin het landgoed, alleen vanaf de A12 zullen ze te zien zijn.''

Van der Vloed bevestigt dat de tijdelijke kantoorruimte nodig is om een periode van onzekerheid te overbruggen. Het landgoed, ingeklemd tussen spoor- en snelweg, heeft te maken met de verbreding en mogelijke verlegging van A12 aan de oostzijde en met verdieping of verhoging van de spoorlijn aan de westzijde. Verder bestaan er plannen voor verplaatsing en uitbreiding van het stationsgebied en voor de aanleg van een nieuwe weg aan de zuidkant van het landgoed. Wanneer zekerheid bestaat over de plannen wil Antropia de tijdelijke kantoorruimte vervangen door een definitief kantoorgebouw, gebouwd van duurzaam materiaal en onder organische architectuur, zegt Van der Vloed.

naar boven


 (03/09/2001)

Locaties bodemverontreiniging blijven geheim

driebergen_ Een bijlage waarin locaties met mogelijke bodemverontreiniging staan vermeld, wordt door de gemeente geheim gehouden. Het gaat om tenminste een zeker geval en vijf vermoedelijke gevallen van ernstige bodemverontreiniging. ,,We willen niet dat inwoners in de krant lezen over een vermoedelijke verontreiniging in hun woonomgeving,'' aldus verantwoordelijk wethouder Kees Geveke.

 

De bijlage hoort bij het rapport geactualiseerde bodemmodule dat onlangs door de milieudienst zuidoost Utrecht is voltooid. In het rapport worden de kosten van onderzoek en sanering van alle mogelijke verontreinigde locaties in Driebergen op een rijtje gezet. Zo'n bodemmodule heeft de gemeente nodig om in aanmerking te komen voor subsidiering van onderzoek en sanering van bodemverontreiniging uit de ISV-pot (Inversteringssubsides Stedelijke Vernieuwing).

In totaal gaat de gemeente 5,5 miljoen gulden claimen uit die ISV-pot. Onderzoek neemt daarbij de helft van het bedrag in, kosten van daadwerkelijke sanering de andere helft. Overigens betreft het hier alleen de kosten waar de gemeente voor opdraait, het grootste deel van de saneringskosten wordt verhaald op de veroorzakers van verontreiniging, of op projectontwikkelaars.

Omdat ook een reeds ontdekt geval van ernstige bodemverontreiniging (geraamd voor 1,8 miljoen) wordt overgenomen van de provincie, komt het totale budget op 7,3 miljoen gulden. Voor het komende half jaar wil de gemeente vast een miljoen gulden voorfinancieren uit de te verwachten subsidies. Overwogen wordt verder het gemeenteapparaat te versterken met een deskundige op het gebied van bodemverontreiniging. Die moet de onderzoeken, door derden uitgevoerd, begeleiden en coordineren.

Uit het rapport blijkt dat over enige honderden potentieel verdachte locaties historisch onderzoek zal worden uitgevoerd, op grond van archiefmateriaal. Het gaat dan voornamelijk om (voormalige) bedrijfsterreinen, gedempte sloten, bomkraters en oude ondergrondse opslagtanks. Twintig locaties binnen het ISV-gebied (waar 'ontwikkelingen' voor 2005 te verwachten zijn) zijn inmiddels onderzocht. Tien daarvan blijven ook na het historisch onderzoek verdacht en worden momenteel met bodemmonsters onderzocht. In een van die gevallen geval is reeds ernstige verontreiniging aangetroffen. Buiten het ISV-gebied zijn nog eens twintig verdachte gevallen met bodemmonsters onderzocht. In vijf van die gevallen wordt ernstige bodemverontreiniging vermoed op grond van de eerste bodemmonsters. Uitgebreider onderzoek moet duidelijkheid brengen.

Om welke locaties het gaat wil de gemeente niet bekendmaken, een bijlage met gegevens daarover is uit het rapport gelicht. Uit het rapport zelf zijn ook twee opsommingen uit de tekst gehaald. Volgens de gemeente is dat gedaan om niet in een slechte onderhandelingspositie komen te zitten. In de bijlage staat aangegeven hoe de verdeling van de kosten is tussen grondeigenaar en gemeente en bij wie die kosten verhaald kunnen worden. 

De gemeente zegt bovendien eerst de grondeigenaren en omwonenden te willen informeren. ,,We willen niet dat inwoners in de krant lezen over een vermoedelijke verontreiniging in hun woonomgeving,'' aldus verantwoordelijk wethouder Kees Geveke. Voor de zomer hanteerde de gemeente hetzelfde argument om een lijst met openbare gebouwen die volgens de gemeente zelf risico's op het gebied van brandveiligheid me zich meedroegen, geheim te houden. Nu die lijst drie maanden later nog niet beschikbaar komt, heeft deze krant vorige week een WOB-procedure aangespannen om de gegevens boven water te krijgen.

naar boven


 (30/08/2001)

Traaij dicht, doorsteek open (bijschrift foto)

driebergen_ Na meer dan een decennium praten en onderhandelen met de aanliggende neringdoenden is het smalle, zuidelijke deel van winkelstraat de Traaij ('de kop van de Traaij') gisterochtend officieel afgesloten voor autoverkeer. Fietsers mogen het komende half jaar nog wel gebruik maken van wat sinds gisteren voetgangersgebied is. Gedragen ze zich niet, dan wordt de straat na de herbestrating (komend voorjaar) alsnog afgesloten voor fietsverkeer.

Gelijktijdig met afsluiten van de kop van de Traaij opende burgemeester Bloemen gisteren de 'doorsteek', die zal fungeren als omleiding voor het autoverkeer. Webmaster Knol van Driebergen.net overhandigde de burgemeester bij die gelegenheid een lijst met mogelijke straatnamen voor het nieuwe stukje straat dat de doorsteek beslaat. De lijst werd samengesteld door de lezers van driebergen.net. Bloemen beloofde de namen mee te nemen naar de straatnamencommissie, die vanavond vergadert.

naar boven


 (30/08/2001)

Champ 'Aubert in de verkoop aan Champ 'Aubert

driebergen_ Wethouder N. Schravesande wil sociaal-cultureel centrum Champ 'Aubert toch verkopen. Het is alleen nog de vraag wie de koper mag zijn. Mogelijk wordt dat Champ 'Aubert zelf, maar dat scheelt de gemeente dan wel een paar miljoen aan verkoopinkomsten. Wel blijft de sociaal-culturele functie dan gehandhaafd.

 

Al een paar keer eerder is vanuit het gemeentehuis geopperd Champ 'Aubert te verkopen. Rond Champ 'Aubert werd vijftien jaar geleden de nieuwbouwwijk Hoenderdaal gebouwd. De oude boerderij Champ 'Aubert bleef staan en werd verbouwd om te dienen als cultureel buurtcentrum. De buurtfunctie is nooit uit de verf gekomen, wel vonden tal van verenigingen er onderdak voor bijeenkomsten en vergaderingen.

Volgens voormalig wethouder Henk Jan Derksen en zijn ambtenaren zou Champ 'Aubert in toenemende mate verliesgevend zijn voor de gemeente. Totnogtoe houden de verstrekte subsidie (ongeveer 80.000) en de huurinkomsten voor de gemeente (ongeveer 70.000) elkaar aardig in evenwicht. Op zeer korte termijn zouden echter enkele tonnen geinvesteerd moeten worden om Champ 'Aubert te moderniseren. Omdat volgens de gemeente het sociaal-cultureel centrum de laatste jaren moeite heeft de zalen verhuurd te krijgen, twijfelde Derksen aan de levensvatbaarheid van Champ 'Aubert. Verkoop zou bovendien een goede gelegenheid zijn het welzijnsprogramma elders in het dorp te financieren.

Derksen kreeg het opgeworpen balletje echter telkens teruggekaatst door de gemeenteraad, die het  sociaal-cultureel centrum graag wilde behouden voor de gemeente. Vorig jaar was het Neeltje Schravesande die als raadslid een motie indiende om Champ 'Aubert toch te redden. Deze week moest ze als wethouder welzijn meedelen dat die reddingspoging niet gelukt is. Een onderzoek naar een mogelijk samenwerkingsverband met welzijnskoepel SWD was op niets uitgelopen.

Schravesande gaat de gemeenteraad daarom alsnog voorstellen

Champ 'Aubert te verkopen ,,met behoud van de sociaal-culturele functie,'' aldus de wethouder. Dat zou volgens betekenen dat ook in de toekomst de zaalhuurders voor een aanzienlijk deel (nu 70%) uit de sociaal-culturele hoek moeten komen. Schravesande is om die reden nog niet de commerciele markt opgegaan, maar eerst in onderhandelingen getreden met twee 'besturen van  organisaties'. Schravesande ontkende desgevraagd niet dat een van de partijen Champ 'Aubert zelf is.

Een bron binnen de organisatie bevestigt dat het stichtingsbestuur inderdaad een van de partijen is. Als andere partij is genoemd het in Driebergen gevestigde bemiddelingsbureau Bakker en Schnabel, dat bemiddelt in het zoeken naar accommodaties voor conferenties en trainingen. Directeur Bakker wil bevestigen noch ontkennen dat zijn bureau in de markt is voor Champ 'Aubert. ,,Laten we dat maar even in het midden laten,'' aldus Bakker.

Mogelijk breekpunt in het voorstel dat Schravesande in oktober aan de raad zal voorleggen is de verkoopprijs. Verkoop van Champ 'Aubert aan het stichtingsbestuur zelf zou veel minder opbrengen dan de twee a drie miljoen die de monumentale boerderij op de vrije markt waard is. Schravesande ,,Lukt het niet, vindt de raad dat we er te weinig geld voor krijgen, dan gaat Champ 'Aubert alsnog naar een marktpartij.''

naar boven


 (28/08/2001)

Controle op brandveiligheid loopt vertraging op

driebergen_ De gemeente heeft de nodige moeite met het vinden van externe bureaus voor het controleren van de openbare gebouwen op veiligheid, en dan met name brandpreventie. De beloofde inhaalslag bij het verlenen van gebruiksvergunningen komt daarmee in gevaar. Een lijst met de meest gevaarlijke panden houdt de gemeente tot nader order geheim.

 

Openbare gebouwen krijgen pas een gebruiksvergunning wanneer het bewuste gebouw brandveilig is verklaard. Vooral na de cafebrand in Volendam is de aandacht voor die gebruiksvergunningen fors toegenomen. Veel openbare gelegenheden ontberen zo'n gebruiksvergunning, meestal omdat gemeenten onvoldoende menskracht hebben om de controles daarop uit te voeren.

Ook in de gemeente Driebergen is de achterstand groot.  Van de 150 openbare gebouwen zijn er slechts dertig met een gebruiksvergunning. De gemeente beloofde dit voorjaar een inhaalslag te maken bij het verlenen van gebruiksvergunningen. Een lijst van negentien panden die na een snelle inventarisatie als min of meer onveilig werden beschouwd, zou met hoge prioriteit nog dit jaar worden afgewerkt. Uiterlijk 1 januari zouden deze negentien inrichtingen brandveilig moeten zijn. De resterende honderd gebouwen, die niet direct als onveilig gelden, zouden in de vier jaar daarna een gebruiksvergunning kunnen krijgen.

Burgemeester Hein Bloemen liet gisteren weten dat de datum van 1 januari voor de lijst van negentien waarschijnlijk niet gehaald zal worden. Volgens Bloemen is het nog niet gelukt externe deskundigen te vinden die de gemeente kunnen helpen met de controles. Omdat in veel gemeenten de verlening van gebruiksvergunningen extra aandacht heeft gekregen, hebben de externe bureaus een overvolle orderportefeuille. Driebergen plukt daarvan de wrange vruchten. ,,We willen een inhaalslag maken, maar vooralsnog sta ik met mijn handen in de lucht,'' aldus de burgemeester.

Door de vertraging bij de controles wordt de lijst van negentien onveilige gebouwen voorlopig nog geheim gehouden. Eerder werd verwacht dat de lijst in augustus openbaar gemaakt zou worden. Bloemen heeft openbaarmaking nu verschoven naar 'eind dit jaar'.

Dat de gebouwen van Scouting Driebergen op de bewuste lijst staan was in het voorjaar reeds uitgelekt. Afgelopen zomer heeft de gemeente het gebruik van de houten boshutten al enigszins aan banden gelegd. Na 1 september mag er bovendien niet meer in overnacht worden, tenzij aan de voorwaarden van de gebruiksvergunning voldaan zou worden. Volgens Bloemen zijn de gebouwtjes van Scouting overigens ,,niet eens de gevaarlijkste van de lijst.''

Het uitlekken van deze maatregelen bij de gebouwtjes van Scouting heeft later tot klachten geleid van de scoutinggroep zelf, die financieel afhankelijk is van de verhuur van de gebouwen. Die klacht voerde Bloemen aan als een van redenen om de lijst van negentien voorlopig geheim te houden: ,,Wanneer ik de lijst openbaar maak en de pers schrijft vervolgens dat het daar en daar gevaarlijk is, dan komen de eigenaren bij mij klagen,'' aldus Bloemen gisteren.

naar boven

 

(19/06/2001)

Jongerenwerker wil blijven

driebergen_ Een half jaar is hij nu aan het werk in Driebergen, de jeugdopbouwwerker Rob Wiersma. Het jeughonk Nix vindt hij een prachtig gebouw en met de hangjongeren in Driebergen valt het heel erg mee. ,,Ik heb aangegeven dat ik best wil blijven,'' zegt Wiersma.

 

Rob Wiersma, een geblokte veertiger met snor, werkte lang in de verslavingszorg in Amsterdam. Daarna ging hij het jongerenwerk in. Hij werkte in Oudewater, in Abcoude, in veel kleinere gemeenten zoals Driebergen. Dus hij kan vergelijken. Wiersma vindt het Driebergse jeugdhonk  'de Nix', zoals de oude gymzaal in de volksmond heet, een prachtig gebouw: groot, hoog, ruim. ,,Maar ik schrok toen ik hier voor het eerst kwam. Er waren nauwelijks activiteiten. Op zo'n gebouw mag je als Driebergen best trots op zijn. Maar daar moet dan wel wat gebeuren.''

Rob Wiersma kwam als crisis-jongerenwerker in december van het vorige jaar naar Driebergen. Het jongerenwerk miste al jaren een betaalde kracht. Toen onder de vrijwilligers ruzie uitbrak en een deel van hen vertrok, lag het jongerenwerk vrijwel op zijn gat. De pas aangetreden wethouder Neeltje Schravesande overzag de ellende en herinnerde zich een verkiezingsbelofte. Ze toonde zich daadkrachtig en huurde via het Utrechtse bureau Schakels voor een jaar een halve interim-jongerenwerker in. Dat werd Wiersma: ,,Ik heb toen al gezegd: een jaar is wel heel kort. Het zou zonde van de investering zijn om me niet langer door te laten gaan. Ikzelf wil nog wel even blijven.''

Blijven wil Wiersma bijvoorbeeld om de plannen die hij de laatste maanden op papier heeft gezet, ook zelf uit te voeren. Vanaf oktober, vertelt Wiersma, moet in de Nix  veel meer gaan gebeuren dan alleen een open huis op woensdag- en vrijdagavond. Tienergroepen moeten er komen, huiswerkklassen, iets voor de allochtone vrouwen, computers. En met de jongeren van Dwergpop wil Wiersma veel intensiever samenwerken. ,,Dwergpop, dat is een buitengewoon initiatief. Een lange lijst vrijwilligers hebben ze, en die heb ik nodig. Dertig nieuwe vrijwilligers moet ik hebben, zet dat maar vast in de krant.''

 

Hangjongeren

Maar het is lang niet zeker of Wiersma blijft. Als hij wel blijft, kan hij ook weer verder met de hangjongeren. De gemeente verleende vorig jaar subsidie onder de nadrukkelijke voorwaarde dat Wiersma ook aan de overlast van jongeren op straat aandacht zou besteden. Aanleiding voor die voorwaarde was een uit de hand gelopen situatie op de Sparrenlaan. Twee van zijn achttien wekelijkse uren ging Wiersma vervolgens de straat op. ,,Ik ga naar de jongeren toe, zeg wie ik ben, vertel dat ik een verslagje wil schrijven voor de gemeente en dat ik daarvoor hun mening nodig heb. De meesten willen dan best meedoen.'' Begin deze maand rondde hij zijn eerste onderzoekje af. In het verslag concludeert Wiersma dat de problemen in Driebergen niet groot zijn, afgezien van de jongens op de Sparrenlaan. De Sparrenlaanjongeren, zegt Wiersma, zijn ouder dan gemiddeld en doen dingen die te ver gaan. ,,Dat is niet meer voor het jeugdwerk, daar moet de politie op af.'' Maar de overlast elders in het dorp valt volgens Wiersma heel erg mee. ,,Je ziet overal in het land dat burgers bij de gemeente gaan klagen, meteen naar de politie bellen. Zonder eerst naar die jongeren zelf te stappen. Terwijl de jongeren hier heel goed aanspreekbaar zijn. In de stad zouden ze blij zijn met zulke jongeren. Het zijn allemaal jongeren uit de buurt, die moeten ze kennen. Dat is zo'n groot voordel in Driebergen.''  Volgens Wiersma is angst de oorzaak. ,,Sommige mensen wachten te lang met reageren. Dan wordt het in hun hoofd een probleem. Dan lezen ze in de krant en ze zien op tv dat de jongeren steeds meer geweld gebruiken en worden ze bang. Terwijl ik me niet kan voorstellen dat deze jongeren geweld zullen gebruiken. Ik heb zelfs al vrijwilligers onder hen geworven.'' Wiersma is overigens geen voorstander van hangplekken, wel van een 'eigen' plek voor de jongeren.  ,,Geen paal met een dakje of een oude container. Leg een speelveldje aan, zet er wat doeltjes neer, een bankje. En zorg dat je de jeugd betrekt bij de inrichting, ook kinderen van zes. Misschien willen die wel helemaal geen wipkip meer.''

naar boven


 (17/06/2001)

Schuurtjes, paarden en woekerende bramen

driebergen_ De Veensteeg geldt in het gebiedsplan Langbroekerwetering als kandidaat om verbindingsroute te worden tussen Gooyerdijk en Langbroekerdijk. Dat zou het herstel zijn van een eeuwenoud weggetje.

 

Het is al lang geleden dat de route van Driebergen naar Werkhoven voerde via de Veensteeg. Het weggetje, met uitzicht op de zachte glooiing van de Heuvelrug in het noorden, het oude klooster Arca Pacis in het westen en de bomen van landgoed Beverweert in het zuiden, werd vermoedelijk in de jaren '70 afgesloten door een van de grondeigenaren. Sindsdien stopt het weggetje bij een manshoog hek en is doorgang niet langer mogelijk. Een paar geleden werd ook het naambordje 'Veensteeg' verwijderd.

De oude afgebrande boerderij langs het nog toegankelijke deel van het weggetje is gesloopt en wordt inmiddels herbouwd. Daarna volgt een groene loods, van hovenier Zeele, daarvoor kreeg hij tien jaar geleden nog wel een vergunning. Links en rechts van de weg vervolgens kleine en grotere moestuintjes, tuinafval en bergjes losse stenen. Verder naar achteren wordt het een chaotisch geheel van schuurtjes, keten, paardenboxen, een oude caravan en met witte linten afgezette paardenweitjes. Dan stopt de Veensteeg bij een hoog hekwerk, afgezet met vervaarlijk prikkeldraad. Daarachter nog twee bouwketen en het karkas van een oude tractor. Verder ligt er vooral bouwafval en puin, overwoekerd door bramenstruiken. Het vervolg van de Veensteeg is niet meer zichtbaar, dat is lang geleden ingenomen door een akker vol mais.

Toch bestaat de kans dat de Veensteeg in ere wordt hersteld. Het gebiedsplan Langbroekerwetering voorziet in nieuwe noord-zuidverbindingen, tussen Gooyerdijk en Langbroekerwetering, voor wandelaars en fietsers. De Veensteeg staat op die plannen ingetekend als kandidaat verbindingsweg.

naar boven


 (17/06/2001)

Schuren weg op Veensteeg

driebergen_ De gemeente zint op maatregelen om de Veensteeg te ontdoen van de gebouwen die er zonder vergunning zijn neergezet. Aanleiding is de weigering van een bouwvergunning voor iemand die juist wel netjes om vergunning vroeg.

 

VVD-raadslid Wim Golverdingen wil dat ook op de Veensteeg het gezegde 'gelijke monniken, gelijke kappen' gaat gelden. ,,Het kan niet zo zijn dat mensen die zich aan de regels houden niet mogen bouwen, terwijl anderen die zich niet aan de regels houden wel bouwen,''aldus Golverdingen, doelend op de weigering een bouwvergunning te verlenen voor het bouwen van een loods door het hoveniersbedrijf Zeele. Zeele werd een vergunning onthouden omdat het geplande gebouw niet zou passen in het geldende bestemmingsplan. De Veensteeg valt in het bestemmingsplan buitengebied, en meer in het bijzonder in het provinciale gebiedsplan Langbroekerwetering. Uitbreiding van de bebouwing wordt daarin zoveel mogelijk tegengegaan.

Langs de Veensteeg zijn de procedurele teugels de laatste jaren  niet erg strak vastgehouden door de gemeente. Tegen de bouw van schuren en keten langs het oude weggetje, meestal zonder vergunning, is nooit opgetreden. Volgens Golverdingen wordt het tijd dat de gemeente passende maatregelen neemt. ,,Er staan daar dingen die er niet horen, illegale gebouwtjes. Dat is een publiek geheim. Ze moeten gewoon een keer wat doen.''

Wethouder Bas De Vogel zei vorige week dat het college op maatregelen zint. Burgemeester Hein Bloemen voegde daar aan toe dat het geen eenvoudige zaak zal worden omdat het ,,een gegroeide situatie is.'' Ambtenaren van de gemeente zijn momenteel bezig de bebouwing aan de Veensteeg in kaart te brengen. Na de zomer is de inventarisatie gereed.

naar boven


 (12/07/2001)

Geen eigen parkeerplaats voor gemeentepersoneel

driebergen_ De gemeenteraad is gisteren niet akkoord gegaan met een voorstel een deel van het parkeerterrein achter het gemeentekantoor voor de ambtenaren te reserveren. Wel akkoord ging de raad met  een halfpipe voor de jeugd, een kunstgrasveld voor korfbalclub Dalto en een extra subsidie voor de kinderboerderij

 

Redenen voor de gewenste afsluiting van de parkeerplaats zijn twee diefstallen en een poging tot diefstal van auto's van ambtenaren. Door een deel van de parkeerplaats af te sluiten met een slagboom zouden de auto's veiliger staan. Gemeentepersoneel zou voorzien worden van een pasje om de slagboom te openen. De kosten, 45.000 gulden, zouden gehaald worden uit het rekeningoverschot van vorig jaar.

De gemeenteraad ging niet akkoord met het voorstel. ,,Dit is een openbare parkeerplaats, die kan je niet reserveren voor gemeentepersoneel,'' vond raadslid Cathja Maas. Raadslid Heimen Top wees op de verhuizing van de politie naar het gemeentekantoor, waardoor de veiligheid in de omgeving mogelijk vergroot wordt. Wel mocht de gemeente van de raad zoeken naar alternatieven om de veiligheid te vergroten, zoals cameratoezicht.

Akkoord ging de gemeenteraad met drie andere onderwerpen die gefinancierd worden uit het overschot van vorig jaar. Korfbalclub Dalto krijgt een bijdrage van 50.000 gulden in de aanleg van een kunstgrasveld. De kinderboerderij krijgt 30.000 gulden extra om de boel op te knappen. Voor de skatende jeugd wordt op het speelterrein aan de Drieklinken een halfpipe aangelegd voor 50.000 gulden.

naar boven


 (12/07/2001)

Geen drempels in Loolaan

driebergen_ Er komen geen drempels en middengeleiders op de Loolaan. Die toezegging deed wethouder De Vogel gisteravond aan een tegenstribbelende gemeenteraad. Ook een aantal andere geplande drempels in Driebergen-Noord staat op losse schroeven. De Traaij blijft voorlopig 50-km weg.

 

Bewoners van de Loolaan vrezen grote overlast van de drie plateaus die de gemeente geprojecteerd had op de Loolaan. De trillingen die gepaard gaan met het op- en afrijden van de plateaus zouden schade toebrengen aan de huizen, die daar ondiep gefundeerd zijn. Een aantal bewoners schermde zelfs met juridische procedures mocht de gemeente het plan toch doorzetten.

Wethouder De Vogel maakte gisteren bekend dat hij de plannen heeft herzien. De middengeleiders en plateaus gaan niet door. In plaats daarvan wordt de weg veiliger gemaakt met visuele maatregelen zoals gekleurde bestrating. Ook komen er roodgekleurde fietsstroken op de Loolaan. Het nieuwe plan wordt volgende week woensdag besproken met de buurt.

Ook andere maatregelen uit het deelplan DuurzaamVeilig, waarvan de Loolaan onderdeel uitmaakt, worden nader onder de loep genomen. Verschillende gemeenteraadsleden drongen daar gisteravond op aan. Een flink aantal insprekers en briefschrijvers maakte eerder al bezwaar tegen drempels in hun straat. Omdat de wethouder het plan daarna niet heeft aangepast, bestookte de gemeenteraad de wethouder gisteravond een uur lang met vragen. Raadslid Jelte Bos ging daarin het verste. Volgens hem zijn verkeersdrempels ineffectief en worden ze in veel gemeenten al weer afgebroken. ,,Auto's zijn binnen drie seconden weer op hun oude snelheid, met alle trillingshinder van dien. Het lijkt me niet zinvol om ze aan te leggen, klachten te krijgen en ze vervolgens weer af te breken. Bespaar die kosten door ze helemaal niet aan te leggen.''

Bos kreeg zijn zin niet. Wel zegde de wethouder toe goed te overleggen met bewoners over plaats en uitvoering van drempels. Vooral de noodzaak van een plateau in de Wetstein Pfisterlaan beloofde hij nog eens grondig te onderzoeken. Ook het 30km-regime op de verlengde Traaij, met verkeersdrempels, wordt nog onderwerp van onderzoek.  Zolang blijft de weg gewoon een 50km-straat. Volgens De Vogel is er voldoende tijd voor onderzoek omdat met het werk aan de Verlengde Traaij gewacht wordt tot ook de riolering wordt vervangen, in 2003.

naar boven


 (12/07/2001)

Traaij blijft open voor fietsers

driebergen_ Het college van b en w heeft gisteren besloten fietsverkeer op het voetgangersgebied van de Traaij voorlopig toe te staan.Voorjaar 2001, wanneer de straat op de schop gaat vanwege de herprofilering, zullen fietsers zes maanden lang geweerd worden van de straat. Gedurende dat halve jaar krijgt het fietsverkeer een goede omleidingsroute aangeboden. September 2002 worden beide situaties vergeleken en wordt een definitief besluit genomen over het fietsen op de Traaij.

naar boven


 (11/07/2001)

herbestrating uitgesteld

Apotheek houdt afsluiting Traaij tegen

driebergen_ De omleiding is zo goed als klaar, maar de Traaij kan voorlopig niet afgesloten worden. Reden zijn verschillende juridische procedures van de Driebergse Apotheek tegen de afsluiting. ,,We voelen ons in het nauw gedreven, zowel letterlijk als figuurlijk,'' zegt apotheker E. van Gogh.

 

De apotheek is de enige winkel aan de Traaij zonder achteringang. Klanten en leveranciers moeten dus wel aan de voorkant parkeren, zegt Van Gogh. Wordt de Traaij afgesloten voor autoverkeer, dan is dat niet langer mogelijk. ,,Er blijven nog wel een paar parkeerplaatsen in de buurt bestaan, maar die zijn voor veel van mijn klanten te ver. Die mensen kan ik bedienen met mijn bezorgservice, inderdaad, maar die mag ook niet meer voor de zaak parkeren. Bovendien kunnen leveranciers mijn zaak niet meer bereiken,'' aldus Van Gogh, die zegt oplossingen te hebben aangedragen, maar weinig begrip ontmoet te hebben bij de gemeente. ,,Ontheffing kan ik krijgen, maar alleen voor een of twee kentekenplaten. Terwijl ik werk met verschillende leveranciers en bezorgdiensten.''  Sinds 1996 strijd apotheker Van Gogh al voor zijn zaak, eerst via overleg, de laatste tijd ook via juridische procedures. Door die procedures kan de afsluiting van de Traaij voorlopig niet doorgaan, terwijl de omleiding zo goed als gereed is. Van Gogh zet de procedures voorlopig door, hij ziet geen andere weg: ,,We voelen ons in het nauw gedreven, zowel letterlijk als figuurlijk.''Mochten de procedures verloren gaan, dan overweegt Van Gogh een stuk grond achter zijn apotheek aan te kopen, om alsnog een achteringang te maken.

Ondernemersvoorzitter Fred van Dorp zegt de kwestie vervelend te vinden. ,,We hebben geprobeerd te bemiddelen, maar dat is niet gelukt. We zien ook liever dat de Traaij afgesloten wordt nu alles klaar is.''Overigens is niet alleen de afsluiting uitgesteld, ook met de herbestrating van de Traaij wordt voorlopig niet begonnen. Omdat de werkzaamheden dreigden uit te lopen, tot voorbij de voor ondernemers belangrijke tijd van Sinterklaas en Kertsmis, zal pas in het voorjaar van 2002 begonnen worden met het werk.

naar boven


 (11/07/2001)

CDA ziet fietsverbod door enquete ondersteund

driebergen_ Aan honderdentachtig mensen vroeg het CDA afgelopen weekend wat ze vinden van een fietsverbod op de kop van de Traaij. Honderdtwaalf mensen waren voor, tweeenzestig tegen.

 

Het CDA wil een fietsverbod op het stuk Traaij dat wordt afgesloten voor autoverkeer, uit veiligheidsoverwegingen. ,,Het loopt gewoon een stuk lekkerder wanneer je niet bang hoeft te zijn op de hielen te worden gereden,'' zegt CDA-raadslid Ellen van der Plas, die dat standpunt drie weken geleden verdedigde door te roepen dat 'de mensen in het dorp' dat ook wilden. Die laatste uitspraak zorgde voor nogal wat opgetrokken wenkbrauwen van haar mede-raadsleden, waarop Van der Plas een officieuze meningspeiling aankondigde. Die vond afgelopen vrijdagmiddag plaats.

Afgezien van de warmte en een enkele scheldpartij was het volgens Van der Plas een 'absoluut goede ervaring'. ,,Ik was erg onder de indruk van de bereidwilligheid van de mensen, op die ene scheldpartij na dan. Er wonen echt leuke, boeiende mensen in dit dorp.'' Van der Plas en haar CDA-collega Heimen Top ondervroegen een kleine 180 mensen naar hun mening, de helft fietser, de andere helft voetganger. Bijna tweederde van de ondervraagden ondersteunde een fietsverbod, eenderde wilde dat fietsen mogelijk blijft. Opmerkelijk vonden de enqueteurs het hoge aantal jonge mannen dat voor het fietsverbod is. Overigens hield internetsite driebergen.net een soortgelijke enquete. Ook daar was een meerderheid (36 van de 61 respondenten) voor een fietsverbod.

Volgens Van der Plas sterkt de uitkomst het CDA in het standpunt dat fietsende fietsers geweerd moeten worden van het voetgangersgebied op de Traaij. ,,Niet de hele dag, maar van elf tot zes of zo.'' Fietsers die komen winkelen kunnen de fiets parkeren in een van de rekken, of de fiets aan de hand meenemen, zegt Van der Plas. Doorgaand fietsverkeer kan via de parkeerplaats achter de Hema, of via de Bosstraat omgeleid worden. ,,Dat zijn nu nog moeilijke kruispunten, maar daar komt binnenkort ook verandering in. We kunnen nu eenmaal niet alles tegelijk doen.''

naar boven


 (28/06/2001)

 

Krachtige oppositie tegen

bouwen op landgoederen

 

driebergen_ Maar liefst zestien insprekers voerden gisteravond het woord over de bouwplannen op de landgoederen Kraaijbeek, Beukenstein en het gebied achter het klooster van de zusters Ursulinen. De raadsleden kwamen niet toe aan hun standpunten, de zitting werd verdaagd naar volgende week woensdag.

 

De insprekers keerden zich in overwegende mate tegen de plannen te bouwen op de landgoederen. Opvallend was het hoge aantal buren onder de insprekers. Buren van het landgoed Kraaijbeek onderstreepten het groene karakter van het landgoed, dat volgens hen een uniek stukje Nederland is. Zij zeiden te vrezen voor uitbreiding van de geplande bebouwing wanneer de financiele nood van de eigenaren weer aan de man komt. Opvallend was dat de eigenaren, verenigd in de stichting onroerend goedeigenaren Kraaijbeek, volmondig toegaven door de financiele situatie 'voor het blok gezet te zijn'. Er dreigt een claim van een van de eigenaren indien er niet gebouwd mag worden op een stuk grond waarvoor ooit een bouwbestemming is gegeven. Volgens Michiel Rietveld, als verantwoordelijke van het studiecentrum Kraaijbeekerhof gebruiker van een deel van het landgoed, zou de rijksoverheid of vereniging van donateurs 1,7 miljoen gulden moeten ophoesten om de plannen tegen te houden. Stil viel het toen inspreker T. Everse wethouder De Vogel verzocht de planontwikkeling over te dragen aan een collega. Volgens Everse zijn de handen van De Vogel, die afkomstig is uit de projectontwikkeling, te zeer gebonden zijn belangen. Vertraging in de planontwikkeling op de grote inbreidingslocatie Manger Cats en Schietbaan zou daaraan te wijten zijn.

De oppositie tegen de bouwplannen op Beukenstein was minder groot van omvang, omdat de gemeente die plannen al heeft terugverwezen naar de tekentafel. De bouw van twee tot vier blokjes appartementen voor 40 tot 50 woningen tussen Beukenstein en Kraaijbeek, werd door de buren van Kraaijbeek ook verworpen. Volgens een van de buurvrouwen zouden de bewoners van de geplande sociale sector niet goed mengen met de huidige bewoners van het gebied. ,,Dat geeft tweedeling, dat weet ik uit eigen ervaring.''

Het Groene Platform, in feite de enige inspreker zonder directe belangen, betoogde bij monde van voorzitter Heerma van Vos alle drie bouwplannen in te trekken. ,,Bewaar die drie geheime tuinen,'' zei Heerma,  naast Kraaijbeek en Beukenstein doelend op het plan 'de geheime tuin'. Dat plan is door lokale architecten opgesteld voor het bos dat nu nog verborgen ligt achter het klooster, de hekken van de Drieklinken en de begraafplaats. Volgens Heerma was daar geen plaats voor vijftien eco-woningen aan de Noordzijde, en ook niet voor de geplande zestig tot negentig woonzorgappartementen voor een filiaal van zorgcentrum Beukenstein langs de Rijsenburgselaan. Reden was volgens Heerma de unieke flora en fauna, die er 'stepping stones' zouden vinden voor hun tocht van Heuvelrug naar Wetering. Directeur Wesenaar van Beukenstein hield daarop een gloedvol betoog voor de 'schreeuwende behoefte' aan zorgappartementen in Driebergen en de regio. ,,Ik heb veel gehoord over groen en natuur en cultuur. Maar ik kom op voor de belangen van anderen: de ouderen.''

naar boven


 (12/06/2001)

Nieuwbouw op Kraaybeek, Beukenstein en Ursulinen

 

driebergen_Het college van b en w wil woningbouw beperkt toestaan op de landgoederen Kraaybeek en Beukenstein. Ook op het terrein van de zusters Ursulinen mag gebouwd worden, zij het beperkt. ,,In het dorp wordt er wel eens vreemd van opgekeken: een VVD wethouder die in principe voor bouwen is, maar nu opeens het groen zo hard verdedigt,'' zegt wethouder Bas de Vogel.

 

Volgens wethouder Bas de Vogel was er duidelijk behoefte aan duidelijkheid bij de plannenmakers. Beukenstein wilde bouwen, Kraaybeek wilde bouwen, Zwiers wilde bouwen, allemaal binnen hetzelfde gebied, tussen Hoofdstraat, Diederichselaan en de Van Oosthuyselaan.  ,,Daarom hebben we het gebied in zijn totaliteit bekekeken en hebben we de drie besluiten tegelijk genomen. Met als uitgangspunten dat het stedebouwkundig in orde moet zijn, het parkeren uit het zicht blijft en het landschap, met name de bomen, behouden blijven.'' Met Kraaybeek is inmiddels goed overleg, die kunnen aan de slag, als ook de raad akkoord gaat met de plannen. Eigenaar Zwiers mag achter de villa's Bijdorp en Bloemenoord vier woonblokjes bouwen, soms tot een hoogte van twee, soms tot vier bouwlagen. Rond de vijftig woningen moeten het uiteindelijk worden, waarvan een deel ook voor 'de smalle beurs'. De Vogel: ,,Dat past binnen het ISV-beleid dat we vorig jaar hebben aangenomen. Dus ook woningen voor jongeren, ook voor starters. En ruimte voor niet-commerciele kantoortjes.'' Volgens de wethouder waren zowel eigenaar als projectontwikkelaar blij met de visie van de gemeente.

Minder blij was Beukenstein, dat de uitbreidingsplannen doorkruist ziet door de gemeentelijke visie. Beukenstein moet de tekening van de vleugel aan het zorgcentrum aanpassen. ,,Waar ze getekend hebben staan monumentale bomen, daar moeten we wel op letten. Bovendien vonden we het stedebouwkundig niet zo'n elegant plan. We hebben gevraagd of ze de vleugel aan de andere kant kunnen bouwen.'' Groter strijdpunt nog betreft de bouw van negentig woonzorgappartementen die Beukenstein aan de Rijsenburgselaan wil bouwen. Dat is teveel, zegt De Vogel, zich baserend op de notitie 'de geheime tuin', die drie plaatselijke architecten voor de kloostertuin en het bosje aan de Drieklinken schreven. In het plan wordt de Buzziburglaan een stukje doorgetrokken. Aan de nieuwe weg mogen ongeveer vijftien woningen gebouwd worden. Daarvoor is de vereniging Ecologisch Centraal Wonen Driebergen (ECWD) in de markt. Aan de andere kant, naast het klooster en langs de Rijsenburgselaan mag Beukenstein een woonzorgcomplex bouwen. ,,Het college vindt de gebiedsvisie een goed plan. Het blijft groen, het wordt opengelegd en er kan beperkt gebouwd worden. Het gebied zal er door verbeteren. Maar het plan van Beukenstein strookt niet met die visie. Maximaal vijfendertig woningen zeggen wij. Als ze het klooster er bij nemen kunnen ze misschien de veertig appartementen halen.''

De Vogel vindt dat het de goede kant opgaat met de ruimtelijke ontwikkelingen in Driebergen. ,,De dossiers hebben lang in de la gelegen, nu ze eruit komen is er in elk geval duidelijkheid. Kunnen de projectontwikkelaars aan de slag. Als ze tenminste met een goed verhaal komen.'' Als voorbeeld noemt De Vogel ook de bouwvallige panden aan de Arnhemsebovenweg. Die panden worden op korte termijn gesloopt. Drie nieuwe woningen komen er, met daarachter een loods voor kleine bedrijfsruimtes. ,,Daar is behoefte aan. Er zijn veel kleine zelfstandigen die hun gereedschap en materiaal thuis hebben liggen, voor hen is een klein stukje van die loods een uitkomst.'' Ook voor het terrein van tennisvereniging Manger Cats en de schietvereniging worden plannen gemaakt. De Vogel: ,,Dat gebied wordt door eigenaar en projectontwikkelaar in kaart gebracht. Wat ik daar in elk geval graag zou zien is dat de waterloop, de beek die doorloopt in de Welgelegenlaan, in ere hersteld wordt.'' Dat soort uitspraken komt voor sommigen als een verrassing, zegt De Vogel: ,, In het dorp wordt er wel eens vreemd van opgekeken: een VVD wethouder die in principe voor bouwen is, maar nu opeens het groen zo hard verdedigt.''

naar boven


 (12/06/2001)

Kraaybeek verheugd

 

driebergen_ Het gaat allemaal heel mooi worden, op landgoed Kraaybeek. Er komt een nieuw woonzorgcomplex, terwijl het landgoed zelf in aanzien zal verbeteren. ,,Ik ben er weg van. Het landgoed Kraaybeek wordt hiermee in ere hersteld,''zegt Ger Ju, directeur van serviceflats Kraaybeek.

 

De eigendomsstructuur op het landgoed Kraaybeek is ingewikkeld. De grond is in handen van verschillende stichtingen en particulieren.  Tezamen hebben ze de Utrechtse landschapsarchitect Copijn opdracht gegeven een landschapsvisie te ontwikkelen. Een lastig gegeven was het bouwrecht van een van de partijen, op een stuk grond midden op het terrein. Dat bouwrecht is verplaatst, richting Hoofdstraat, tegen de serviceflats van Kraaybeek aan. Daar komt een nieuw woonzorgcomplex, van drie bouwlagen, voor een veertigtal appartementen. Opdrachtgever is de Seyster Veste, de Zeister woningbouwstichting. ,,We gaan bouwen voor de reguliere woningmarkt, dus ook voor onder de huursubsidiegrens. Daar is in Driebergen grote behoefte aan,'' zegt G. de Groot van de Seyster Veste. Het nieuwe woonzorgcentrum, dat de werktitel 'onder de kraaien' draagt, naar het boerderijtje dat ooit op die plaats stond, heeft geen banden met de bestaande zorginstellingen ernaast. ,,Maar we zullen zeker gaan samenwerken met Beukenstein en Kraaybeek.''

Verderop het landgoed, tegenover de huidige paardenstal en de Oranjerie, komt ook een nieuw gebouwtje. De invulling daarvan is volgens Frank Schoenmaker, zaakgelastigde van Kraaybeek, nog onbekend. ,,In ieder geval wel voor iemand die binnen de doelstellingen past.'' Het landgoed Kraaybeek is van antroposofische signatuur. Hoofdgebruiker is nu het studiecentrum Kraaybeekerhof, tezamen met de bloemenkwekerij. Volgens Schoenmaker zullen alle gebruikers ook op het vernieuwde landgoed terecht kunnen. ,,We hebben het nog steeds over een ruw plan, maar we hebben geprobeerd iedereen tevreden te stellen.''

Ger Ju, directeur van de serviceflats Kraaybeek, noemt de plannen 'sympathiek': ,,Ik ben er weg van. Het landgoed Kraaybeek wordt hiermee in ere hersteld. Vanaf de Hoofdstraat zal de doorkijk op het landgoed terugkeren.''  Daarvoor moeten de serviceflats van Ju wel gedeeltelijk worden afgebroken en een stukje verderop weer opgebouwd. ,,Dat deel is nog erg onuitgewerkt hoor, heel onzeker dus. Maar het aanzien, vanaf de Hoofdstraat gezien nu toch overwegend beton, zal verbeteren.''

naar boven


 (12/06/2001)

Beukenstein niet blij

 

driebergen_ Ineke Wesenaar, directrice van zorgcentrum Beukenstein zegt helemaal niet blij te zijn met de dertig appartementen die ze mag bouwen op het terrein van de zusters Ursulinen. ,,Zestig appartementen is het absolute minimum. Anders gaat Beukenstein ter ziele,'' aldus Wesenaar.

 

Al zeven jaar is Wesenaar bezig met de uitbreiding van Beukenstein. Aanleiding is de fusie met het zorgcentrum St. Elisabeth in Lage Vuursche. Dat zorgcentrum is oud en moet weg omdat het in een waterwingebied ligt. Tweede aanleiding is het overheidsbeleid dat aanstuurt op grotere kamers in zorgcentra. ,,Dus alle bestaande appartementen bouwen we om tot een enkele. We bouwen een vleugel aan Beukenstein voor de verpleegafdeling. Dan hebben we nog zestig mensen over.'' Die zestig plaatsen wil Wesenaar realiseren in een woonzorgcomplex naast het klooster van de zusters Ursulinen aan de Rijsenburgselaan. ,,Er komt een creche bij, een huisartsenpraktijk, een wijksteunpunt voor ouderen. En driekwart van de appartementen blijft onder de huursubsidiegrens. Allemaal dingen waar Driebergen gebrek aan heeft en die passen in het overheidsbeleid,'' zegt Wesenaar.

Wesenaar was niet blij toen ze van wethouder De Vogel te horen kreeg dat ze slechts dertig appartementen mag bouwen aan de Rijsenburgselaan. ,,Negentig is het mooist, maar zestig is echt het absolute minimum. Alle rapporten, alle commissies zeggen dat het met minder dan zestig appartementen niet exploitabel is,'' zegt Wesenaar. Ook de nieuwe vleugel aan Beukenstein zelf is door de gemeente afgekeurd. ,,Maar daar is wel een mouw aan te passen, daar loopt het niet stuk op. Wel op het woonzorgcomplex. Als we dat niet mogen bouwen gaat Beukenstein ter ziele.'' Om het plan alsnog te verwezenlijken rekent Wesenaar op steun van de politiek. ,,De raadscommissie moet er nog over praten. Ik ga alle raadsfracties langs, ik moet ze kunnen overtuigen. Ik zal wijzen op de vergrijzing, op het overheidsbeleid wonen en zorg te scheiden. Dit plan past daar goed in. Het moet gewoon.''

naar boven


 (11/06/2001)

Melvill dicht voor

doorgaand verkeer

 

driebergen_De Melvill van Carnbeelaan krijgt een bussluis. Daarmee is de straat niet langer toegankelijk voor doorgaand verkeer. De hele wijk wordt 30km-zone als onderdeel van Duurzaam Veilig. De van Abcoudelaan krijgt een knip, de knip in de Oosthuyselaan is in de inspraak afgestemd.

 

De 30km-zone gaat in bij de komgrens, even na Klein Zwitserland. Daar komt een 'poort' en een drempel naar het 30 km gebied. Overigens is dat laatste nog niet zeker, door verschillende insprekers is gepleit voor het handhaven van de Traaij als 50km-weg, zodat fietsstroken aangelegd kunnen worden. In 30km-gebieden worden geen fietsstroken aangelegd. Volgens de gemeente is de aanleg van fietsstroken een stuk duurder en kost het veel ruimte.

De Willem van Abcoudelaan wordt in tweeen geknipt om sluipverkeer tegen te gaan. Halverwege de Melvill van Carnbeelaan komt een bussluis, waardoor de straat voor het autoverkeer niet langer een doorgaande weg is. Het is nu nog een sluiproute. Bovendien wordt er vaak te hard gereden, bewoners van de straat klagen daar al jaren over. Op verschillende plaatsen in de wijk komen verder plateaus, borden en drempels. De werkzaamheden starten in de herfst. Het werk aan de Traaij en de Oosterdwarslaan blijft liggen tot na de rioleringswerkzaamheden in 2003.

Ten zuiden van de Arnhemsebovenweg wordt deze herfst ook begonnen met de aanleg van 30km-zones. De Loolaan blijft een 50km-weg, en krijgt fietssuggestiestroken en oversteekplaatsen. Overwogen is om in de van Oosthuyselaan een knip te plaatsen ter hoogte van de Verhaarlaan, maar omwonenden hebben dat idee verworpen. De Diederichselaan krijgt een andere inritconstructie en een asverspringing.

Aan de uitwerking van Duurzaam Veilig is uitgebreid overleg voorafgegaan, waardoor het draagvlak voor de voorgestelde maatregelen door de gemeente groot genoemd wordt. In totaal kosten de deelplannen voor de twee wijken ruim 600.000 gulden. Een gedeelte daarvan wordt door het rijk gesubsidieerd, hoeveel wordt achteraf pas duidelijk. De vernieuwingen op de Arnhemsebovenweg zijn achteraf voor 1,1 miljoen gesubsidieerd door het BRU. Voor de aanleg van het voorrangsfiestpad langs het postkantoor heeft de gemeente uiteindelijk 260.000 gulden subsidie gekregen. Het volgende deelgebied dat op het programma van duurzaam veilig staat is het centrumgebied (50.000 gulden). In 2002 wordt het gebied tussen Engweg en Akkerweg aangepakt (320.000 gulden). In 2003 is het gebied ten zuiden van Nijendal en Damhertlaan (290.000) aan de beurt. In 2004 volgt het gebied ten noorden daarvan (250.000 gulden). In 2005 tenslotte wordt de wijk tussen Oranjelaan en Horstlaan (200.000) aangepakt.

naar boven


 (11/06/2001)

College wil geen

fietsen op de Traay

 

driebergen_ Het college van b en w wil geen fietsverkeer toelaten op het af te sluiten deel van de Traaij. Het college gaat daarmee in tegen het advies van de ambtenaren. ,,Uit veiligheidsoverwegingen. Dit is een dorp met veel oude mensen,'' aldus burgemeester Hein Bloemen.

 

Na meer dan tien jaar discussie hakte de gemeente eerder dit voorjaar de knoop door: het zuidelijke, smalle deel van winkelstraat de Traaij gaat dicht voor autoverkeer. Hard gewerkt wordt momenteel aan de 'doorsteek' naar het parkeerterrein achter de Hema, waarlangs het autoverkeer voortaan omgeleid wordt. Ook het bromfietsverkeer moet daarlangs worden omgeleid. Over fietsers was men het dit voorjaar nog niet eens, daarover werd eerste een 'discussiestuk' afgewacht. Vorige week kwam dat stuk gereed, de ambtenaren adviseren het college daarin fietsverkeer gewoon toe te laten op de Traaij. Alleen in grote gemeenten weert men de fiets, schrijven de ambtenaren in het stuk. In Driebergen is de winkelintensiteit niet zodanig hoog dat fietsen verboden moet worden, vinden de ambtenaren. Bovendien is handhaving van een fietsverbod moeilijk. Als mogelijkheid noemt het stuk wel het weren van fietsverkeer tijdens (drukke) winkeltijden. Overigens is de fietser altijd 'te gast' in het voetgangersgebied; er is geen fietspad en voetgangers hebben te allen tijde voorrang

Toch stelt het college voor de fietser te weren van de Traaij. ,,Uit veiligheidsoverwegingen,'' zegt burgemeester Bloemen.  ,,Dit is een dorp met veel oude mensen. Zelf moet ik ook vaak het vege lijf redden wanneer ik op de Traaij loop.'' Bloemen ziet handhaving van een fietsverbod niet als probleem. ,,Met alles wat je doet zit je met handhaving. Maar we krijgen deze zomer de toezichthouders (een soort stadswachten, red.), die wil ik vooral op de Traaij inzetten. En bovendien heb je altijd nog het instrument van sociale controle.'' Volgens Bloemen heeft de gemeente nog niet nagedacht over alternatieve routes voor het fietsverkeer dat, mocht het college haar zin krijgen, niet meer over de Traaij mag. Ook zijn er geen plannen voor extra fietsenstallingen.De Traaij krijgt dagelijks veel fietsverkeer te verwerken. Behalve de Bosstraat zijn er verder geen noord-zuid verbindingen in dit deel van het dorp.  Het college is van mening dat fietsers het afgesloten deel met de fiets aan de hand moeten overbruggen. Bloemen: ,,Ach, het is zo'n klein stukje. Dat kunnen fietsers toch wel lopen?''

naar boven


(04/06/2001)

Altena stapt op

Gemeente was regie

kwijt in Roma-affaire

 

driebergen_Het gemeentebestuur van Driebergen was de regie kwijt over het verloop van de gebeurtenissen die uiteindelijk leidde tot de uitkoop van vijf Roma-families in juli 2000. Dat is de conclusie van de onderzoekscommissie over de kwestie, die vorige zomer landelijke aandacht kreeg. Naar aanleiding van het rapport stapt raadslid Douwe Altena, wethouder ten tijde van de Roma-affaire, uit de gemeenteraad.

 

Gisteravond presenteerde de onderzoekscommissie haar rapport. Het onderzoek is gehouden door de gemeenteraadsleden zelf, onder leiding van onafhankelijk voorzitter en bestuurskundige mr. G.B. Spruit. Spruit zei het niet vreemd te vinden dat het onderzoek is gedaan door mensen die ook zelf onderwerp van onderzoek zijn geweest: ,,Nee, want het onderzoek is voor intern gebruik. U mag het rapport lezen, maar het is niet voor u geschreven.'' Spruit geeft in het rapport de gemeente het advies de touwtjes voortaan beter in handen te houden. De gemeente had de woonwagenzaken in handen gegeven van een extern bureau, en wist niet hoe te handelen toen ook het extern bureau de zaken niet meer in goede banen wist te leiden. ,,Het heeft ons verbaasd dat men niet goed wist wie moest optreden,'' zei Spruit verder over de onduidelijk verdeelde verantwoordelijkheden tussen gemeente, het woonwagenschap en het extern bureau. Het extern bureau was overigens ook uitvoerder van het woonwagenschap. Spruit noemt die situatie 'niet helder'.

Het genomen besluit, het uitkopen van de Roma-families was volgens Spruit gezien de omstandigheden wel te billijken. ,,Maar het heeft niet tot het gewenste resultaat geleid''. Spruit wijt het verlies van regie aan een gebrek aan belangstelling voor het beleidsterrein woonwagenzaken, wat volgens Spruit een 'lastige taak' is.

Een ander oorzaak voor de afloop was volgens Spruit het wantrouwen dat heerste binnen het gemeentebestuur. Spruit zei verder dat de onderzoekscommissie het contact met de politie vreemd heeft gevonden. In juni is de politie nog verzocht om een peloton ME te leveren bij de mogelijke verwijdering van de Roma-families. De politie kan die echter niet leveren vanwege het EK-voetbal. Spruit: ,,Als je een onderaannemer (het extern bureau) het verzoek aan de politie laat doen en je neemt met een negatief antwoord genoegen, dan heb je de regie verloren. Zo'n verzoek moet je op een heel andere manier inkleden.''

Raadslid Douwe Altena, wethouder ten tijde van de Roma-affaire, stelt zijn zetel ter beschikking naar aanleiding van het rapport. Motiveren wilde Altena zijn besluit niet, dat doet hij pas bij de bespreking van het rapport door de gemeenteraad op 5 juli.

naar boven


 (04/06/2001)

Rapport geeft ontluisterend beeld van slagkracht gemeente

analyse

 

driebergen_ Sommigen wilden een volledig onderzoek naar de toedracht van de Roma-affaire, anderen wilden geen onderzoek. Dus werd het een half onderzoek. De feiten zoals ze er al in augustus vorig jaar lagen zijn in het onderzoek niet uitgediept. Met opzet. Want, schrijft onafhankelijk onderzoeksvoorzitter mr. G. B. Spruit, het gaat niet om het zoeken naar schuldigen, maar om een beter bestuurlijk functioneren in de toekomst.

 

Het rapport 'Afslag Driebergen' bevat weinig echt schokkende zaken, maar geeft in zijn totaliteit een onthutsend beeld van wat er allemaal mis kan gaan wanneer alles tegen zit en niemand weet wie verantwoordelijk is. Kort, te kort misschien, gaat het rapport in op de lange voorgeschiedenis in het kampje aan de Sportlaan, waar, volgens diverse geinterviewden, woonwagenbewoner B. de boel al jaren terroriseerde en niemand de lege plaatsen op het kamp wilde innemen. Het rapport wijst in dit verband op een 'geschiedenis van het gedogen van illegale situaties'. Een ambtenaar zegt letterlijk in de bijlage: ''Kortom, veel juristerij, waardoor handhaving nooit kon worden doorgezet en die bij betrokken ambtenaren leidde tot een zekere moedeloosheid.''

Door die voorgeschiedenis, en door de bedreigingen aan het adres van ambtenaren, besluit het college van b en w begin 2000 de hele zaak uit te besteden aan Broekhuizen en Wit, een extern bureau dat zich specialiseert in woonwagenzaken. Die moet de loketfunctie van de gemeente overnemen en werken aan een oplossing op de lange termijn. Het kampje moet gerenoveerd en het aantal standplaatsen teruggebracht van zeven naar vijf.

Maar intussen broeit het op de Sportlaan. In het gemeentekantoor lijkt men in verwarring, en niet toegerust op de problemen die zich in snel tempo aandienen. Wie moet nu wat doen? Het woonwagenschap, waarin diverse gemeenten hun woonwagenzaken hebben ondergebracht, vraagt de gemeente om handhaving en bestuursdwang. De gemeente heeft de taken echter uitbesteed aan Broekhuizen en Wit, die bovendien ook voor het woonwagenschap werken. En ergens in de papieren staat dat het woonwagenschap eigenlijk zelf moet handhaven. De politie geeft niet thuis, vanwege het EK-voetbal is er geen ME-peloton beschikbaar. Eind juni is bovendien iedereen al aan het pakken voor de vakantie, neemt de burgemeester na tien jaar afscheid en vertrekt ook nog eens de interim-gemeentesecretaris. De loco-burgemeester, net terug van vakantie, vindt een onvolledig doosier op haar bureau. De buurt roert zich, advocaten laten sommaties rondsturen, en wethouder Altena hangt een uur aan de telefoon met B., die dreigt een aantal Roma-kinderen dood te schieten. Gezien zijn strafblad niet onaannemelijk. Het college van b en w kiest, op aanraden van de externe adviseur die de escalatie vergelijkt met een uitslaande brand, voor een snelle, pragmatische oplossing: uitkopen. Een belangrijke overweging daarbij, het ex-college vindt dat nog steeds onderbelicht, is 'het kostenplaatje': het uitkopen van de zigeuners kost 600.000 gulden, alle andere oplossingen zouden in de miljoenen gaan lopen.

Het rapport gaat vervolgens uitgebreid in op de Driebergse bestuurscultuur. Het liep niet goed in het gemeentehuis, dat wordt wel duidelijk. De drie wethouders opereren solistisch en hebben onderling weinig contact. In hun contacten met de gemeenteraad loopt het ook al niet, de wethouders worden meer dan eens teruggestuurd om hun plannen te verbeteren. Eigenlijk, zo valt op te maken uit het rapport, voelen de wethouders zich door iedereen in de steek gelaten en is dat de reden geweest dat ze eigenhandig, zonder de raad te consulteren, de beslissing nemen de Roma uit te kopen. Dat hadden we allemaal niet te weten hoeven te komen, ware het niet dat D66-fractieleider Maas zegt niet te willen zwichten voor criminelen en met afreden dreigt. Het college kiest eieren voor haar geld en treedt zelf af. Alles komt naar buiten en Driebergen en haar wethouders worden vervolgens publiekelijk volledig afgebrand.

Wat is de winst? Het rapport doet aan aantal aanbevelingen om herhaling van zaken te voorkomen. Betere communicatie, betere juridische ondersteuning, meer respect voor elkaars bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden (binnen het gemeentebestuur), zelfs de instelling van een rekenkamer wordt opgenomen in de adviezen. Het lijkt aannemelijk dat het anders had kunnen lopen als de verhoudingen binnen het gemeentebestuur beter waren geweest. Dan was het college misschien niet in eenzaamheid tot de gewraakte beslissing gekomen, maar waren ze al eerder ondersteund en teruggefloten door de raad en anderen. Maar ligt daar de werkelijke oorzaak van wat er gebeurde? Minstens drie hoofdrolspelers zijn niet blij met het onderzoek. Ex-wethouder Douwe Altena zegt zich nog dagelijks achtervolgd te voelen door deze zaak en hamert daarom op een diepgaand, onafhankelijk onderzoek. Ook de externe adviseurs, Paul Wit en Rob Dobbelsteijn Bisschops, voelen zich beschadigd en besmeurd en vragen om een diepgaand totaalonderzoek. Dat zijn drie mensen die waarschijnlijk meer weten dan anderen. De vraag is dan: wat weten zij dat wij niet mogen weten?

naar boven


 (04/06/2001)

Nieuwe en oude feiten

 

driebergen_ Het onderzoeksrapport 'Afslag Driebergen' gaat vergezeld van een dikke map bijlagen, gesplitst in een deel feitenrelaas en een deel interviews. Het feitenrelaas bestaat uit briefwisselingen, faxen, e-mails en memo's tussen wethouders, ambtenaren, externe adviseurs, het woonwagenschap en diverse advocaten.. Het feitenrelaas is niet compleet, een deel is vertrouwelijk gebleven. In het feitenrelaas zijn namen hier en daar onleesbaar gemaakt,  maar dezelfde namen soms ook weer niet, zodat daaruit toch een redelijk betrouwbaar beeld opgemaakt kan worden.

Het feitenrelaas werpt niet veel nieuw licht op de zaak. Dat woonwagenbewoner B. al sinds jaar en dag heer en meester was op het kampje aan de Sportlaan was genoegzaam bekend. B. zelf, zijn vriendin en zijn moeder bezetten met hun drie wagens vijf standplaatsen op het kampje, dat officieel zeven standplaatsen telt. Er zijn door de jaren heen flink wat incidenten; schietpartijen, dodelijke slachtoffers ook, Nederwietplantages, illegale autohandel, het omkatten van auto's. De bewoners van de Sportlaan staan echter aan zijn zijde, want B. zorgt er tenminste voor dat nieuwe kampbewoners telkens snel vertrekken.

Totdat in de zomer van 1999 mevrouw R., een Roma-zigeunermoeder, op het kampje neerstrijkt en zich niets aantrekt van B.  Regelmatig komen er familieleden van R. op bezoek, sommigen voor langere tijd. Wie er precies wanneer op het kampje bij is gekomen blijft in het rapport in nevelen gehuld. Ergens in februari 2000 komen er een aantal Romafamilies bij en beginnen de spanningen op te lopen. Gemeenteambtenaren worden vervolgens bedreigd (door familie B., die zegt zich bedreigd te voelen), de gemeente besluit mede daarom de zaak in handen van extern adviseur Paul Wit te geven. Half mei komen er weer een aantal caravans bij. Wanneer familieoudste Wlasco Nicolic er precies neerstrijkt, februari of mei, blijft onduidelijk.

De gemeente en Wit maken een nieuw juridische vangnet nadat geruchten de ronde doen dat nog meer zigeunerfamilies richting Driebergen rijden. Begin juni lijkt de zaak toch uit de hand te lopen. Een schutting wordt geplaatst tussen de Roma en B. en zijn familie. Omwonenden maken gewag van diefstal, drugshandel en overlast door de Roma, daarvan wordt feitelijk niets bewezen. De gemeente, geadviseerd door Paul Wit en Rob Dobbelsteijn Bisschops, vindt uiteindelijk geen juridische gronden om de Roma te verwijderen. Toch wordt dat nog even overwogen, totdat blijkt dat de politie geen ME kan leveren vanwege het EK-voetbal. De gemeente en Dobbelsteijn en Wit zinnen op andere oplossingen. Een optie is het verplaatsen van een deel van de bewoners, maar de gemeente vindt geen plaats elders in Driebergen. Een tweede optie is het vergroten van het kampje, zodat de partijen meer gescheiden (ze zitten nu bovenop elkaar) van elkaar kunnen leven. Die optie is echter zeer kostbaar, loopt in de miljoenen, en biedt geen garantie op een permanente vrede tussen de partijen. Daarom kiezen gemeente en adviseurs begin juli, wanneer dreiging van geweld toeneemt, voor optie drie: het uitkopen van een van de partijen. De extern adviseur geeft de voorkeur aan het uikopen van de familie B., die heeft op zijn eigen bedrijfsgrond immers nog ruimte over. De gemeente kiest echter voor het uitkopen van de Roma, onder meer omdat de handhaving van de zigeuners wel eens slecht zou kunnen vallen in de Sportlaanbuurt. De zigeuners willen snel zaken doen, ze moeten half juli naar Italie voor een zigeunerhappening. De afkoopsom wordt teruggebracht van 1,2 miljoen naar 6 ton. Op 12 juli vertrekken de zigeuners.

 

Verschillende interessante zaken blijven onopgehelderd in het feitenrelaas en de interviews. Zo leek het volgens ex-burgemeester Van Rappard, anderen ondersteunen hem daarin, alsof B. en de zigeuners soms wel erg goed met elkaar konden opschieten. De these dat het van hun kant een groot toneelspel geweest is, waarbij B. de macht op het kampje terugkrijgt en de Roma een grote geldsom, wordt een paar keer genoemd, maar in het rapport niet uitgewerkt. Onopgehelderd blijft ook de rol, of eigenlijk het ontbreken van een rol, voor Theo Vriezenga, een extern adviseur die de jaren daarvoor door de gemeente ingehuurd werd. Sommige geinterviewden verbazen zich hierover, Vriezenga lijkt ook een aanbod voor hulp gedaan te hebben. Hier en daar lijkt het dat Vriezenga iets gedaan heeft wat de gemeente niet zint, maar details worden onder de pet gehouden.  Volgens een bron buiten het rapport zou Vriezenga al jaren geleden gewaarschuwd hebben dat de gemeente moest optreden op het kampje, maar is het betreffende rapport in een la blijven liggen.

naar boven


(30/05/2001)

De Heuvelrug:

open of op slot?

 

driebergen_ De groene lobby was ruim vertegenwoordigd, gisteravond op de meningspeiling over de toekomst van het Heuvelruggebied. Toch komt er geen overduidelijke voorkeur uit naar voren. ,,De belangrijkste boodschap voor de bestuurders is dat ze zelf moeten kiezen.''

 

Maandag, in Leersum, waren de oostelijke Heuvelruggers al met z'n honderveertigen naar de eerste publieksavond over de toekomst van hun regio gekomen. Onderwerp was het SGP, het strategisch gebiedsperspectief, waaraan de burgemeesters van Zeist, Driebergen, Doorn, Leersum, Maarn en Amerongen de afgelopen maanden stevig gewerkt hebben. In dat SGP worden twee toekomstscenario's geschetst. De een, het parklandschap, voorziet in een geconcentreerde groei van wonen en werken rond Zeist en Driebergen, terwijl de rest van het gebied toch vooral op slot gaat. Het andere scenario, het mozaieklandschap, gunt alle kernen in de Heuvelrug 'beperkte' groei. In beide scenario's speelt het nationaal park de Heuvelrug een bepalende rol.

De stem was deze week aan de bevolking van het gebied. Maandag in Leersum, gisteren in Driebergen. In een bijeenkomst die het midden hield tussen het Lagerhuis en de miljoenenjacht konden betrokken burgers hun mening geven over de scenario's. Stemmen ging via een draadloos stemboxje, de 'option finder'. Onderwijl trok discussieleider Theo Camps de rijen door op zoek naar gefundeerde meningen. In Driebergen vond hij die gisteren in ruime mate, want de groene lobbyisten waren nadrukkelijk aanwezig. Overwegend waren die voorstander van het parklandschapscenario, want dat zou de beste bescherming bieden van het 'unieke stukje natuur' dat zich over de Heuvelrug uitstrekt. In geen geval moest al te veel nieuwe werk- en woongelegenheid of grote recreatiemogelijkheden worden geschapen, want dat trekt alleen maar drukte aan. Eigenlijk ging het parklandschap veel mensen nog niet ver genoeg, eigenlijk moest het slot er overal in het gebied op. Zelfs de 'schone kenniseconomie', mogelijk gemaakt door internet en telematica, was bij sommigen niet welkom in de Heuvelrug, want ,,als ze kabels leggen gaan er altijd weer heel wat bomen om.''

Toch waren er ook nog andere geluiden. Een aantal mensen vond de hele discussie onzin, omdat de overheid nauwelijks invloed zou hebben op de 'autonome processen' die verspreiding van werken en wonen sturen. Anderen opteerden nadrukkelijk voor het mozaiekscenario: ,,Want ik ben voor leefbaarheid. Als je alles op slot gooit krijg je een dood gebied.'' Dat was overigens ook de overheersende mening van de maandagbijeenkomst in Leersum. Daar stemde een kleine meerderheid voor het mozaieklandschap, dus voor beperkte groei van de eigen dorpen.

Voorzitter Camps, die de burgemeesters de afgelopen maanden hielp bij het schrijven van de scenario's, zag wel een parallel tussen de beide bijeenkomsten: ,,Je ziet dat de mensen toch voor hun eigen belang kiezen. Ze willen hun dorpen vitaal houden. Dat zie je vooral als het over voorzieningen gaat, dan willen de mensen die graag in de buurt houden.'' Erg veel duidelijkheid brachten de bijeenkomsten. Camps: ,,De belangrijkste boodschap voor de bestuurders is dat ze zelf moeten kiezen.'' De zes verschillende gemeenteraden zullen de komende maanden verder praten over de kant die het op moet met de Heuvelrug. Daarna geeft de provincie een eindoordeel.

Volgens Camps ging de discussie in dit stadium nog lang niet over de verschillende mogelijkheden voor bestuurlijke herindeling: ,,De gemeentelijke herindeling is misschien wel juicy, maar niet relevant. Wij doen nu een poging ons op de inhoud te concentreren. Op regionaal niveau. Dat is beter dan praten over herindelen.'' Ook gedeputeerde Robbertsen, die de provinciale herindeling in zijn portefeuille heeft, ontkende ten stelligste dat herindelen al op de agenda staat: ,,Deze periode gaan we niet herindelen. Eerst moeten we het dit strategisch gebiedsperspectief afwerken. Als de gemeenten daarna zelf met herindelingsplannen komen, dan ga ik daar achter staan.''

naar boven


(21/05/2001)

Comite en moskeebouwers weer om de tafel

 

driebergen_ Het comite Akkerweg en omgeving legde de gemeente het vuur na aan de schenen, gisteravond op een inspraakavond rond de bouw van twee nieuwe moskeen aan de Akkerweg. Het slotakkoord was verzoenend: alle partijen gaan weer om de tafel om een beheersovereenkomst te regelen.

 

De bouw van moskeen voor Marokkaanse en Turkse Driebergenaren ligt gevoelig in de buurt. De omwonenden, verenigd in het comite Akkerweg en omgeving, vrezen overlast en bewandelen alle mogelijke wegen om die overlast tot een minimum te beperken. Verscheidene juridische procedures zijn al gevoerd, maar hebben aan het feitelijke verblijf van de Turken en Marokkanen aan de Akkerweg geen einde gemaakt.

Gisteravond mocht ingesproken worden op de bouwplannen voor de twee moskeen. Zorgen, zoals de opvang van moeilijke jeugd in de moskee, werden geuit door bewoners van het aanpalende complex serviceflats Beukenhorst. ,,Ze parkeren op onze parkeerplaatsen, er lopen mensen in ons park die er niet horen. Moeten we dan hekken om ons heen zetten?,'' verwoorde een bewoonster haar angsten. ,,U hoeft niet bang te zijn,''probeerde woordvoerder  Ozen van de Turkse gemeenschap haar angsten weg te nemen. ,,Ook wij zijn gewone inwoners van Driebergen. Maar als een van onze mensen iets doet wat niet mag, meld het ons! Dan doen we er iets aan.'' Andere omwonenden klaagden over het sluipverkeer naar de moskeen door hun straten, over de resonerende geluidsoverlast van slaande portieren, over snuffelen in vuilnisbakken. Er kwam zelfs een foto van het laatste vergrijp ter tafel.

Terzake was woordvoerder Nico Geerts van het comite Akkerweg en omgeving, die de voorliggende tekst nauwkeurig onder zijn loep nam. Hij haalde er onjuistheden uit en kreeg meerdere toezeggingen van de gemeente. Centraal voor het comite staat de zorg om het beheer van de twee moskeen, die in grondoppervlakte niet veel groter zullen worden dan de bestaande noodgebouwtjes, maar wel meer dan verdubbeld zullen worden in hoogte. De angst van het comite is dat dat ook een verdubbeling van gebruik, en dus van overlast zal gaan betekenen. Geerts benadrukte vooral de 'ontsnappingsclausules' die de gemeente zichzelf geeft. Zo mikt de gemeente op 60 parkeerplaatsen, maar zouden dat er meer kunnen worden mocht het niet toereikend zijn. Daarvoor zouden de groenstroken rond het terrein opgeofferd moeten worden. ,,Dat moet eruit,'' vond Geerts. ,,Het is beter er nu al 80 in te tekenen en die groenstroken te garanderen.'' Wethouder Bas de Vogel zegde toe de opmerkingen mee te nemen voor nadere studie. ,,U schrijft dat feesten gehouden mogen worden,'' ging Geerts verder, ,,wat voor feesten bedoeld u? Religieuze feesten, of ook bruiloften en houseparty's?'' Waarop zowel Turken en Marokkanen verklaarden dat het louter religieuze feesten betrof. ,,Wilt u dat dan even vastleggen in het verslag?,''aldus Geerts, die later verklaarde nog onvoldoende reden te hebben om af te zien van juridische procedures. ,,We blijven overleggen, en we blijven de juridische weg bewandelen. Maar mocht het zo zijn dat de beheersovereenkomst de buurt echt gerust stelt, dan zouden we uit de juridische procedures kunnen stappen.'' Wethouder De Vogel sloot de inspraakavond af met het verzoek aan zowel de Turken en Marokkanen als het comite om verder te praten over de beheersovereenkomst. Alle partijen gingen daar zonder omhaal mee akkoord.

naar boven


(17/05/2001)

Monocontour

versus multicontour

 

driebergen_Twee scenario's schreven de burgemeesters onder leiding van Theo Camps. Randvoorwaarden in beide scenario's zijn het behoud van de Stichtse Lustwarande, de reeks landgoederen buitenplaatsen langs de Heuvelrug, het nationaal park de Utrechtse Heuvelrug en het gebiedsplan Langbroekerwetering. De laatste twee  zijn gebiedsplannen die de regio overstijgen en vanuit Utrecht of Den Haag bedacht zijn.

Vitaliteit en leefbaarheid van de kernen is een sleutelbegrip van de scenario's. Basisvoorzieningen, zoals zwembaden en bibliotheken, die in toenemende mate onder financiele druk staan, moeten gehandhaafd blijven. Het rapport legt enige nadruk op de gevaren van ontgroening en vergrijzing van de bevolking, die het voorzieningenniveau onder druk zetten. Ook legt de aantrekkingskracht van het gebied als woonlocatie volgens het rapport de nodige druk op de ruimte. Op economisch gebied mikken de scenario's op de dienstensector, en minder op het sterk afnemende belang van industrie en landbouw. De scenario's introduceren verder het begrip 'carevalley', waarmee bedoeld wordt dat de vergrijzende bevolking een flinke zorgsector nodig heeft.

In het eerste scenario wordt de Heuvelrug een zogenaamd monocontourgebied. Dat moet bestaan uit een 'balansgebied' rond Zeist, Driebergen en Doorn waar ontwikkelingen nog wel mogelijk zijn. Driebergen en Zeist mogen uitbreiden, Doorn beperkt. Het verkeer over de regionale verkeersader N225 vanuit het oosten naar het westen wordt bij Doorn afgeleid naar de provinciale weg N229 en N227 richting A12. Vanaf Doorn wordt de regio een groen, stil gebied zonder uitbreiding of grootschalige ontwikkelingen.

In het multicontourscenario wordt geen scheiding gemaakt tussen West- en Oost-Heuvelrug. Alle kernen mogen beperkt uitbreiden. De N225 wordt niet geknipt. Het gehele gebied gaat zich richten meer op de dag- en verblijfsrecreatie en congres- en vergaderfaciliteiten.

In beide scenario's wordt de spoorlijn onder Maarn ondertunneld, en het station Maarn verlegd richting Maarsbergen. Station Driebergen-Zeist wordt een verkeersknooppunt en transferium.

naar boven


(17/05/2001)

Heuvelruggemeenten:

Opheffen of voortbestaan? Analyse

 

driebergen_ De strijd om herindeling van de Heuvelruggemeenten gaat beginnen. De burgemeesters hebben een voorzetje gemaakt, burgers en gemeenteraadsleden mogen nu verder praten. Het is moeilijk voorspellen welke kant het opgaat.

 

Het was op een zonnige middag in juni 1997 dat toenmalig loco-burgemeester Bas de Vogel het glas hief ter viering van het zelfstandig voortbestaan van de gemeente Driebergen. Even daarvoor had de provincie besloten om Maarn, Amerongen, Leersum, Driebergen en Doorn (MALDD) toch maar niet voor herindeling voor te dragen bij de minister van binnenlandse zaken. Driebergen haalde opgelucht adem, Driebergen mocht de eigen boontjes blijven doppen.

Vier jaar later is het de vraag of dat uitstel van executie is geweest. De Heuvelruggemeenten mochten dan wel ieder afzonderlijk zelfstandig blijven voortbestaan, ze moesten van de provincie ook aan de slag om de mogelijkheden van bestuurlijke samenwerking te onderzoeken, onder de titel Strategisch Gebieds Perspectief (SGP). Drie en een half jaar dobberde het SGP vervolgens voort, onder regie van burgemeesters die er weinig voor leken te voelen om zichzelf op te heffen. Vanuit de verschillende gemeenteraden werd af en toe wat druk op de zaak gezet, maar erg veel nieuws kwam er niet naar buiten. ,,Er wordt veel gekakeld, maar een ei wordt niet gelegd,'' aldus een van de burgemeesters in een openhartige bui.

Eind vorig jaar kwam er plotseling schot in de zaak. De provincie, ongeduldig door de trage voortgang van het SGP, huurde een extern deskundige in: prof Theo Camps, bestuurskundige van de universiteit van Nijmegen en consultant van adviesbureau Rijnconsult. Driebergs raadslid Ab Berger, organisatiedeskundige van beroep, noemde dat een 'krachtig signaal'. ,,Ze komen er zelf kennelijk niet uit. Dat is treurig,'' aldus Berger. Vreemde ogen dwingen, concludeerde ook de toen nog nieuwe burgemeester Hein Bloemen, reagerend op de aanstelling van Camps: ,,Camps is aangesteld om de boel een beetje los te trekken. ''

Onder leiding van Camps zetten de burgemeesters zich vervolgens aan het uitwerken van scenariostudies. ,,We kijken hoe de Heuvelrug er uit zou kunnen gaan zien, en leggen daar vervolgens een bestuurlijke structuur op,'' legde Bloemen begin dit jaar uit. Afgelopen maand bevielen de burgemeesters van dat document, dat als uitgangspunt moet gaan gelden voor de discussie over het bestuurlijke samengaan.

De komende maanden, zoniet jaren, zullen de verschillende gemeenteraden over de toekomstige ruimtelijke en bestuurlijke ordening van de Heuvelrug gaan praten. Burgers zullen op discussieavonden hun steentje aan de strijd moeten bijdragen. Want strijd zal het op een gegeven moment wel worden. Al enige jaren lopen de gemeenten tegen de grenzen van hun mogelijkheden op. Door het toegenomen takenpakket, door het rijk afgestoten. Door het tekort aan deskundige ambtenaren, door de toegenomen mondigheid van de burger, door dit alles worden de gemeenten gedwongen hun organisaties sterker te maken. Intensieve samenwerking geschiedt nu al op diverse terreinen, maar een bestuurlijk samengaan wordt door bijna alle partijen als onafwendbaar beschouwd. En doen we het niet zelf, zo lijkt de gedachte hier en de praktijk elders in het land, dan doet de minister het wel.

De vraag rest dan wie met wie samen moet gaan. Moet Driebergen naar het oosten kijken, richting Heuvelrug, of toch naar het westen, naar Zeist. En als we niet met Zeist meedoen, mogen we dan het station wel houden? En als we naar het oosten kijken, naar Doorn, Maarn, Leersum en Amerongen, waar ligt dan het centrum? Wie mag de burgemeester leveren, waar komt het stadhuis? En wat zal 'het volk' er van vinden? Zullen er partijen ontstaan die gaan vechten voor zelfstandigheid, zoals in Maartensdijk gebeurde, zoals in zoveel gemeenten gebeurt. Dat lijkt niet waarschijnlijk. De Heuvelrugburgers, gelaten als ze soms zijn in bestuurlijke zaken, zullen wel wat klagen, maar niet hard gaan schreeuwen.

 

(vanavond) Maandag 21 mei start de Stichting Publiek Debatten Driebergen de discussie met een publiek debat over de toekomst van de Heuvelrug. Spreker is onder meer prof Theo Camps, bestuurskundige. De aanvang is 20.00, in Champ 'Aubert.

Maandag 28 mei in hotel De Donderberg in Leersum en woensdag 30 mei in de Ionazaal in Driebergen organiseren de gezamenlijke gemeenten een informatieavond, allebei om 20.00 uur. De koffie staat klaar vanaf 19.30 uur!

naar boven


 (10/05/2001)

 

Stilzwijgen rond

bouwplannen duurt voort

ANALYSE

 

driebergen_ Een aantal grotere bouwplannen staat op stapel in Driebergen. De gemeente heeft de aanvragen al langere tijd binnen, maar wil er nog steeds niet mee naar buiten. Het is de vraag of het publieke belang met dat voortdurend stilzwijgen wel gediend wordt.

 

Driebergen wil de komende tien jaar 700 woningen bouwen, maar heeft nog geen weilandje gevonden om te dienen als uitbreidingslocatie. Sinds begin vorig jaar werkt de gemeente daarom aan de notitie inbreidingslocaties, waarbij alle mogelijke bouwlocaties binnen de bebouwde kom worden geinventariseerd. Maar nog voordat die inventarisatie is afgerond, lijken veel van de mogelijke locaties al gevuld met door derden ingediende plannen. Over die aanvragen wil de gemeente echter niets kwijt, behalve dat er nog op gestudeerd wordt en dat het moment om er mee naar buiten te gaan nog niet is aangetreden.

Verschillende fracties toonden zich de afgelopen week ongerust over ontwikkelingen die zich in achterkamertjes lijken af te spelen. Zo heeft het college van b en w zich in principe al bereid verklaard medewerking te verlenen aan een forse uitbreiding van de bebouwing op landgoed De Horst, waar het congrescentrum Kerk en Wereld is gelegen. Dat werd eind vorig jaar door de werkgeversorganisatie VNO/NCW overgenomen van de Hervormde Kerk. De werkgevers willen hun kennis- en opleidingscentrum De Baak vestigen op het landgoed, en willen daarbij de bebouwing met 30% toe laten nemen. Dat mag volgens het huidige, verouderde bestemmingsplan. Maar het mag niet in het nieuwe bestemmingsplan, dat deze zomer van kracht wordt. Het college wil De Horst daarom uit het nieuwe bestemmingsplan lichten. Zowel de fractie van D66 als de fractie van PDR toonden zich bezorgd over de manier van handelen van het college. Beide partijen vrezen dat achter de schermen al zo concreet gewerkt wordt aan plannen, dat zodra de plannen openbaar worden er weinig meer aan gedaan kan worden. Volgens hen moet het debat over de gewenste ruimtelijke ontwikkeling eerder in de openbaarheid plaatsvinden.

Zo heerst er ook veel onduidelijkheid over plannen rond het landgoed Kraaybeek, het zorgcentrum Beukenstein en rondom het klooster van de zusters Ursulinen aan de Rijsenburgselaan. Meerdere projectontwikkelaars lijken rond Kraaybeek bezig te zijn met plannen, maar ook na drie maal aandringen door deze krant, wil de gemeente daarover niets kwijt. Het naastgelegen Beukenstein werkt al jaren aan plannen voor uitbreiding, tot nu toe kennelijk zonder goedkeuring van de gemeente. Beukenstein is bovendien al vier jaar met de gemeente in de slag over de bouw van een Woonzorgcomplex in en om het klooster van de zusters Ursulinen aan de Rijsenburgselaan. Ander omvangrijke projecten die op stapel staan zijn het oude tennisbaancomplex van Manger Cats en de 'kopkant' van de Lange Dreef. De laatste locatie is bij de meeste Driebergers beter bekend als de Groene Long. Drie kleinere inbreidingslocaties rond de Buntlaan zijn inmiddels al vergeven aan villabouwers.

Volgens Wethouder De Vogel moeten de bouwlocaties onder de pet gehouden worden om te voorkomen dat de grond te 'warm' wordt. Daarmee bedoeld hij dat zodra een locatie het inbreidingsstempel krijgt, de projectontwikkelaars zich daar als aasgieren op storten en de prijs te zeer opdrijven. De werkelijkheid lijkt echter aan te tonen dat elk vierkante centimetertje Driebergen al lang door legers makelaars, projectontwikkelaars en vastgoedinvesteerders in kaart is gebracht. Het is de vraag of  het publieke belang wel gediend wordt door de plannen onder de pet  te houden, omdat alleen de Driebergse bevolking zelf nog niet weet van de hoed en de rand.

naar boven


 (04/04/2001)

 

Moskeebouw verzeilt in

moeras vol procedures

 

Analyse

 

driebergen_ Het kort geding van vanmiddag in Utrecht is een cruciaal moment in de aanloop naar de bouw van twee Driebergse moskeeen. Voor het eerst staat het verblijf aan de Akkerweg van de Driebergse Turken en Marokkanen letterlijk op het spel.

 

Mocht de rechter de omwonenden in het gelijk stellen, dan zal de gemeente de Turken en Marokkanen moeten dwingen hun noodmoskeetjes te verwijderen. Wat dat voor gevolgen heeft voor de bouw van de twee definitieve moskeeen is moeilijk te voorspellen. Dat het gevolgen heeft voor de verhoudingen tussen de Turken en Marokkanen en hun buren is zonneklaar. Die zal er niet beter op worden.

Sinds 1983 al vinden de Turken en Marokkanen onderdak aan de Akkerweg. Eerst in een noodschooltje, sinds 1995 in twee afzonderlijke barakken. De plaatsing van de barakken was voor een groep omwonenden het startsein voor verzet. Dat kwam voor bijna iedereen als een verrassing, net als de overlast waarvan de omwonenden voor het eerst gewag maakten.

Sindsdien is de situatie steeds troebeler geworden. Naast zittingen van de gemeentelijke bezwaarcommissie hebben drie rechters zich over de gehanteerde procedures voor de tijdelijke gebouwtjes gebogen. Die zaken werden alle drie gewonnen door de omwonenden. De negatieve uitspraken ten spijt liet de gemeente de barakken staan. Intussen loopt er al weer een handvol nieuwe zeken bij zowel de gemeentelijke bezwaarcommissie als de Utrechtse bestuursrechter. De bouw van twee moskeeen lijkt daarmee terecht te zijn gekomen in een moeras vol procedures. Ook de partijen zelf zijn de draad kwijt, weten soms niet meer in welke zaak ze het woord voeren. Het merkwaardige is dat inhoudelijk nog geen enkele rechter een oordeel heeft uitgesproken. Nooit is uitgesproken wiens belang aan de Akkerweg zwaarder weegt.

 

De gemeente lijkt de tegenstand te hebben onderschat, voorzover ze al rekening hield met tegenstand. Door de procedures ondoorzichtig en ondoordacht te doorlopen heeft de gemeente de tegenstanders juridische wapens in handen gegeven. Een nogal onhandige communicatie met de omwonenden heeft verder gezorgd voor een flinke dosis wrok en wantrouwen onder de omwonenden. ,,We hebben de indruk dat dit dossier een hoog prestigegehalte heeft,''zei een van hun vertegenwoordigers nog vorige week,''daarmee aangevend dat ze absoluut niet geloven dat de gemeente het algemeen belang dient.

De Turkse en Marokkaanse verenigingen hebben zich al die jaren vooral laten leiden door de omstandigheden.. Gehandicapt door een gebrek aan kennis van de Nederlandse overlegcultuur hebben ze hun lobbywerk beperkt gehouden tot het directe overleg met de gemeente. ,,Wetten en regels. Daar weten we niets van af. Daar zullen we het slachtoffer van worden,'' zei de voorzitter van de Marokkaanse vereniging tegen de voorzitter van de commissie voor bezwaar en beroep, zich daarbij opnieuw in de slachtofferrol duwend.

De omwonenden denken dat ze de bouw van de moskeeen kunnen tegenhouden. Maar behalve juridische argumenten hebben ze slechts beperkt inhoud kunnen geven aan hun bezwaren tegen de moskeeen. Hard zijn de bewijzen van overlast nooit geworden, voorzover ze al als bezwaar kunnen gelden. Zoals raadslid Berger onlangs stelde: ,,Als we de eisen van het comite overnemen, kunnen we alle kerken in dit dorp wel sluiten.'' Naast die vermeende overlast heeft het comite uiteindelijk weinig poten om op te staan. Ook al besluit de rechter vanmiddag dat de noodonderkomens weg moeten, de kans dat de permanente moskeeen ooit aan de Akkerweg worden gebouwd is groter. Dan zullen de omwonenden als buren moeten leven met mensen die nu ook al hun buren zijn. Als de tegenstanders van de moskeebouw vanmiddag winnen, dan behalen ze daarmee een Pyrrusoverwinning.

naar boven


(09/04/2001)

 

Stadswachten komen eraan

 

driebergen_ Binnen afzienbare tijd zullen Utrechtse stadswachten de Driebergse straten patrouileren. ,,Hun komst is zeer nakend,'' aldus burgemeester Bloemen. Het gaat om drie stadswachten die op werkdagen en bij evenementen toezicht zullen houden. Speciale opsporingsbevoegdheid hebben de stadswachten niet.

 

Na overleg met de stichting Stadstoezicht Utrecht, het bureau dat de stadswachten opleidt en begeleidt, is de afgelopen weken gezocht naar Driebergse kandidaten voor de functie van stadswacht. Alle 200 mensen uit de kaartenbak van de Driebergse sociale dienst zijn aangeschreven, maar geen van hen heeft gereageerd. Met de stichting Stadstoezicht wordt daarom onderhandeld over de komst van drie stadswachten uit hun eigen Utrechtse bestand. Verwacht wordt dat de stadswachten nog deze zomer zullen rondlopen in Driebergen.

Burgemeester Bloemen zei eerder deze maand de stadswachten graag te zien komen voordat de kop van de Traaij definitief wordt afgesloten voor autoverkeer. ,,We hebben het geld op de plank liggen, dus laat maar komen,'' aldus Bloemen begin april.

De kosten per stadswacht bedragen 20.000 gulden per jaar. Daar bovenop komen nog kosten voor de huisvesting en voor onregelmatigheidstoeslagen. Bloemen kodigde aan dat hij de gemeenteraad bij het definitieve voorstel om 'enige coulantie' zou vragen, gezien de overheadkosten. De gemeentelijke begroting voorziet in 65.000 gulden voor de kosten van gemeentelijk toezicht.

Er is gekozen voor stadswachten omdat het experiment met een politiesurveillant niet onverdeeld gunstig uitviel. De afgelopen drie jaar had Driebergen twee politiesurveillanten ingehuurd, voor in totaal 130.000 gulden per jaar. De gemeente was echter niet tevreden over de diensten van de surveillanten. Een van de surveillanten was langdurig met ziekteverlof, zodat er in de praktijk slechts een enkele surveillant was. Bovendien werd deze regelmatig bij gewone politietaken elders in de regio ingezet. De gemeente heeft het contract met de surveillant daarom niet verlengd.

Omdat bij de burgerraadpleging vorig jaar de surveillant hoog scoorde heeft de gemeente gezocht naar een andere vorm van toezicht. De stadswacht is gekozen omdat deze goedkoper is en de gemeente meer controle en zeggenschap geeft. In tegenstelling tot een politiesurveillant heeft een stadswacht echter geen speciale bevoegdheden. Gehoopt wordt dat de herkenbaarheid van het uniform van de stadswacht een preventieve uitwerking heeft. Met de politie wordt nog wel overlegd over de steun die politie en stadwachten elkaar over en weer kunnen geven. De stadswachten zullen op werkdagen en bij evenementen toezicht houden. Ze letten daarbij vooral op kleine ergernissen op veiligheidsgebied in Driebergen, zoals rondzwervend vuil en graffiti. Over de duur van het contract wordt nog onderhandeld.

naar boven


(07/04/2001)

 

Met lasergun de IVA-cowboys te lijf

 

driebergen_ De wijkagent van vandaag heeft nog steeds een fiets en een bromsnor, maar ook een motor en een lasergun. Moderne, flexibele middelen om in correcte gemoedelijkheid burgers, scooterjongens en IVA-studenten tot de orde te roepen. Een verslag.

 

Ze doen hun pet niet graag af, de wijkagenten Van Amerongen, Wessels en Minjon. Dat is in dit geval niet handig, de bedoeling is snelheidsovertreders te grijpen. En die trappen op hun rem als ze in de verte drie geuniformeerde gedaantes achter een driepoot zien staan. Het zouden landmeters kunnen zijn, als ze die uniformen en masculiene houding niet hadden: voeten scheef uit elkaar, handen op de rug, kin lichtjes omhoog.

Op de driepoot geschroefd is het wapen van vanmiddag, de lasergun. Piep, zegt ie, piep, piep, als wijkagent John van Amerongen het rode puntje op de auto in de verte van de Lange Dreef mikt. En pieieieieieiep, harder en langgerekt wanneer blijkt dat de auto te hard gaat. ,,Tweeenzestig, op honderdachtendertig meter,'' rapporteert Van Amerongen en collega Minjon loopt de straat op om de auto aan te houden, gadegeslagen door een groeiend groepje jongens uit de buurt.. ,,Nee, staande houden heet dat,'' corrigeert de derde brigadier van politie, Willem Wessels. ,,Aanhouden, dan rijden ze wel met 300 door de kom, dan moeten ze mee naar het bureau.''

Om de drie weken hebben de Driebergse wijkagenten een weekje de beschikking over de lasergun. Handig, want de lasergun is overal inzetbaar. En effectief, want de overtreders worden direct op hun gedrag aangesproken. Niet zoals bij een flitspaal pas na weken, als de acceptgiro in de bus valt. Voorkomen wordt zo ook dat niet de bestuurder, maar de eigenaar de boete ontvangt. In dit geval is de overtreder een Belgische student van autoacademie IVA: ,,Nee, gebeurt me nooit,'' reageert de jongen schuchter, als wijkagent Minjon in de auto stapt en hem onderwijst: ,,Als een kind oversteekt, en dat gebeurt hier nogal eens, dan kan je wel eens te laat zijn als je zo hard rijdt.''  Pieieieieieieiep, doet de lasergun weer, terwijl de Belg nog wat schuldbewust zijn schouders ophaalt. Ditmaal stapt wijkagent Wessels op de auto af: een Peugeot met sportvelgen, vol spoilers en gadgets die wijzen op het 'sportieve rijgedrag' van de bestuurder. ,,Tweeenzeventig reed u, weet u dat,'' vraagt Wessels streng. ,,Ja, zal best,''antwoord de jongeman, net als de vorige en de drie volgende een IVA-student, jongemannen die in de regel berucht staan om hun soms kamikazale rijgedrag door de smalle, kinderrijke straten van Driebergen. Jammer, vindt deze IVA-jongen het dat ie gepakt is, zegt hij even later. ,,Maar dat is het risico van het vak, he.  Ik ga soms te hard, ligt ook aan de druk achter me. Nu moet ik om halfzes in Rotterdam zijn. Trouwens, die museumstukken hier in Driebergen klagen wel erg snel,'' terwijl hij in zijn hand proest wanneer hij ziet dat ook een kameraad staande wordt gehouden. Alle drie de wijkagenten zijn dan aan het schrijven, de onbemande lasergun wordt voorbij gereden door nog twee handenvol IVA-studenten, lachend en wijzend op hun vrienden in de berm.

Zes auto's in een kwartiertje, dat is de score om kwart over vier. ,,Niet slecht,''zegt Wessels, die vertelt dat een wijkagent per jaar 160 staandehoudingen moet verrichten. ,,Dat directe contact, daar gaat het de korpsleiding om,'' vult Van Amerongen aan. Om het quotum te halen hebben de wijkagenten naast de lasergun ook een motor ter beschikking. ,,Voor de scooters. Met de auto ben je ze zo kwijt. En er zit nogal wat tussen dat opgevoerd is, of gestolen,''zegt Wessels, die tot vorig jaar  als wijkagent in Zeist werkte. ,,Driebergen is anders. Hier heb je veel meer contact met de mensen.'' Van Amerongen: ,,Er zijn weken dat er zoveel binnen komt, dan kom je niet achter je bureau vandaan.''Minjon: ,,Maar normaal gesproken zitten we overal. Het ene moment in de wijk, het andere in het bos, het volgende bij een evenement, bij het station. Wij bestrijken vanalles. Met zijn vieren. Zeven dagen per week, soms vierentwintig uur per dag.Vorige week was mijn wijk aan de beurt voor het wijkbezoek. Dan hoor je de klachten: auto's op de stoep, hondenpoep, jongerenoverlast. Weet ik. Maar ik kan niet alles tegelijk.'' Van Amerongen: ,,Overlast van jongeren, is altijd zo geweest, zal altijd blijven. Dat moeten we in goede banen zien te leiden. Praten, veel praten, vergaderen ook.'' Wessels: ,,De spin in het web zijn we.'' Minjon: ,,Een wijkagent betekent veel voor de mensen.'' Wessels: ,,Ik wil niet zeggen dat het een levensvervulling is, maar het komt wel dicht in de buurt.''

naar boven


(04/04/2001)

Teleurstelling over vasthoudendheid Altena

 

driebergen_De raadsfracties van VVD, PDR en D66 zijn teleurgesteld over het niet terugtreden van raadslid Douwe Altena als commissaris bij energiebedrijf Eneco. Altena zelf zegt juist uit principiele overtuiging te blijven zitten.

 

Altena zegt wel terug te willen treden als bestuurslid van de liquidatiecommissie van gasbedrijf GZO, die de verkoop van GZO aan Eneco afhandelt. Dat had hij al eerder aangeboden, dat is hem ook gevraagd door CDA-fractieleider Van Amerongen. Reagerend op een bericht gisteren in deze krant zegt Van Amerongen dat ze Altena echter nooit heeft gevraagd terug te treden als commissaris bij energiebedrijf Eneco, de nieuwe eigenaar van GZO. ,,Daar ging het niet om. Het gaat om de combinatie Eneco en GZO. Dat bestuurslidmaatschap wil hij opgeven, niet het commissariaat bij Eneco. Daar ondersteun ik hem in.''

Zowel VVD als D66 en PDR zeggen dat het probleem wel degelijk zit in de combinatie van het commissariaat bij Eneco en het raadslidmaatschap. ,,Het lidmaatschap GZO stond niet ter discussie, dat kan sowieso niet,'' aldus VVD-raadslid Van Valkenburg. ,,Het gaat om de combinatie Eneco en raadslid. Die partijen zullen nog heel wat moeten gaan onderhandelen. De kans is groot dat hij dan verschillende standpunten moet gaan innemen. Dat moet je niet willen.'' Ook D66-fractievoorzitter Maas noemt de combinatie 'niet chique'. ,,Je kan zeggen: dan hebben we allemaal boter op het hoofd, we zitten allemaal wel eens met meerdere belangen. Dat geloof ik niet zo in, we moeten de lat hoog leggen. Maar wettelijk is er geen bezwaar, meer dan onze afkeuring laten blijken kunnen we niet.'' PDR-fractievoorzitter De Jong tenslotte noemt de combinatie 'weinig elegant'. ,,Maar juridisch is er geen bezwaar.''

Altena zelf vindt zijn houding principieel juist. ,,De Tweede Kamer discussieert op dit moment over de wenselijkheid van dit soort privatiseringen. Dan is het goed dat mensen uit het openbaar bestuur commissaris worden bij die geprivatiseerde nutsbedrijven. Ze worden er ook speciaal voor gevraagd. Naast mij zitten er twee burgemeesters in de Raad van Commissarissen. Een daarvan, de burgemeester van Heemstede, is daarnaast nog lid van de Eerste Kamer. Die dissavoueer je met dit soort opmerkingen,'' aldus Altena, die voor zijn zaak blijft staan. ,,Kijk, belangenverstrengeling moet je tegengaan, maar helemaal voorkomen kan je het natuurlijk nooit. Ik vind dat ik daarom juist niet moet toegeven aan dit soort druk.''

naar boven


(02/04/2001)

Altena moet kiezen

 

driebergen_ Raadslid Douwe Altena moet kiezen tussen de gemeenteraad en het algemeen bestuur van energiebedrijf Eneco. Met die boodschap gaat CDA-fractievoorzitter Nynke van Amerongen terug naar Altena.

 

Altena, tot afgelopen zomer wethouder van financien, heeft aangekondigd toe te treden tot het algemeen bestuur van energiebedrijf Eneco. Als wethouder financien onderhandelde Altena het voorbije jaar met Eneco over de verkoop van aandelen van het gasbedrijf GZO. Omdat die verkoop nog niet helemaal is afgerond vindt de gemeenteraad de combinatie van beide functies onwenselijk. De kennis die Altena meeneemt naar Eneco zou de schijn van belangenverstrengeling kunnen opwekken Altena zelf noemde de mogelijke belangenverstrengeling eerder 'flauwekul'. Altena neemt zitting in het bestuur dat het netwerk beheert, en niet in het bestuur van het commerciele deel van Eneco. Het bestuur waarin Altena zitting wil nemen telt volgens Altena nog twee burgemeesters. Het college zegt in een advies aan de gemeenteraad geen wettelijke bezwaren te zien voor de combinatie van beide functies.

Desalniettemin acht de gemeenteraad, met uitzondering van Altena's CDA, de functies onverenigbaar. Geconfronteerd met die overmacht zegde CDA-fractievoorzitter Van Amerongen gisteren toe Altena te vragen de bestuursfunctie bij Eneco te heroverwegen. ,,We zullen vragen of hij zijn kandidatuur voor het bestuur van Eneco wil intrekken,'' lichtte Van Amerongen desgevraagd toe. De reactie van Altena is nog niet bekend, hij vierde gisteren zijn verjaardag.

naar boven


 

(21/05/2001)

Comite en moskeebouwers weer om de tafel

 

driebergen_ Het comite Akkerweg en omgeving legde de gemeente het vuur na aan de schenen, gisteravond op een inspraakavond rond de bouw van twee nieuwe moskeen aan de Akkerweg. Het slotakkoord was verzoenend: alle partijen gaan weer om de tafel om een beheersovereenkomst te regelen.

 

De bouw van moskeen voor Marokkaanse en Turkse Driebergenaren ligt gevoelig in de buurt. De omwonenden, verenigd in het comite Akkerweg en omgeving, vrezen overlast en bewandelen alle mogelijke wegen om die overlast tot een minimum te beperken. Verscheidene juridische procedures zijn al gevoerd, maar hebben aan het feitelijke verblijf van de Turken en Marokkanen aan de Akkerweg geen einde gemaakt.

Gisteravond mocht ingesproken worden op de bouwplannen voor de twee moskeen. Zorgen, zoals de opvang van moeilijke jeugd in de moskee, werden geuit door bewoners van het aanpalende complex serviceflats Beukenhorst. ,,Ze parkeren op onze parkeerplaatsen, er lopen mensen in ons park die er niet horen. Moeten we dan hekken om ons heen zetten?,'' verwoorde een bewoonster haar angsten. ,,U hoeft niet bang te zijn,''probeerde woordvoerder  Ozen van de Turkse gemeenschap haar angsten weg te nemen. ,,Ook wij zijn gewone inwoners van Driebergen. Maar als een van onze mensen iets doet wat niet mag, meld het ons! Dan doen we er iets aan.'' Andere omwonenden klaagden over het sluipverkeer naar de moskeen door hun straten, over de resonerende geluidsoverlast van slaande portieren, over snuffelen in vuilnisbakken. Er kwam zelfs een foto van het laatste vergrijp ter tafel.

Terzake was woordvoerder Nico Geerts van het comite Akkerweg en omgeving, die de voorliggende tekst nauwkeurig onder zijn loep nam. Hij haalde er onjuistheden uit en kreeg meerdere toezeggingen van de gemeente. Centraal voor het comite staat de zorg om het beheer van de twee moskeen, die in grondoppervlakte niet veel groter zullen worden dan de bestaande noodgebouwtjes, maar wel meer dan verdubbeld zullen worden in hoogte. De angst van het comite is dat dat ook een verdubbeling van gebruik, en dus van overlast zal gaan betekenen. Geerts benadrukte vooral de 'ontsnappingsclausules' die de gemeente zichzelf geeft. Zo mikt de gemeente op 60 parkeerplaatsen, maar zouden dat er meer kunnen worden mocht het niet toereikend zijn. Daarvoor zouden de groenstroken rond het terrein opgeofferd moeten worden. ,,Dat moet eruit,'' vond Geerts. ,,Het is beter er nu al 80 in te tekenen en die groenstroken te garanderen.'' Wethouder Bas de Vogel zegde toe de opmerkingen mee te nemen voor nadere studie. ,,U schrijft dat feesten gehouden mogen worden,'' ging Geerts verder, ,,wat voor feesten bedoeld u? Religieuze feesten, of ook bruiloften en houseparty's?'' Waarop zowel Turken en Marokkanen verklaarden dat het louter religieuze feesten betrof. ,,Wilt u dat dan even vastleggen in het verslag?,''aldus Geerts, die later verklaarde nog onvoldoende reden te hebben om af te zien van juridische procedures. ,,We blijven overleggen, en we blijven de juridische weg bewandelen. Maar mocht het zo zijn dat de beheersovereenkomst de buurt echt gerust stelt, dan zouden we uit de juridische procedures kunnen stappen.'' Wethouder De Vogel sloot de inspraakavond af met het verzoek aan zowel de Turken en Marokkanen als het comite om verder te praten over de beheersovereenkomst. Alle partijen gingen daar zonder omhaal mee akkoord.

naar boven


(17/05/2001)

Monocontour

versus multicontour

 

driebergen_Twee scenario's schreven de burgemeesters onder leiding van Theo Camps. Randvoorwaarden in beide scenario's zijn het behoud van de Stichtse Lustwarande, de reeks landgoederen buitenplaatsen langs de Heuvelrug, het nationaal park de Utrechtse Heuvelrug en het gebiedsplan Langbroekerwetering. De laatste twee  zijn gebiedsplannen die de regio overstijgen en vanuit Utrecht of Den Haag bedacht zijn.

Vitaliteit en leefbaarheid van de kernen is een sleutelbegrip van de scenario's. Basisvoorzieningen, zoals zwembaden en bibliotheken, die in toenemende mate onder financiele druk staan, moeten gehandhaafd blijven. Het rapport legt enige nadruk op de gevaren van ontgroening en vergrijzing van de bevolking, die het voorzieningenniveau onder druk zetten. Ook legt de aantrekkingskracht van het gebied als woonlocatie volgens het rapport de nodige druk op de ruimte. Op economisch gebied mikken de scenario's op de dienstensector, en minder op het sterk afnemende belang van industrie en landbouw. De scenario's introduceren verder het begrip 'carevalley', waarmee bedoeld wordt dat de vergrijzende bevolking een flinke zorgsector nodig heeft.

In het eerste scenario wordt de Heuvelrug een zogenaamd monocontourgebied. Dat moet bestaan uit een 'balansgebied' rond Zeist, Driebergen en Doorn waar ontwikkelingen nog wel mogelijk zijn. Driebergen en Zeist mogen uitbreiden, Doorn beperkt. Het verkeer over de regionale verkeersader N225 vanuit het oosten naar het westen wordt bij Doorn afgeleid naar de provinciale weg N229 en N227 richting A12. Vanaf Doorn wordt de regio een groen, stil gebied zonder uitbreiding of grootschalige ontwikkelingen.

In het multicontourscenario wordt geen scheiding gemaakt tussen West- en Oost-Heuvelrug. Alle kernen mogen beperkt uitbreiden. De N225 wordt niet geknipt. Het gehele gebied gaat zich richten meer op de dag- en verblijfsrecreatie en congres- en vergaderfaciliteiten.

In beide scenario's wordt de spoorlijn onder Maarn ondertunneld, en het station Maarn verlegd richting Maarsbergen. Station Driebergen-Zeist wordt een verkeersknooppunt en transferium.

naar boven


(17/05/2001)

Heuvelruggemeenten:

Opheffen of voortbestaan? Analyse

 

driebergen_ De strijd om herindeling van de Heuvelruggemeenten gaat beginnen. De burgemeesters hebben een voorzetje gemaakt, burgers en gemeenteraadsleden mogen nu verder praten. Het is moeilijk voorspellen welke kant het opgaat.

 

Het was op een zonnige middag in juni 1997 dat toenmalig loco-burgemeester Bas de Vogel het glas hief ter viering van het zelfstandig voortbestaan van de gemeente Driebergen. Even daarvoor had de provincie besloten om Maarn, Amerongen, Leersum, Driebergen en Doorn (MALDD) toch maar niet voor herindeling voor te dragen bij de minister van binnenlandse zaken. Driebergen haalde opgelucht adem, Driebergen mocht de eigen boontjes blijven doppen.

Vier jaar later is het de vraag of dat uitstel van executie is geweest. De Heuvelruggemeenten mochten dan wel ieder afzonderlijk zelfstandig blijven voortbestaan, ze moesten van de provincie ook aan de slag om de mogelijkheden van bestuurlijke samenwerking te onderzoeken, onder de titel Strategisch Gebieds Perspectief (SGP). Drie en een half jaar dobberde het SGP vervolgens voort, onder regie van burgemeesters die er weinig voor leken te voelen om zichzelf op te heffen. Vanuit de verschillende gemeenteraden werd af en toe wat druk op de zaak gezet, maar erg veel nieuws kwam er niet naar buiten. ,,Er wordt veel gekakeld, maar een ei wordt niet gelegd,'' aldus een van de burgemeesters in een openhartige bui.

Eind vorig jaar kwam er plotseling schot in de zaak. De provincie, ongeduldig door de trage voortgang van het SGP, huurde een extern deskundige in: prof Theo Camps, bestuurskundige van de universiteit van Nijmegen en consultant van adviesbureau Rijnconsult. Driebergs raadslid Ab Berger, organisatiedeskundige van beroep, noemde dat een 'krachtig signaal'. ,,Ze komen er zelf kennelijk niet uit. Dat is treurig,'' aldus Berger. Vreemde ogen dwingen, concludeerde ook de toen nog nieuwe burgemeester Hein Bloemen, reagerend op de aanstelling van Camps: ,,Camps is aangesteld om de boel een beetje los te trekken. ''

Onder leiding van Camps zetten de burgemeesters zich vervolgens aan het uitwerken van scenariostudies. ,,We kijken hoe de Heuvelrug er uit zou kunnen gaan zien, en leggen daar vervolgens een bestuurlijke structuur op,'' legde Bloemen begin dit jaar uit. Afgelopen maand bevielen de burgemeesters van dat document, dat als uitgangspunt moet gaan gelden voor de discussie over het bestuurlijke samengaan.

De komende maanden, zoniet jaren, zullen de verschillende gemeenteraden over de toekomstige ruimtelijke en bestuurlijke ordening van de Heuvelrug gaan praten. Burgers zullen op discussieavonden hun steentje aan de strijd moeten bijdragen. Want strijd zal het op een gegeven moment wel worden. Al enige jaren lopen de gemeenten tegen de grenzen van hun mogelijkheden op. Door het toegenomen takenpakket, door het rijk afgestoten. Door het tekort aan deskundige ambtenaren, door de toegenomen mondigheid van de burger, door dit alles worden de gemeenten gedwongen hun organisaties sterker te maken. Intensieve samenwerking geschiedt nu al op diverse terreinen, maar een bestuurlijk samengaan wordt door bijna alle partijen als onafwendbaar beschouwd. En doen we het niet zelf, zo lijkt de gedachte hier en de praktijk elders in het land, dan doet de minister het wel.

De vraag rest dan wie met wie samen moet gaan. Moet Driebergen naar het oosten kijken, richting Heuvelrug, of toch naar het westen, naar Zeist. En als we niet met Zeist meedoen, mogen we dan het station wel houden? En als we naar het oosten kijken, naar Doorn, Maarn, Leersum en Amerongen, waar ligt dan het centrum? Wie mag de burgemeester leveren, waar komt het stadhuis? En wat zal 'het volk' er van vinden? Zullen er partijen ontstaan die gaan vechten voor zelfstandigheid, zoals in Maartensdijk gebeurde, zoals in zoveel gemeenten gebeurt. Dat lijkt niet waarschijnlijk. De Heuvelrugburgers, gelaten als ze soms zijn in bestuurlijke zaken, zullen wel wat klagen, maar niet hard gaan schreeuwen.

 

(vanavond) Maandag 21 mei start de Stichting Publiek Debatten Driebergen de discussie met een publiek debat over de toekomst van de Heuvelrug. Spreker is onder meer prof Theo Camps, bestuurskundige. De aanvang is 20.00, in Champ 'Aubert.

Maandag 28 mei in hotel De Donderberg in Leersum en woensdag 30 mei in de Ionazaal in Driebergen organiseren de gezamenlijke gemeenten een informatieavond, allebei om 20.00 uur. De koffie staat klaar vanaf 19.30 uur!

naar boven


 (10/05/2001)

 

Stilzwijgen rond

bouwplannen duurt voort

ANALYSE

 

driebergen_ Een aantal grotere bouwplannen staat op stapel in Driebergen. De gemeente heeft de aanvragen al langere tijd binnen, maar wil er nog steeds niet mee naar buiten. Het is de vraag of het publieke belang met dat voortdurend stilzwijgen wel gediend wordt.

 

Driebergen wil de komende tien jaar 700 woningen bouwen, maar heeft nog geen weilandje gevonden om te dienen als uitbreidingslocatie. Sinds begin vorig jaar werkt de gemeente daarom aan de notitie inbreidingslocaties, waarbij alle mogelijke bouwlocaties binnen de bebouwde kom worden geinventariseerd. Maar nog voordat die inventarisatie is afgerond, lijken veel van de mogelijke locaties al gevuld met door derden ingediende plannen. Over die aanvragen wil de gemeente echter niets kwijt, behalve dat er nog op gestudeerd wordt en dat het moment om er mee naar buiten te gaan nog niet is aangetreden.

Verschillende fracties toonden zich de afgelopen week ongerust over ontwikkelingen die zich in achterkamertjes lijken af te spelen. Zo heeft het college van b en w zich in principe al bereid verklaard medewerking te verlenen aan een forse uitbreiding van de bebouwing op landgoed De Horst, waar het congrescentrum Kerk en Wereld is gelegen. Dat werd eind vorig jaar door de werkgeversorganisatie VNO/NCW overgenomen van de Hervormde Kerk. De werkgevers willen hun kennis- en opleidingscentrum De Baak vestigen op het landgoed, en willen daarbij de bebouwing met 30% toe laten nemen. Dat mag volgens het huidige, verouderde bestemmingsplan. Maar het mag niet in het nieuwe bestemmingsplan, dat deze zomer van kracht wordt. Het college wil De Horst daarom uit het nieuwe bestemmingsplan lichten. Zowel de fractie van D66 als de fractie van PDR toonden zich bezorgd over de manier van handelen van het college. Beide partijen vrezen dat achter de schermen al zo concreet gewerkt wordt aan plannen, dat zodra de plannen openbaar worden er weinig meer aan gedaan kan worden. Volgens hen moet het debat over de gewenste ruimtelijke ontwikkeling eerder in de openbaarheid plaatsvinden.

Zo heerst er ook veel onduidelijkheid over plannen rond het landgoed Kraaybeek, het zorgcentrum Beukenstein en rondom het klooster van de zusters Ursulinen aan de Rijsenburgselaan. Meerdere projectontwikkelaars lijken rond Kraaybeek bezig te zijn met plannen, maar ook na drie maal aandringen door deze krant, wil de gemeente daarover niets kwijt. Het naastgelegen Beukenstein werkt al jaren aan plannen voor uitbreiding, tot nu toe kennelijk zonder goedkeuring van de gemeente. Beukenstein is bovendien al vier jaar met de gemeente in de slag over de bouw van een Woonzorgcomplex in en om het klooster van de zusters Ursulinen aan de Rijsenburgselaan. Ander omvangrijke projecten die op stapel staan zijn het oude tennisbaancomplex van Manger Cats en de 'kopkant' van de Lange Dreef. De laatste locatie is bij de meeste Driebergers beter bekend als de Groene Long. Drie kleinere inbreidingslocaties rond de Buntlaan zijn inmiddels al vergeven aan villabouwers.

Volgens Wethouder De Vogel moeten de bouwlocaties onder de pet gehouden worden om te voorkomen dat de grond te 'warm' wordt. Daarmee bedoeld hij dat zodra een locatie het inbreidingsstempel krijgt, de projectontwikkelaars zich daar als aasgieren op storten en de prijs te zeer opdrijven. De werkelijkheid lijkt echter aan te tonen dat elk vierkante centimetertje Driebergen al lang door legers makelaars, projectontwikkelaars en vastgoedinvesteerders in kaart is gebracht. Het is de vraag of  het publieke belang wel gediend wordt door de plannen onder de pet  te houden, omdat alleen de Driebergse bevolking zelf nog niet weet van de hoed en de rand.

naar boven


 (04/04/2001)

 

Moskeebouw verzeilt in

moeras vol procedures

 

Analyse

 

driebergen_ Het kort geding van vanmiddag in Utrecht is een cruciaal moment in de aanloop naar de bouw van twee Driebergse moskeeen. Voor het eerst staat het verblijf aan de Akkerweg van de Driebergse Turken en Marokkanen letterlijk op het spel.

 

Mocht de rechter de omwonenden in het gelijk stellen, dan zal de gemeente de Turken en Marokkanen moeten dwingen hun noodmoskeetjes te verwijderen. Wat dat voor gevolgen heeft voor de bouw van de twee definitieve moskeeen is moeilijk te voorspellen. Dat het gevolgen heeft voor de verhoudingen tussen de Turken en Marokkanen en hun buren is zonneklaar. Die zal er niet beter op worden.

Sinds 1983 al vinden de Turken en Marokkanen onderdak aan de Akkerweg. Eerst in een noodschooltje, sinds 1995 in twee afzonderlijke barakken. De plaatsing van de barakken was voor een groep omwonenden het startsein voor verzet. Dat kwam voor bijna iedereen als een verrassing, net als de overlast waarvan de omwonenden voor het eerst gewag maakten.

Sindsdien is de situatie steeds troebeler geworden. Naast zittingen van de gemeentelijke bezwaarcommissie hebben drie rechters zich over de gehanteerde procedures voor de tijdelijke gebouwtjes gebogen. Die zaken werden alle drie gewonnen door de omwonenden. De negatieve uitspraken ten spijt liet de gemeente de barakken staan. Intussen loopt er al weer een handvol nieuwe zeken bij zowel de gemeentelijke bezwaarcommissie als de Utrechtse bestuursrechter. De bouw van twee moskeeen lijkt daarmee terecht te zijn gekomen in een moeras vol procedures. Ook de partijen zelf zijn de draad kwijt, weten soms niet meer in welke zaak ze het woord voeren. Het merkwaardige is dat inhoudelijk nog geen enkele rechter een oordeel heeft uitgesproken. Nooit is uitgesproken wiens belang aan de Akkerweg zwaarder weegt.

 

De gemeente lijkt de tegenstand te hebben onderschat, voorzover ze al rekening hield met tegenstand. Door de procedures ondoorzichtig en ondoordacht te doorlopen heeft de gemeente de tegenstanders juridische wapens in handen gegeven. Een nogal onhandige communicatie met de omwonenden heeft verder gezorgd voor een flinke dosis wrok en wantrouwen onder de omwonenden. ,,We hebben de indruk dat dit dossier een hoog prestigegehalte heeft,''zei een van hun vertegenwoordigers nog vorige week,''daarmee aangevend dat ze absoluut niet geloven dat de gemeente het algemeen belang dient.

De Turkse en Marokkaanse verenigingen hebben zich al die jaren vooral laten leiden door de omstandigheden.. Gehandicapt door een gebrek aan kennis van de Nederlandse overlegcultuur hebben ze hun lobbywerk beperkt gehouden tot het directe overleg met de gemeente. ,,Wetten en regels. Daar weten we niets van af. Daar zullen we het slachtoffer van worden,'' zei de voorzitter van de Marokkaanse vereniging tegen de voorzitter van de commissie voor bezwaar en beroep, zich daarbij opnieuw in de slachtofferrol duwend.

De omwonenden denken dat ze de bouw van de moskeeen kunnen tegenhouden. Maar behalve juridische argumenten hebben ze slechts beperkt inhoud kunnen geven aan hun bezwaren tegen de moskeeen. Hard zijn de bewijzen van overlast nooit geworden, voorzover ze al als bezwaar kunnen gelden. Zoals raadslid Berger onlangs stelde: ,,Als we de eisen van het comite overnemen, kunnen we alle kerken in dit dorp wel sluiten.'' Naast die vermeende overlast heeft het comite uiteindelijk weinig poten om op te staan. Ook al besluit de rechter vanmiddag dat de noodonderkomens weg moeten, de kans dat de permanente moskeeen ooit aan de Akkerweg worden gebouwd is groter. Dan zullen de omwonenden als buren moeten leven met mensen die nu ook al hun buren zijn. Als de tegenstanders van de moskeebouw vanmiddag winnen, dan behalen ze daarmee een Pyrrusoverwinning.

naar boven


(09/04/2001)

 

Stadswachten komen eraan

 

driebergen_ Binnen afzienbare tijd zullen Utrechtse stadswachten de Driebergse straten patrouileren. ,,Hun komst is zeer nakend,'' aldus burgemeester Bloemen. Het gaat om drie stadswachten die op werkdagen en bij evenementen toezicht zullen houden. Speciale opsporingsbevoegdheid hebben de stadswachten niet.

 

Na overleg met de stichting Stadstoezicht Utrecht, het bureau dat de stadswachten opleidt en begeleidt, is de afgelopen weken gezocht naar Driebergse kandidaten voor de functie van stadswacht. Alle 200 mensen uit de kaartenbak van de Driebergse sociale dienst zijn aangeschreven, maar geen van hen heeft gereageerd. Met de stichting Stadstoezicht wordt daarom onderhandeld over de komst van drie stadswachten uit hun eigen Utrechtse bestand. Verwacht wordt dat de stadswachten nog deze zomer zullen rondlopen in Driebergen.

Burgemeester Bloemen zei eerder deze maand de stadswachten graag te zien komen voordat de kop van de Traaij definitief wordt afgesloten voor autoverkeer. ,,We hebben het geld op de plank liggen, dus laat maar komen,'' aldus Bloemen begin april.

De kosten per stadswacht bedragen 20.000 gulden per jaar. Daar bovenop komen nog kosten voor de huisvesting en voor onregelmatigheidstoeslagen. Bloemen kodigde aan dat hij de gemeenteraad bij het definitieve voorstel om 'enige coulantie' zou vragen, gezien de overheadkosten. De gemeentelijke begroting voorziet in 65.000 gulden voor de kosten van gemeentelijk toezicht.

Er is gekozen voor stadswachten omdat het experiment met een politiesurveillant niet onverdeeld gunstig uitviel. De afgelopen drie jaar had Driebergen twee politiesurveillanten ingehuurd, voor in totaal 130.000 gulden per jaar. De gemeente was echter niet tevreden over de diensten van de surveillanten. Een van de surveillanten was langdurig met ziekteverlof, zodat er in de praktijk slechts een enkele surveillant was. Bovendien werd deze regelmatig bij gewone politietaken elders in de regio ingezet. De gemeente heeft het contract met de surveillant daarom niet verlengd.

Omdat bij de burgerraadpleging vorig jaar de surveillant hoog scoorde heeft de gemeente gezocht naar een andere vorm van toezicht. De stadswacht is gekozen omdat deze goedkoper is en de gemeente meer controle en zeggenschap geeft. In tegenstelling tot een politiesurveillant heeft een stadswacht echter geen speciale bevoegdheden. Gehoopt wordt dat de herkenbaarheid van het uniform van de stadswacht een preventieve uitwerking heeft. Met de politie wordt nog wel overlegd over de steun die politie en stadwachten elkaar over en weer kunnen geven. De stadswachten zullen op werkdagen en bij evenementen toezicht houden. Ze letten daarbij vooral op kleine ergernissen op veiligheidsgebied in Driebergen, zoals rondzwervend vuil en graffiti. Over de duur van het contract wordt nog onderhandeld.

naar boven


(07/04/2001)

 

Met lasergun de IVA-cowboys te lijf

 

driebergen_ De wijkagent van vandaag heeft nog steeds een fiets en een bromsnor, maar ook een motor en een lasergun. Moderne, flexibele middelen om in correcte gemoedelijkheid burgers, scooterjongens en IVA-studenten tot de orde te roepen. Een verslag.

 

Ze doen hun pet niet graag af, de wijkagenten Van Amerongen, Wessels en Minjon. Dat is in dit geval niet handig, de bedoeling is snelheidsovertreders te grijpen. En die trappen op hun rem als ze in de verte drie geuniformeerde gedaantes achter een driepoot zien staan. Het zouden landmeters kunnen zijn, als ze die uniformen en masculiene houding niet hadden: voeten scheef uit elkaar, handen op de rug, kin lichtjes omhoog.

Op de driepoot geschroefd is het wapen van vanmiddag, de lasergun. Piep, zegt ie, piep, piep, als wijkagent John van Amerongen het rode puntje op de auto in de verte van de Lange Dreef mikt. En pieieieieieiep, harder en langgerekt wanneer blijkt dat de auto te hard gaat. ,,Tweeenzestig, op honderdachtendertig meter,'' rapporteert Van Amerongen en collega Minjon loopt de straat op om de auto aan te houden, gadegeslagen door een groeiend groepje jongens uit de buurt.. ,,Nee, staande houden heet dat,'' corrigeert de derde brigadier van politie, Willem Wessels. ,,Aanhouden, dan rijden ze wel met 300 door de kom, dan moeten ze mee naar het bureau.''

Om de drie weken hebben de Driebergse wijkagenten een weekje de beschikking over de lasergun. Handig, want de lasergun is overal inzetbaar. En effectief, want de overtreders worden direct op hun gedrag aangesproken. Niet zoals bij een flitspaal pas na weken, als de acceptgiro in de bus valt. Voorkomen wordt zo ook dat niet de bestuurder, maar de eigenaar de boete ontvangt. In dit geval is de overtreder een Belgische student van autoacademie IVA: ,,Nee, gebeurt me nooit,'' reageert de jongen schuchter, als wijkagent Minjon in de auto stapt en hem onderwijst: ,,Als een kind oversteekt, en dat gebeurt hier nogal eens, dan kan je wel eens te laat zijn als je zo hard rijdt.''  Pieieieieieieiep, doet de lasergun weer, terwijl de Belg nog wat schuldbewust zijn schouders ophaalt. Ditmaal stapt wijkagent Wessels op de auto af: een Peugeot met sportvelgen, vol spoilers en gadgets die wijzen op het 'sportieve rijgedrag' van de bestuurder. ,,Tweeenzeventig reed u, weet u dat,'' vraagt Wessels streng. ,,Ja, zal best,''antwoord de jongeman, net als de vorige en de drie volgende een IVA-student, jongemannen die in de regel berucht staan om hun soms kamikazale rijgedrag door de smalle, kinderrijke straten van Driebergen. Jammer, vindt deze IVA-jongen het dat ie gepakt is, zegt hij even later. ,,Maar dat is het risico van het vak, he.  Ik ga soms te hard, ligt ook aan de druk achter me. Nu moet ik om halfzes in Rotterdam zijn. Trouwens, die museumstukken hier in Driebergen klagen wel erg snel,'' terwijl hij in zijn hand proest wanneer hij ziet dat ook een kameraad staande wordt gehouden. Alle drie de wijkagenten zijn dan aan het schrijven, de onbemande lasergun wordt voorbij gereden door nog twee handenvol IVA-studenten, lachend en wijzend op hun vrienden in de berm.

Zes auto's in een kwartiertje, dat is de score om kwart over vier. ,,Niet slecht,''zegt Wessels, die vertelt dat een wijkagent per jaar 160 staandehoudingen moet verrichten. ,,Dat directe contact, daar gaat het de korpsleiding om,'' vult Van Amerongen aan. Om het quotum te halen hebben de wijkagenten naast de lasergun ook een motor ter beschikking. ,,Voor de scooters. Met de auto ben je ze zo kwijt. En er zit nogal wat tussen dat opgevoerd is, of gestolen,''zegt Wessels, die tot vorig jaar  als wijkagent in Zeist werkte. ,,Driebergen is anders. Hier heb je veel meer contact met de mensen.'' Van Amerongen: ,,Er zijn weken dat er zoveel binnen komt, dan kom je niet achter je bureau vandaan.''Minjon: ,,Maar normaal gesproken zitten we overal. Het ene moment in de wijk, het andere in het bos, het volgende bij een evenement, bij het station. Wij bestrijken vanalles. Met zijn vieren. Zeven dagen per week, soms vierentwintig uur per dag.Vorige week was mijn wijk aan de beurt voor het wijkbezoek. Dan hoor je de klachten: auto's op de stoep, hondenpoep, jongerenoverlast. Weet ik. Maar ik kan niet alles tegelijk.'' Van Amerongen: ,,Overlast van jongeren, is altijd zo geweest, zal altijd blijven. Dat moeten we in goede banen zien te leiden. Praten, veel praten, vergaderen ook.'' Wessels: ,,De spin in het web zijn we.'' Minjon: ,,Een wijkagent betekent veel voor de mensen.'' Wessels: ,,Ik wil niet zeggen dat het een levensvervulling is, maar het komt wel dicht in de buurt.''

naar boven


(04/04/2001)

Teleurstelling over vasthoudendheid Altena

 

driebergen_De raadsfracties van VVD, PDR en D66 zijn teleurgesteld over het niet terugtreden van raadslid Douwe Altena als commissaris bij energiebedrijf Eneco. Altena zelf zegt juist uit principiele overtuiging te blijven zitten.

 

Altena zegt wel terug te willen treden als bestuurslid van de liquidatiecommissie van gasbedrijf GZO, die de verkoop van GZO aan Eneco afhandelt. Dat had hij al eerder aangeboden, dat is hem ook gevraagd door CDA-fractieleider Van Amerongen. Reagerend op een bericht gisteren in deze krant zegt Van Amerongen dat ze Altena echter nooit heeft gevraagd terug te treden als commissaris bij energiebedrijf Eneco, de nieuwe eigenaar van GZO. ,,Daar ging het niet om. Het gaat om de combinatie Eneco en GZO. Dat bestuurslidmaatschap wil hij opgeven, niet het commissariaat bij Eneco. Daar ondersteun ik hem in.''

Zowel VVD als D66 en PDR zeggen dat het probleem wel degelijk zit in de combinatie van het commissariaat bij Eneco en het raadslidmaatschap. ,,Het lidmaatschap GZO stond niet ter discussie, dat kan sowieso niet,'' aldus VVD-raadslid Van Valkenburg. ,,Het gaat om de combinatie Eneco en raadslid. Die partijen zullen nog heel wat moeten gaan onderhandelen. De kans is groot dat hij dan verschillende standpunten moet gaan innemen. Dat moet je niet willen.'' Ook D66-fractievoorzitter Maas noemt de combinatie 'niet chique'. ,,Je kan zeggen: dan hebben we allemaal boter op het hoofd, we zitten allemaal wel eens met meerdere belangen. Dat geloof ik niet zo in, we moeten de lat hoog leggen. Maar wettelijk is er geen bezwaar, meer dan onze afkeuring laten blijken kunnen we niet.'' PDR-fractievoorzitter De Jong tenslotte noemt de combinatie 'weinig elegant'. ,,Maar juridisch is er geen bezwaar.''

Altena zelf vindt zijn houding principieel juist. ,,De Tweede Kamer discussieert op dit moment over de wenselijkheid van dit soort privatiseringen. Dan is het goed dat mensen uit het openbaar bestuur commissaris worden bij die geprivatiseerde nutsbedrijven. Ze worden er ook speciaal voor gevraagd. Naast mij zitten er twee burgemeesters in de Raad van Commissarissen. Een daarvan, de burgemeester van Heemstede, is daarnaast nog lid van de Eerste Kamer. Die dissavoueer je met dit soort opmerkingen,'' aldus Altena, die voor zijn zaak blijft staan. ,,Kijk, belangenverstrengeling moet je tegengaan, maar helemaal voorkomen kan je het natuurlijk nooit. Ik vind dat ik daarom juist niet moet toegeven aan dit soort druk.''

naar boven


(02/04/2001)

Altena moet kiezen

 

driebergen_ Raadslid Douwe Altena moet kiezen tussen de gemeenteraad en het algemeen bestuur van energiebedrijf Eneco. Met die boodschap gaat CDA-fractievoorzitter Nynke van Amerongen terug naar Altena.

 

Altena, tot afgelopen zomer wethouder van financien, heeft aangekondigd toe te treden tot het algemeen bestuur van energiebedrijf Eneco. Als wethouder financien onderhandelde Altena het voorbije jaar met Eneco over de verkoop van aandelen van het gasbedrijf GZO. Omdat die verkoop nog niet helemaal is afgerond vindt de gemeenteraad de combinatie van beide functies onwenselijk. De kennis die Altena meeneemt naar Eneco zou de schijn van belangenverstrengeling kunnen opwekken Altena zelf noemde de mogelijke belangenverstrengeling eerder 'flauwekul'. Altena neemt zitting in het bestuur dat het netwerk beheert, en niet in het bestuur van het commerciele deel van Eneco. Het bestuur waarin Altena zitting wil nemen telt volgens Altena nog twee burgemeesters. Het college zegt in een advies aan de gemeenteraad geen wettelijke bezwaren te zien voor de combinatie van beide functies.

Desalniettemin acht de gemeenteraad, met uitzondering van Altena's CDA, de functies onverenigbaar. Geconfronteerd met die overmacht zegde CDA-fractievoorzitter Van Amerongen gisteren toe Altena te vragen de bestuursfunctie bij Eneco te heroverwegen. ,,We zullen vragen of hij zijn kandidatuur voor het bestuur van Eneco wil intrekken,'' lichtte Van Amerongen desgevraagd toe. De reactie van Altena is nog niet bekend, hij vierde gisteren zijn verjaardag.

naar boven


(27/03/2001)

Burgemeester boos om

vernielen afzettingen

 

driebergen_Burgemeester Hein Bloemen noemt het asociaal en 'buitengewoon onvoorstelbaar' dat de afzettingen en waarschuwingen om MKZ-verspreiding tegen te gaan worden vernield.

 

Volgens de burgemeester zijn het afgelopen weekend de roodwit geblokte linten op grote schaal doorgeknipt en zijn veel van de opgespijkerde waarschuwingen door 'snoodaards'  verwijderd. ,,Gelet op de dreiging en onzekerheid rond de verspreiding van MKZ, vind ik dat buitengewoon onvoorstelbaar, dat mag u best weten,'' aldus de burgemeester gisteren tijdens het zeswekelijkse persgesprek.

Opvallend vond de burgemeester het verder dat de vernielingen vooral plaatsvonden in de bosgebieden ten noordoosten van Driebergen, terwijl het landelijk gebied in het zuiden van de vernielingen gevrijwaard bleef. ,,Ik begrijp dat het vervelend is wanneer je bijvoorbeeld de hond niet kan uitlaten in het bos, maar dit vind ik asociaal,'' aldus Bloemen, die maandag tezamen met alle burgemeesters tussen Utrecht en Arnhem in Amerongen college heeft gekregen van deskundigen van het ministerie van LNV. Omdat Driebergen binnen de straal van 10 km ligt van een geruimde boerderij in Amerongen heeft de gemeente de bossen en weidegebieden met linten en bebording afgesloten. Volgens Bloemen hebben veel boeren daarop instemmend gereageerd.

naar boven


(27/03/2001)

 

Zorgen om groeiende subsidie zwembad

Gemeente teert verder in op reserve

 

driebergen_ Het is niet alleen rozengeur bij de voorjaarsnota van de gemeente Driebergen. ,,Het is plezieriger wanneer je een voorjaarsnota zonder tekorten kan presenteren,'' aldus wethouder financien Kees Geveke. Vooral het zwembad houdt de wethouders wakker, de subsidie nadert intussen het miljoen. De reserve slinkt de komende jaren met bijna vijf miljoen.

 

De voorjaarsnota geeft volgens Geveke, sinds afgelopen september wethouder financien, 'een doorkijkje' op de gemeentelijke financien. Urgente zorgen zijn er niet, wel is er over het lopende jaar een structureel tekort te verwachten van 373.000 gulden. Het grootste deel van het tekort is te verhalen op de drie ton die de gemeente extra aan de Traaij wil vertimmeren. Ook voor de jaren hierna verwacht Geveke tekorten. Het zwembad, met een kleine zeven ton al veruit de grootste subsidieontvanger in de gemeente, moet er nog eens drie ton jaarlijks bij krijgen. Dat brengt de totale subsidie op een bedrag van rond de miljoen gulden. Dat baart welzijnswethouder Neeltje Schravesande de nodige zorgen: ,,Ik moet eerlijk zeggen: daar lig ik wel eens wakker van.'' Ook de bibliotheek, sporthal Hoenderdaal en mogelijk zelfs cultureel centrum Champ,Aubert  moeten er de komende jaren geld bij krijgen. Schravesande: ,,Het kost veel geld, ja. Aan de andere kant: het zijn voorzieningen die je dorp meerwaarde geven. Die schaf je niet zomaar af.'' Wat Champ,Aubert betreft houdt Schravesande nog een slag om de arm. Een taakgroep onderzoekt momenteel het bestaansrecht van het cultureel centrum, dat de afgelopen jaren meermaals met de ondergang bedreigd is. Mocht dat onderzoek positief uitvallen, dan kan Champ rekenen op een eenmalige investering van zo'n 4 ton. Valt het negatief uit, dan zal de voormalige boerderij waarschijnlijk verkocht worden.

Hoewel nu al tekorten verwacht worden op de begrotingen van de komende jaren, wil het college de ambities verder opschroeven. Om het hoofd te bieden aan de toegenomen taken van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling moeten er drie ambtenaren extra aangesteld worden. Meer geld is ook nodig voor de planvorming rond de hogesnelheidslijn en de ontwikkeling van het stationsgebied. Om alle tekorten aan te zuiveren en ambities te financieren zal ook de komende jaren ingeteerd moeten worden op de algemene reserve. Volgend jaar wordt er naar verwachting 1,8 miljoen uit de reserve gehaald. Mocht de VVD staan op uitbetaling van de zalmsnip, dan is nog eens 800.000 extra uit de reserve nodig. De meerjarenprognose wijst op een afname van de reserve van bijna 29 miljoen nu naar 24 miljoen in 2003.

Een andere reden dat de gemeente moet interen op haar eigen spaargeld is het niet volledig benutten van de eigen lokale belastingcapaciteit. De rijksoverheid verlaagd daarom de algemene uitkering, veruit de grootste inkomstenbron van de gemeente, dit jaar met 750.000 gulden. Het huidige college wil dat verlies niet compenseren met een verhoging van de lokale belastingen, ofschoon het rijk dat wel adviseert. De reden hiervoor is dat VVD afgelopen september is toegetreden tot het college onder de voorwaarde dat de OZB niet zou stijgen en de zalmsnip alsnog uitbetaald wordt aan de burgers. Die voorwaarden noopt de gemeente de gewenste miljoenen dan maar uit de reserve te halen. ,,Ook dat is inderdaad geld van de burgers,'' aldus wethouder Geveke, die aangaf dat er twee oplossingen zijn: ,,Of je stelt je ambities bij, of je verhoogd de OZB. Het huidig college zal dat laatste niet voorstellen.''

naar boven


(21/03/2001)

 

Webmaster Knol kraakt internetrapport

 

driebergen_ Webmaster Renk Knol van internetsite driebergen.net kwalificeert het gemeentelijk rapport over internet als uitermate slecht. ,,Dit is humbug, het stelt niets voor. Het zit vol taalfouten, heeft een tendentieuze toonzetting en is suggestief. Zo'n rapport kan je ook op een zondagmiddagje schrijven.''

 

Driebergen heeft nog altijd geen eigen internetsite, wel is er de particuliere site driebergen.net van Renk Knol. Knol heeft zijn driebergen.net de laatste jaren zodanig uitgebouwd dat hij onlangs werd uitgeroepen tot de beste gemeentelijke site van Nederland. De gemeente werkte het afgelopen jaar al nauw samen met Knol. Toch zit de gemeente in haar maag met het feit dat driebergen.net de facto geen gemeentelijke site is, maar een particulier initiatief. Daarom werd vorig jaar aan het internetbedrijf Gemeenteweb/SmiPe opdracht gegeven tot een onderzoek. Doel was het inzicht krijgen in de behoefte naar een gemeentelijke site en de tijd en middelen die nodig zijn om zo'n site op te zetten en te onderhouden.

Het rapport van het onderzoek, dat 18.000 gulden heeft gekost, zag vorige week het licht. In het eerste, algemene deel van het rapport concluderen de onderzoekers dat geen enkele gemeente onder een eigen site uitkan. Niet alleen de groei van het internet zelf, ook minister Van Boxtel dwingt gemeenten voor april 2002 een eigen site te bouwen. Een eigen site zou de zelfredzaamheid van burgers bevorderen en de nodige kostenbesparing opleveren.

Het tweede deel van het rapport gaat in op de specifieke Driebersge situatie. De tien geinterviewde ambtenaren en een panel van buiten de gemeentelijke organisatie waarderen driebergen.net als positief: het is compleet, overzichtelijk en actueel. Vragen zijn er wel over het deel met gemeentelijke informatie. Volgens het rapport zou het onduidelijk zijn wie de regie en redactie voert over dat deel. De scheiding tussen het gemeentelijke deel en het deel met nieuws en andere informatie zou volgens het rapport vaag zijn. Omdat Knol ook plaatselijk politiek actief is, zijn er bovendien vragen over de objectiviteit van Knol als journalist. De onderzoekers adviseren de gemeente daarom het deel met gemeentelijke informatie bij Knol weg te halen en onder te brengen in een stichting.

In een reactie zet Knol op zijn beurt vraagtekens over de objectiviteit van de onderzoekers zelf: ,,Dit zijn niet alleen onderzoekers, het zijn ook aanbieders van websites. Het rapport had er heel anders uitgezien als het door een echte onafhankelijke onderzoeker was opgesteld,''aldus Knol, die het rapport tendentieus en suggestief noemt ,,Er staat dat ik de regie en redactie voer. Helemaal niet! Ik heb nog nooit een woord gewijzigd in de informatie die de gemeente me aanlevert.'' Het rapport stelt ook dat Knol 'simplistisch' denkt over de backoffice die nodig is wanneer de gemeente diensten zou gaan aanbieden via het internet. ,,Onzin, hebben ze niet goed begrepen. Het zou netjes zijn geweest als ik het rapport vooraf even had mogen lezen, dan waren die fouten niet gemaakt. Het rapport staat ook nog vol taalfouten. En ze waren kennelijk te beroerd digitale stad en digitaal stadhuis uit het standaardrapport even te vertalen in digitale gemeente en digitaal gemeentehuis. Dit zijn gewoon van die internetjongens die snel geld willen verdienen.''

Knol is het absoluut niet eens met het voorstel de gemeentelijke informatie bij hem weg te halen. ,,Driebergen.net is een portalsite, een site die toegang geeft tot andere sites. Dat is het mooie, dan komt ook de gemeentelijke informatie onder de aandacht van mensen. Maak je een aparte gemeentelijke site dan zal die weinig bezocht worden.'' Samen met een gemeentelijk site in een aparte stichting wil Knol ook niet. ,,Nooit. Dan neemt de slagvaardigheid af. Moet er weer een stel hotemetoten over alle details besluiten. Wil ik niet. Met de inhoud van de gemeentelijke informatie wil ik me niet bemoeien, maar de lay-out wil ik zelf houden.'' Knol vindt het eigenlijk wel best zoals het nu gaat. ,,Dat kunnen we uitbouwen. Meer geld dan een onkostenvergoeding hoef ik niet. Ik hoor al dat internet voor meer dan een ton in de voorjaarsnota staat. Ik doe het voor 12.000 gulden. Om de continuiteit van de site te waarborgen kan ik de ambtenaren een cursus geven waarin ik het format uitleg. Zodat als ik onder de trein kom, dat nog niet het einde van de site hoeft te betekenen. En dan kan de rest van het geld naar een echt goed doel, jeugdwerk of zo.''

naar boven


(21/03/2001)

 

College wil informatie zelf regisseren

 

driebergen_ Het college van b e w wil het advies van de onderzoekers van SmiPe volgen, zo besloot het college deze week. Dat betekent dat de gemeentelijke informatie in ieder geval duidelijker gescheiden moet gaan worden van de overige informatie op driebergen.net. Of dat betekent dat de gemeentelijke informatie van Knols website weggehaald wordt is onduidelijk. Het onderzoeksrapport spreekt over de oprichting van de eigen portal site driebergen.nl. Die portal zou toegang moeten geven tot alle informatie van Driebergen, zo ook de gemeentelijke informatie, die de gemeente dan zelf beheert. Voor het ontwikkelen van de portal is in de voorjaarsnota eenmalig 215.000 gulden gereserveerd en 57.000 structureel.

Mogelijk blijft driebergen.net betrokken bij de manier waarop de gemeente haar informatie aanbiedt. Wethouder Geveke en burgemeester Bloemen zullen daarover in overleg treden met Knol. De gemeente wil daarom nog niet reageren op Knols uitspraak dat hij eindverantwoordelijk wil blijven voor de manier waarop de site wordt gepresenteerd. Mocht het dit jaar nog niet lukken een eigen site te ontwikkelen, dat wil de gemeente de samenwerking met Knol voorlopig voortzetten.

naar boven


(15/03/2001)

Vragen over commissariaat raadslid

 

driebergen_ De Driebergse gemeenteraad wil debatteren over het  commissariaat (goed woord?) van raadslid Douwe Altena (CDA) bij energiebedrijf Eneco. Als raadslid onderhandelde Altena tot voor kort met Eneco over de verkoop van aandelen gasbedrijf GZO.

 

Het college van b en w wilde de brief waarin Altena meedeelt commissaris te worden bij Eneco voor kennisgeving aannemen, maar de raad nam daar geen genoegen mee. De fracties van VVD, D66, Progressief Driebergen en Christenunie feliciteerden Altena allen met zijn nevenfunctie, maar zeiden te vrezen voor potentiele belangenverstrengeling. 

Altena, die deze zomer als wethouder financien aftrad in de nasleep van de Roma-affaire, onderhandelde tot voor kort namens de gemeente met Eneco over de verkoop van aandelen GZO aan Eneco. Die verkoop is voor het overgrote deel rond, maar er resten nog wat zaken waarover de gemeente op een later tijdstip met Eneco moet onderhandelen. De kennis die Altena nu meeneemt naar Eneco zou de schijn van belangenverstrengeling kunnen opwekken, zo redeneerden alle fracties, behalve Altena's eigen CDA. Maandag 2 april praten de fracties verder over Altena's commissariaat.

naar boven


(13/03/2001)

Drie ton extra voor strakke Traaij

 

driebergen_De gemeente gaat waarschijnlijk 300.000 gulden extra uittrekken om van de Traaij een meer toegankelijke straat te maken.  Er komen voor de helft nieuwe steentjes en de twee zijgootjes worden omgezet in een grote middengoot. Eind dit jaar moet de straat af zijn.

 

Na decennia geharrewar over het al dan niet afsluiten van het smalste deel van winkelstraat de Traaij ging vorige maand de kogel door de kerk. Het zuidelijke deel van de Traaij wordt nog deze zomer voetgangersgebied. Gemotoriseerd verkeer wordt via een aan te leggen parallelweg afgevoerd.

Minder eens was politiek Driebergen over de opknapbeurt die het af te sluiten deel van de Traaij mocht ondergaan. Aanvankelijk stelde het college voor de straat te herbestraten met de steentjes die er ook nu al liggen. Dat was goedkoper en zou bovendien het 'fraaie' monumentale karakter van de straat waarborgen. Omdat juist die oude steentjes volgens tegenstanders verantwoordelijk zijn voor vele valpartijen op de straat, kreeg het voorstel weinig steun. Zowel de winkeliersvereniging ODC als het platform gehandicapten PPGD waren woedend. Het ODC driegde zelfs met juridische procedures die de herinrichting zouden vertragen of verhinderen. Maar ook de raadsleden vonden het voorstel niet acceptabel.

Gisteren lagen daarom drie alternatieve plannen op tafel. Alle drie voorzien ze in de verplaatsing van de twee 'molgoten' aan de zijkanten van de straat tot een enkele 'lijngoot' in het midden. Met die oplossing kunnen de hoogteverschillen gelijkmatiger worden overbrugd en wordt een veel vlakker straatprofiel bereikt. Verschil tussen de alternatieven bestond alleen nog in de te gebruiken steentjes. Gekozen werd uiteindelijk voor een compromis: de helft van de monumentale, maar verfoeide steentjes worden 'herlegd'. Voor de andere helft van de bestrating worden nieuwgebakken, rechte stenen aangekocht. De nieuwe stenen komen in het midden, aan weerszijden van de centrale lijngoot. Hierdoor ontstaat een vlakke wandelstrook van ruim vijf meter breed. Dwars daarop worden met dezelfde nieuwe stenen 'paden' naar de winkels aangelegd. De oude stenen zullen de rest van de straat opvullen zodat het monumentale karakter enigszins gehandhaafd blijft. Ook wordt het aan te leggen Salempleintje met de oude stenen bestraat.

De meerkosten voor de verplaatsing van de goten en de aankoop van nieuwe stenen komen op 300.000 gulden, bovenop de al begrote 346.000 gulden. Waar dat geld vandaan moet komen is nog onbekend. Raadslid Derksen vreesde dat dit wel eens ten koste kon gaan van belangrijke uitgaven op welzijnsgebied.

Over het al dan niet toestaan van fietsers in het wandelgebied komt het college nog met een 'notitie'. Naar het zich laat aanzien zal op de Traaij wel gefietst mogen worden, zij het dat voetgangers voorrang zullen hebben. Er wordt in elk geval geen aparte fietsstrook aangelegd. ,,Dan is duidelijk dat voetgangers en fietsers rekening met elkaar hebben te houden,'' aldus een van de ambtenaren.  Bromfietsers zullen het gebied niet in mogen.

De venstertijden, perioden dat vrachtverkeer toegang heeft tot de Traaij, zullen waarschijnlijk beperkt blijven tot de ochtend. De winkeliers bepleiten een ruimere venstertijd, omdat sommige winkels geen achteringang hebben. De vrees bestaat echter dat van een ruimere venstertijd misbruik gemaakt wordt.

Komende donderdag besluit de gemeenteraad definitief over zowel afsluiting als herbestrating. Nog voor de zomer moet de parallelweg aangelegd zijn en kan de Traaij dicht. In september wordt vervolgens begonnen aan de herbestrating. Die moet voor Sinterklaas af.

naar boven


(11/03/2001)

 

Verbouwing gemeentehuis duurder

 

driebergen_Nog ruim voordat de verbouwing van het gemeentekantoor aan de Bosstraat is begonnen, is de eerste tegenvaller al binnen. De verbouwing gaat in elk geval twee ton meer kosten.

 

Het college laat weten 'uitermate bezorgd' te zijn over de tegenvaller, die voor rekening komt van de post tijdelijke huisvesting tijdens de verbouwing. Die post was oorspronkelijk begroot op 75.000 gulden. Dat blijkt nu in ieder geval twee ton meer te worden. Over de redenen van de tegenvaller heeft de gemeente nog niets bekend gemaakt. Pas in april zal de gemeente hierover duidelijkheid verschaffen.

De begroting van de verbouwing is de afgelopen jaren al opgetrokken van ruim een miljoen naar meer dan drie miljoen gulden. Verscherpte ARBO-eisen en ruimtegebrek waren twee oorzaken van die verhoging. Ook wordt de verbouwing duurder doordat de politie intrekt bij de gemeente, overigens niet tot grote vreugde van poltiechef Algera. Via de te betalen huur betaalt de politie voor ruim zeven ton mee aan de verbouwing. In april zal de gemeenteraad geinformeerd worden over de definitieve kosten van de verbouwing.

naar boven


(06/03/2001)

Smachten naar glijbaan en zandbak

 

driebergen_ Het voorjaar hangt in de lucht, het buitenweer nadert. Helaas niet voor de kinderen van kinderopvang De Kleine Wereld. De kinderen dreigen deze zomer geen gebruik te kunnen maken van hun buitenspeelplek met zandbak en glijbaan omdat buurman G. van Donselaar overlast zegt te ondervinden. Het bestuur van de Stichting Kinderopvang Driebergen Doorn (SKDD) zit er maar mee.

 

De zaak loopt al geruime tijd. Zomer 1999 hingen directie en leidsters van de Kleine Wereld, de hoofdvestiging van de SKDD aan de Engweg, voor het eerst briefjes op de deur met het verzoek aan ouders de autoportieren zachtjes te sluiten. Kinderen werden langer binnen gehouden dan nodig, ondanks het uitnodigende speelplaatsje. Oorzaak was een klagende buurman. Diens tuin grenst direct aan zowel parkeerplaats als de speelplaatsjes voor de kinderen. De buurman claimde last te hebben van huilende en jengelende kinderen, schreeuwende leidsters en met portieren slaande ouders.

De pogingen van de SKDD om de overlast terug te brengen vond buurman G. van Donselaar niet voldoende. Hij kon akkoord gaan met twee keer een kwartier luchten per dag, meer niet. Onacceptabel, vond de oudercommissie van De Kleine Wereld. Overleg mocht niet baten, Van Donselaar stapte naar de rechter. Van Donselaars zoon, een jurist, vond een juridisch gaatje en sleepte er vorige zomer een halve overwinning uit: de kinderen mochten niet meer spelen op het deel van het speelterrein waarvan de gemeente had vergeten de bestemming te veranderen. Feitelijk gaat het om meer dan de helft van het totale buitenterrein, dat draagt de bestemming 'kwekerij'. Wat de kinderen rest is een strook gras, zonder glijbaan, zonder zandbak. ,,Het gaat nog wel eens fout, maar mijn ouders ondervinden nu veel minder overlast,'' aldus zoon J. van Donselaar, die het woord voert namens zijn vader. Van Donselaar vond zijn halve overwinning overigens niet voldoende. Bij de Raad van State bepleit hij nu de sluiting van de Kleine Wereld als kinderopvang. ,,De grond draagt een sociaal-educatieve bestemming. Dit is een commerciele onderneming. Die past hier dus niet,'' aldus J. van Donselaar. Nog deze maand moeten gemeente en SKDD hun verweer opsturen.

SKDD-voorzitter Bart van Iersel en zijn penningmeester Ton Vrolijks zitten er maar mee. ,,Wat kunnen we doen,'' zegt Van Iersel. ,,Eigenlijk zijn we geen partij. Juridisch is het een conflict tussen de buurman en de gemeente, als verhuurder.'' Vrolijks en Van Iersel hebben ook geen zin olie op het vuur te gooien, hebben tot nu toe de zachte weg gekozen, de weg van overleg.

Intussen warmt de buitentemperatuur op en dreigt een situatie te ontstaan waarbij de ruim honderd kindertjes hun zandbak en glijbaan wel van dichtbij mogen bekijken, maar er niet op of in mogen. Aanvankelijk dachten gemeente en SKDD de bestemming van het stuk grond snel te kunnen wijzigen, zodat de kinderen dit voorjaar weer op hun speelplaats konden. Maar de procedures nemen meer tijd in beslag dan verwacht. Bovendien is de verwachting dat Van Donselaar geen juridisch middel onbenut zal laten om de procedure te frustreren. Voorlopig gaat het hek naar de glijbaan en zandbak dus niet open. ,,En voldoen we niet meer aan de wettelijke eisen die gesteld worden aan de buitenruimte. Als ouders ons daar op gaan aanspreken, dan wordt het vervelend,'' voorziet Van Iersel, die zo een-twee-drie geen oplossing weet. ,, We zijn er nog niet uit. Verhuizen, dat is de uiterste consequentie. Maar dat is te duur en bovendien is er niet zomaar een gebouw voorhanden. Het zou ook van de zotte zijn.'' vindt Van Iersel, doelend op de negen ton die er pas vier jaar geleden in het gebouw zijn gestoken. Een stuk parkeerplaats omvormen tot speelplaats is ook geen optie, zegt Van Iersel. ,,Die is net aangelegd! Moet je de hele boel en de veiligheid op de schop gooien? En weer nieuwe kosten maken? Bovendien zitten de kinderen dan nog dichter bij de buurman. Daar schiet niemand toch wat mee op?'' Vrolijks ziet nog wel een andere oplossing: ,,Het verdient niet de voorkeur, maar we kunnen de kinderen gewoon buiten zetten. De buurman zal dan naar de rechter stappen om de gemeente bestuursdwang en een dwangsom op te laten leggen. Dan is het aan de rechter om te beslissen wiens belangen zwaarder wegen.''

naar boven


(06/03/2001)

Schooltuintjes met een glijbaan

 

driebergen_ ''Misschien is handhaving van de wettelijke eisen van het kinderdagverblijf wel belangrijker dan handhaving van wettelijke bestemming van de grond,'' zei raadslid Henk Jan Derksen onlangs bij een commissievergadering ruimtelijke ontwikkeling. Derksen wil daarmee zeggen dat de gemeente het gebruik van de speelplaats van De Kleine wereld ook gewoon kan gedogen. ,,Want het mag toch niet zo zijn dat wij de SKDD beletten te voldoen aan de eisen die wij zelf aan hen stellen,'' aldus Derksen.

Buurmans zoon en raadsman J. van Donselaar bestrijdt dat het zou gaan om wettelijke normen. ,,Ze bedoelen de voorkeursnorm van zeven vierkante meter per kind. De minimumnorm is vier meter. Dan is er nu al voldoende ruimte. Bovendien ligt er aan de andere kant van het gebouw nog een hele strook buitenruimte die niet gebruikt wordt. Dus er zijn oplossingen te creeeren.'' Raadsman Van Donselaar zou het betreuren als de gemeente een deel van het parkeerterrein, dat wel de vereiste bestemming heeft, zou omvormen tot speelplaats. ,,Daar zullen mijn ouders niet blij om zijn, dat is nog dichter bij het huis.'' Gevraagd naar mogelijke actie als gebruik van het gewraakte speelterrein door de gemeente gedoogd wordt laat Van Donselaar weten dat hij de rechter dan zal vragen een dwangsom op te leggen.

Rob Jorg, voorzitter van de oudercommissie van De Kleine Wereld, zegt zich voorlopig nog 'gedeisd' te houden over de zaak, op verzoek van het SKDD-bestuur. Wel draagt Jorg nog een mogelijke oplossing aan: ,,We kunnen op dat stuk schooltuintjes beginnen. Dat voldoet aan de bestemming kwekerij. En op die schooltuintjes kan best een glijbaan staan.''

naar boven


(27/02/2001)

Gemeente is er nog niet uit

 

driebergen_ In een vergadering vorige week bleek politiek Driebergen het nog niet eens te zijn over de herbestrating van de Traaij. Als handreiking aan de ondernemers, die zich jaren hebben verzet tegen de afsluiting voor autoverkeer, gaat de gemeente het af te sluiten gedeelte herbestraten.

Tot grote ergernis van de ondernemers moet dat gebeuren met de klinkertjes die er nu ook al liggen. ,,De afsluiting, daar hebben we ons bij neergelegd. Maar de uitvoering, dat vinden wij een van de mindere punten,'' aldus winkeliersvoorzitter Van Dorp.

,,Die oude steentjes alleen maar omdraaien is niet genoeg. Dan is de Traaij nog niet te bewandelen. Wij willen een mooie strakke bestrating, daar met u maar wat budget voor vrijmaken. Als u niet akkoord gaat, dan gaan we wellicht andere stappen ondernemen.''

'Pennywise and poundfoulish', noemde Jelte Bos (Christenunie) het plan van de gemeente om de kosten te drukken door de oude steentjes te hergebruiken. Ook Ingrid Ockhuysen (Progressief Driebergen) en Heimen Top (CDA) vonden dat de gemeente best wat extra geld mocht uitgeven om van de Traaij van een 'vier'naar een 'zesminnetje' of zelfs een 'dikke zeven' te trekken. ,,En kijk ook kritisch naar de stratenmaker,'' vulde Wim Golverdingen (VVD) nog aan, refererend aan het werkloosheidsproject dat de vorige maal de werkzaamheden heeft uitgevoerd. Alleen Henk Jan Derksen (D66) wilde nog wachten met investeringen. ,,Herbestraten heeft een te beperkt effect. Klachten worden zo niet verholpen,'' aldus Derksen die het geld liever wil bewaren tot de definitieve herinrichting over vijf jaar.  De toevallig aanwezige burgemeester deed tenslotte nog een onverwachte duit in het zakje: ,,De Traaij is een monumentale straat. Gaat u die van een gladde bestrating voorzien, dan zeg ik u dat toekomstige generaties daar van terug zullen komen. Handhaaf die oude klinkers, u zult spijt krijgen als u dat niet doet.'' Verantwoordelijk wethouder De Vogel maakte vervolgens aan de ontstane verwarring een einde door de raadsleden een nieuw voorstel te beloven. Daarin zullen alle opties naast elkaar worden gelegd. Donderdagavond 15 maart moet dan de kogel door de kerk.

naar boven


(27/02/2001)

''Het wordt gewoon verschrikkelijk''

 

driebergen_ Het plaveisel van winkelstraat de Traaij houdt de gemoederen in Driebergen al jaren danig bezig. In de jongste episode strijden winkeliers en gemeente om het wel of niet hergebruiken van de oude klinkers. Slager en winkeliersvoorzitter Fred van Dorp: ,,Het wordt gewoon verschrikkelijk.''

 

Wat slager Fred van Dorp van zijn klanten hoort liegt er niet om: ,,Gaan ze die troep gewoon terugleggen?'' En: ,,Typisch Driebergen op zijn smalst: altijd voor een dubbeltje op de eerste rang.'' De slager kan zijn klanten gelijk geven: ,,Kijk,'' zegt Van Dorp, lopend vlakbij de deur van zijn slagerij, ,,met mijn brede schoenen gaat het wel. Maar met een gladde schoen kom je zo achter zo'n afgebroken, scheef stuk steen te haken. En hop, daar gaat het dan weer. Er zijn wat mensen onderuit gegaan de afgelopen jaren.''

Inderdaad oogt de Traaij mooi en monumentaal, maar is de straat niet erg toegankelijk voor hen die slecht ter been zijn. Het middenstuk, waarop auto's en fietsers zich van en naar winkels spoeden, ligt bol, maar strak. De problemen beginnen vlak daarnaast. Bij een vrij diepe molgoot, een rij paaltjes, wat verkeersborden en vervolgens een smal stoepje waarvan de steentjes schots, scheef en meer dan eens gebroken liggen te wachten op een volgende slachtoffer. Het regent al jaren klachten bij winkeliers, gemeente en belangenorganisaties als het Platform Gehandicapten. De laatste deed enkele jaren geleden zelfs een rapport uitgaan waarin schande wordt gesproken van de staat van de straat. Bovendien doet volgens de geruchten de plaatselijke hakkenbar gouden zaken met het repareren van damesschoentjes wier hak ergens tussen de klinkertjes is blijven haken.

Toch wil de gemeente bij het afsluiten van de Traaij de verfoeide klinkertjes handhaven. Uit kostenbesparing allereerst: herbestraten met de oude klinkers kost twee ton minder dan de aanschaf van nieuwe steentjes. Bovendien is de verwachting dat binnen vijf jaar de boel toch weer op de schop moet, want dan zijn de beeldkwaliteitplannen klaar voor het gehele centrumgebied. Tot die tijd kan worden volstaan met het afsluiten voor autoverkeer, het verwijderen van alle negentig Amsterdammertjes en de overbodige verkeersborden. Dan hebben voetgangers en fietsers de ruimte en kan de weg zolang met de oude klinkers, die naar verluidt afkomstig zijn uit de haven van Rotterdam, worden herbestraat.

Maar zo lang wil slager en winkeliervoorzitter Van Dorp niet wachten. ,,Als een ambtenaar vijf jaar zegt, dan weet ik wel hoe laat het is. Veertien jaar geleden, vlak na de oplevering van de straat, zag het er ook knap uit. Krap twee jaar later was het al gedaan, lag alles weer scheef.'' Van Dorp geeft toe dat de straat, met hoogteverschillen van pui tot pui van wel dertig centimeter en diepliggende rioolputten, zich niet eenvoudig laat bestraten. ,,Ik ben geen civieltechnisch ingenieur, maar met mijn slagersverstand denk ik dat je die kleine putjes wel iets omhoog kan tillen. Dan wordt het misschien duurder, ja. Moet dan maar.'' En de gemeente moet absoluut wat extra geld uittrekken om de verbrede stoep van degelijke straatstenen te voorzien. Van Dorp: ,,Die oude steentjes krijg je nooit strak tegen elkaar aan. Wij zeggen: koop een nieuwgebakken, gladde, rechte steen. Dan krijg je de straat tenminste strak.'' En zoniet, zegt Van Dorp als voorzitter van zijn collega's, dan gaan de winkeliers zich bezinnen op te nemen juridische stappen.

naar boven


(20/02/2001)

Fietsveegacties mogen weer

 

driebergen_Hondervijfenzeventig gulden schadevergoeding ontving de eigenaar van een fiets die eind 1999 door gemeente en politie van het station verwijderd werd. De fiets stond niet in een klem en dat mocht volgens de gemeente niet.

 

Alleen bleek het besluit dat dat niet mag onvindbaar in het archief van de gemeente. Vandaar dat de fietseigenaar die bezwaar maakte tegen de opruimactie in het gelijk werd gesteld. De fiets was beschadigd bij de opruimactie, de eigenaar kreeg 175 schadevergoeding.

Inmiddels heeft de gemeente het juridische gat gedicht met een extra artikel in de algemene plaatselijke verordening. Vanwege het bezwaarschrift hebben fietsruimacties tijdelijk niet plaatsgevonden, blijkt uit het activiteitenplan van de politie. Maar volgens de gemeente zijn er geen ruimacties geweest omdat daar geen aanleiding toe was. Sinds de NS een aantal nieuwe fietsenrekken heeft geplaatst is het aantal wildparkeerders aanzienlijk afgenomen, zegt de gemeente. Nieuwe opruimacties worden niet uitgesloten. Die acties worden overigens ruim vantevoren aangekondigd: veertien dagen voor de daadwerkelijke opruiming worden foutgeparkeerde fietsen gestickerd om de eigenaar de kans te geven de fiets zelf te verwijderen of netjes in een klem te zetten.

naar boven


(20/02/2001)

veiliger fietsenstallingen

Politiechef wil maatregelen bij NS-station

 

driebergen_De Driebergse politiechef Margriet Algera wil veiliger fietsenstallingen bij het NS-station. Zij wil daarom overleg met hogere regionen: ,,We moeten spijkers met koppen slaan. Ik ben verbaasd dat dit onderwerp jaar in jaar uit terugkeert op de agenda.''

 

Aanleiding voor Algera's opmerkingen is de sterk stijgende lijn van het aantal fietsendiefstallen de laatste maanden. Vorig jaar werden 389 fietsen gestolen, een stijging van ruim 50% ten opzichte van het jaar 1999. December 2000 vertoonde een uitschieter met ruim 100 ontvreemde fietsen. ,,En dat zijn relatief dure fietsen, vaak van duizend gulden of meer,''zegt Algera in een toelichting op haar activiteitenplan politie 2001. Ze acht het waarschijnlijk dat nog veel meer fietsen worden gestolen, maar dat daar geen aangifte van wordt gedaan. Algera: ,,Het is dagelijkse kost.''

De politie houdt regelmatig toezicht op het station, soms met videocamera's. ,,Dan zie je de cijfers prompt dalen,'' zegt Algera. Na de piek in december is de politie weer intensiever gaan posten, ditmaal zonder camera's. Daarbij is een aanhouding verricht, en een bijna-aanhouding. De fietsendieven kwamen volgens Algera met de trein uit Utrecht. En vetrokken in omgekeerde richting per fiets. De meeste fietsen werden gestolen uit de stalling aan de overzijde van het station. Die ligt vrij geisoleerd aan de rand van het park. Bovendien is het zicht op de stalling slecht omdat de zijkanten van de stalling zijn dichtgetimmerd. Algera: ,,Er zat een gat in de schutting, afgeschermd door een struik. Daar vonden we dertig sloten.''

Volgens Algera ligt het hoge aantal diefstallen ook aan de kwaliteit van de fietssloten.  ,,De ontvreemde fietsen waren op zich goed beveiligd. Maar een goed slot blijkt in de praktijk niet voldoende te zijn. Wijkagent Bos is met een aantal van die sloten naar de AXA-fabriek geweest. Die waren verbaasd dat ze zo eenvoudig waren opengebroken. U wilt niet weten hoe snel zo'n slot open is.''

Een echte oplossing voor de problematiek ligt volgens Algera in het verbeteren van de fietsenstallingen zelf. Beter zicht, meer licht, zijkanten eraf. Algera opperde zelfs de bewuste stalling maar te verwijderen en elders uit te breiden. ,,Het zou goed zijn als de bewaakte stalling wordt uitgebreid en de openingstijden worden verruimd.'' Uitbreiding en ruimere openstelling zijn al jaren onderwerp van discussie tussen NS, gemeente en de exploitant van de stalling. De exploitant zegt graag te willen uitbreiden, maar vraagt daarbij wel een tegemoetkoming in de kosten. Gemeente noch NS zijn daar tot dusver toe bereid gebleken. Het contact tussen gemeente en de exploitant is Complicerende factor is de onzekere toekomst van het station zelf. Vanwege de eventuele spoorverbreding en de aanleg van de Hogesnelheidslijn wordt het station mogelijk verplaatst. Zolang daar geen duidelijkheid over is lijken gemeente en NS niet van zins veel te willen investeren in betere parkeermogelijkheden voor fietser en automobilist. Dit tot ergernis van Algera, die sinds vorig jaar april als politiewijkchef de scepter zwaait in Driebergen en Bunnik: ,,Ik wil een signaal afgeven. Het verbaast me dat deze discussie jaar in jaar uit op de agenda staat. Ik wil meer overleg met gemeente en NS, meer naar de hogere regionen. We moeten spijkers met koppen slaan.''

In een reactie laat de gemeente weten dat de het fietsenprobleem al een van de speerpunten is in het veiligheidsplan 2001-2004. De opmerkingen van Algera geven de gemeente geen aanleiding extra aandacht te geven aan het probleem of intensiever te werken aan een mogelijke oplossing.

naar boven


(19/02/2001)

Hangplekken nog voor de zomer rond

 

driebergen_ Burgemeester Hein Bloemen wil nog voor de zomer nieuwe hangplekken voor de Driebergse jeugd geregeld zien. Hij overlegt ook met de jongeren zelf: ,,De nood is behoorlijk hoog hier.''

 

,,Hoe welvarend Driebergen ook is, voor jongeren die niet van sport houden is hier weinig vertier,'' zei Bloemen, gisteravond bij een toelichting op het actieplan van de politie. Bloemen overlegt daarom met politie en de jongeren over plaats en inrichting van nieuwe hangplekken. Driebergen kent nu slechts een enkele officiele hangplek: de speelplaats bij sporthal Hoenderdaal. Die hangplek kwam er pas na enkele uit de hand gelopen ruzies tussen groepen jongeren en omwonenden in nieuwbouwwijk Hoenderdaal. Veel overleg was destijds nodig om draagvlak te vinden voor plaats en inrichting van die hangplek. Erg veel gebruik wordt er van de hangplek overigens niet gemaakt.

Afgelopen herfst en winter liep de situatie uit de hand in een andere buurt: rond de Sparrenlaan. Juist met die jongeren is Bloemen nu in overleg. ,,Ik moet zeggen: de laatste tijd houden ze zich voorbeeldig. Komt ook door de manier waarop we met ze omgaan, denk ik.'' Volgens Bloemen staat het overleg 'fors op de rails'. ,,Dat moet nog voor de zomer geregeld worden. Geschikte plekken worden nu onderzocht, net als de inrichting.''

In het speelplaatsenplan dat de gemeente een aantal jaren geleden vaststelde staan het derde seminarieterrein en de Brinkseweg als mogelijke locaties voor speel- en ontmoetingsplaatsen. Toch  is het tot nog toe niet gekomen tot realisatie van de ontmoetingsplaatsen. Op het speelplaatsenplan werd bezuinigd, de gemeentelijke afdeling kampt met personeelstekort en ook weerstand bij omwonenden zorgt voor veel vertraging. Volgens burgemeester Bloemen zijn hangplekken hard nodig: ,,De jongeren gaan lopen klooien. En dat kan er op uitdraaien dat de buurt zich geterroriseerd voelt.''

Volgens politiewijkchef Margriet Algera houden jongeren zich nu vooral op rond schoolgebouwen. ,,Bij gebrek aan hangplekken zijn de overkappingen bij schoolgebouwen uitnodigend. Daar surveilleren we daarom meer. Maar als de jongeren worden weggestuurd, dan hoor je: ja, maar we hebben niets in Driebergen,'' aldus Algera, die jongeren het komende jaar veel aandacht wil geven. ,,Probleem is alleen dat zodra je een plak aanwijst en inricht als hangplek, het niet meer 'stoer' is om daar te staan.'' Op een vraag van een van de raadsleden of ze Driebergen veilig vindt antwoordde Algera bevestigend: ,,Ik zou er gaan wonen. Probleem in Driebergen is dat er een grote kloof zit tussen het grote aantal ouderen en de groep jongeren. Die jongeren zorgen bij die ouderen soms voor een gevoel van onveiligheid.''

naar boven


 (13/02/2001)

Voor huisvrouwen en aannemers

 

driebergen_ Hard gebouwd werd er de laatste maanden aan het nieuwe pand van doehetzelfwinkel Hubo-Heger. Donderdag wordt de nieuwe winkel feestelijk geopend. ,,We waren goed voor het vergeten bochtje, nu zijn we goed voor alles.''

 

Tien jaar lang dreef Christiaan Heger zijn doehetzelfwinkel vanuit een winkelpand zo groot als een pijpenla. Schuifwanden en andere slimme constructies hielpen het artikelenaanbod verhogen tot 10.000 stuks. Maar toen de mogelijkheid van een nieuw pand zich aandiende aarzelde Heger niet. ,,Vier jaar geleden, bij de laatste verbouwing, hebben we nogal gesnoeid in het houtaanbod. Had iemand een balkje van drie meter nodig moesten we zeggen: we gaan niet verder dan 2.70. Nu hebben we weer fatsoenlijk hout, dat vind ik de belangrijkste vooruitgang.''

Christiaan Heger heeft met ingang van donderdag een winkel die driemaal groter is dan zijn oude pijpenla. Makkelijk was het volgens Heger niet om een geschikt pand te vinden. Bestaande winkels voldeden niet. Een nieuwe bouwmarkt buiten het dorp bleek onmogelijk. Het pand van ledematenfabriek Premis, verderop aan de Traaij, was wel te koop maar veel te duur. ,,Daarvoor staan de projectontwikkelaars in de rij.'' Het werd tenslotte het oude pand van kaarsenmakerij Dipam, slechts drie deuren voorbij de oude Hubo. De oude kaarsenmakerij ging tegen de grond, een nieuw pand werd uit de grond gestampt. Wat heeft dat eigenlijk gekost? ,,Kan je vragen, maar zeg ik niet,'' zegt Heger, die wel onthult dat hij verwacht dat zijn omzet zal verdubbelen.

Wat slimme architecten kunnen, is in zijn nieuwe zaak goed te zien. Zonder het straatbeeld al te veel geweld aan te doen, verscholen achter de gevels van een bloemenzaak en de natuurvoedingswinkel, is een verassend groot gebouw ingepast. Met een begane grond, een grote verzonken verdieping en bovenop nog een verdieping voor appartementen. Met een vloeroppervlak dat eindelijk mogelijkheden biedt aan Hegers aspiraties. Van 180 naar 500 vierkante meter ging hij. ,,Het is allemaal veel ruimer, overzichtelijker. In de vorige zaak kwamen de mensen vaak niet verder dan de balie. Daar stopten ze en gingen dan vragen. Hier kunnen ze zelf zoeken, zonder elkaar omver te lopen.'' Belangrijker nog is de uitbreiding van de producten. Het zakje cement staat niet meer eenzaam in een hoekje, maar tussen de andere zakken op verschillende stapels. De smalle pvc-buisjes voor de waterleiding hebben gezelschap gekregen van brede buizen voor de riolering. De nieuwe zaak heeft ook veel meer hout, en een degelijke zagerij. Heger: ,,De vorige winkel was vooral vrouwvriendelijk, voor de kleine klusjes. Mensen kwamen bij ons met een probleem, wij hielpen het oplossen. Dat zal zo blijven. Maar we krijgen nu ook de verbouwers er bij. De kleine aannemers. Dat is leuk, een beetje meedenken met de verbouwing. We waren goed voor het vergeten bochtje, of het tubetje lijm. Nu zijn we goed voor alles.''

Hegers Hubo breidt uit in ruimte en aantal producten, maar vooralsnog niet in personeel. Hetzelfde team dat al zo lang en geduldig de klant te woord staat zal ook de nieuwe zaak bemannen. ,,Service, een en al service, daarvan moeten we het hebben,''zegt Heger, die niet bang is dat zijn nieuwe winkel teveel verstopt is achter de gevels van de andere winkels. ,,Ik ga nog een bord ophangen aan de straat. Nee, de mensen zullen ons snel genoeg weten te vinden.''

naar boven


(07/02/2001)

Struikelend over de Celliée Mullerlaan

 

driebergen_Dertig fouten maakte tachtigplusser Zr.Elisabeth gisteravond in het Groot Driebergs dictee. Ze werd daarmee winnares. ,,Ach, ik kom toch vooral voor de gezelligheid,'' aldus een van de vele niet-winnaars.

 

Het was de vierde editie van het Driebergs dictee, traditiegetrouw geschreven door de plaatselijke historicus Dick Steenwijk.  Steenwijk verzamelde ook ditmaal weer een jaar lang woorden die van pas kunnen komen op een hoekje van zijn bureau. Begin januari smeedde hij die woorden vervolgens aaneen tot een knap stukje proza. Het dictee wordt daarmee een verhaal, vol verwijzingen naar de actualiteit, vol verwijzingen naar het verleden en vol verwijzingen naar de Driebergse geografie.

Zo repte het dictee van gisteravond van 'de contouren van twee frêle minaretten op een sacrale dubbelmoskee' en van de 'imminente gemeentelijke herindeling, de ultieme coëxistentie van vijf Oost-Utrechtse gemeentes'. Of van een 'ad-hocpartij opgericht op instigatie van een trampoliespringende knickerbockerdragende columnschrijver met een bijdetijds imago'. ,,Waarbij de gelijkenis met een bepaalde persoon niet berust op toeval,'' voegde dicteevoorlezer Henk Jan Derksen nog snel even toe. Derksen, zichzelf voor de gelegenheid 'dictator' genoemd, las het dictee luid en duidelijk, maar kon niet voorkomen dat de vijfentwintig deelnemers fout op fout stapelden. Bij aanvang ging er nog een zenuwachtig gegrinnik door de zaal, halverwege was dat al vervangen door een moedeloos zuchten. Na afloop waren de deelnemers juist weer opgetogen: het was voorbij en hadden we niet allen veel fouten gemaakt? Een n waar die niet hoort, geen n waar die wel hoort. ,,We moeten nu schrijven zoals Swiebertje praat: kopjens koffie!,  zette ook voorlezer Derksen zijn vraagtekens bij de moderne spelling. Heel veel deelnemers vergaten de verbindingsstreepjes. ,,O ja. Nog even wennen. Volgend jaar doe ik het goed,'' klonk het weifelend optimistisch van achter uit de zaal. Struikelen deden velen verder over de Du Celliée Mullerlaan, over de dobermannpincher, over het biscuittje met dubbel t. Maar ook over het vernederlandste anglicisme 'gefaket' of over het streepje op de a van Máxima Zorreguieta. De minste fouten maakte een tachtigplusser: Zr. Elisabeth, woonachtig in zorgcentrum Beukenstein. ,,Ik vertaal vaak de correspondentie tussen de verschillende kloosters van onze orde,'' verklaarde de zuster van de orde der Benedictessen haar winnende dertig fouten, ,,en daarbij let ik goed op correct taalgebruik.''

Dat dachten de andere deelnemers ook, dat ze goed konden spellen. Maar dat viel weer eens vies tegen, het rode potlood streepte onverbiddelijk. Zo ook bij uw verslaggever: 46 fouten.Toch fijn dat er een eindredactie is.

 

Het dictee is na te lezen op www.driebergen.net.

naar boven


(07/02/2001)

Traaij in Mei dicht voor auto's

 

driebergen_ De gemeente verwacht het smalle gedeelte van winkelstraat de Traaij in mei te kunnen afsluiten. De Traaij wordt tegelijk herbestraat om de oneffenheden uit het oppervlak te verwijderen. Aan de afsluiting gaat een decennium van overleg en strijd vooraf.

 

Al sinds het eind van de jaren tachtig wordt gesoebat over het afsluiten van het voorste deel van de Traaij. De straat is daar zo smal dat voetgangers, fietsers, brommers en auto's elkaar op chaotische en gevaarlijke wijze moeten passeren. Illegaal parkerende auto's zetten de straat geregeld muurvast.

Begin jaren '90 heeft de gemeente de Traaij al eens op proef afgesloten. Uit de proef bleek dat een alternatieve route nodig was om het verkeer af te wikkelen zonder de omliggende straten op te zadelen met een al te grote toename van de verkeersdrukte. Gekozen werd een doorgang te maken tussen de Nassaulaan en het parkeerterrein achter de Hema om het verkeer daarmee direct op de Hoofdstraat te kunnen laten afvloeien.

De onderhandelingen over de particuliere grond nodig voor die 'doorsteek' duurden vervolgens lang. Ook de ondernemers, verenigd in de ODC, toonden zich lange tijd geen voorstander van afsluiting van de Traaij. Een oproep van fractievoorzitter Ab Berger van de Christenunie in november 1999 om de Traaij 'desnoods met een kettinkje' per 1 januari 2000 af te sluiten om zo een einde te maken 'aan de stroperigheid van de procedures' leek aanvankelijk succes te hebben. De gemeente kondigde vorig jaar januari aan nog datzelfde half jaar de afsluiting te realiseren. Toch is nog een jaar extra overleg nodig geweest om de tegenstanders van het nut van afsluiting te overtuigen.

Het af te sluiten deel van de Traaij zal in april herbestraat worden om de oneffenheden uit te vlakken. De straat loopt scheef en bol, wat leidt tot nogal wat struikelpartijen van voetgangers en klachten bij de gemeente. Het Salempleintje, nu een illegaal parkeerterreintje, zal bestraat en heringericht worden tot 'ontmoetings'pleintje. Het achterste deel zal, iets vergroot, formeel worden omgezet in een parkeerplaats voor kortparkeerders. De gemeente verwacht de Traaij in de maand mei definitief af te kunnen sluiten

Overigens is de bovengenoemde inrichting tijdelijk. Er wordt nog gewerkt aan een beeldkwaliteitplan op grond waarvan het gebied definitief wordt heringericht.

naar boven


(01/02/2001)

 

Driebergse huizen meer dan

verdubbeld in waarde

 

driebergen_ De gemiddelde Driebergse woning is tussen 1992 en 1999 met 118% in waarde gestegen. Flats en rijtjeshuizen stegen het meest in waarde, vrijstaande huizen het minst.  Eind deze maand kunnen alle huiseigenaren de taxaties van hun huizen verwachten. Verwacht wordt dat een op de zeven daartegen bezwaar zal gaan maken.

 

De waardegegevens komen voort uit het hertaxatieonderzoek van het onroerend goed. Dat onderzoek was nodig in verband met de berekening van de gemeentelijke onroerend zaken belasting (OZB). De huizenprijzen zijn de laatste jaren enorm gestegen, de oude taxatiebedragen zijn daarom niet langer realistisch.

Afgezien van de uitkering uit het gemeentefonds van de rijksoverheid bepaalt de OZB het leeuwendeel van de inkomsten van gemeenten. De hoogte van de OZB-tarieven kunnen gemeenten zelf bepalen.

Gemiddeld stegen de prijzen van woningen tussen 19922 en 1999 met 118%. De waardestijging van de (2072 stuks) twee-onder-een- kapwoningen lag het dichtst bij dat gemiddelde, die stegen 115% in waarde. Opmerkelijk is dat de waardestijging van de (771) vrijstaande woningen  met 111% ruim onder het gemiddeld bleef. Rijtjeshuizen (2116) daarentegen stegen met 122% juist harder dan het gemiddelde. De waarde van flatwoningen (1370) steeg het hardst, met 135%.

Als gevolg van de herwaardering zullen de OZB-tarieven met iets meer dan de helft dalen. Een eigenaar betaalt komend jaar f4,50 per 5000 gulden van de getaxeerde waarde van de woning.Vorig jaar, toen nog werd uitgegaan van minder dan de helft van de waarde, was dat f9,75. Een gebruiker gaat f4,00 betalen, dat was vorig jaar f8,65. Vanwege het verschil in waardestijging zal de OZB van eigenaren en bewoners van flats en rijtjeshuizen meer stijgen dan OZB van  eigenaren en bewoners van vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen. Omdat kantoren en bedrijfsgebouwen veel minder (107%) in waarde stegen dan woonhuizen, zal de OZB voor die gebouwen meer dan trendmatig stijgen, namelijk met ongeveer 12%. Afgezien van de 2,75% inflatiecorrectie zal de totale opbrengst van de OZB gelijk blijven, zoals afgesproken in het beleidsprogramma van het huidige college.

Huiseigenaren (gebruikers ook?even nabellen!) kunnen eind deze maand de taxaties van hun woningen verwachten. Begin volgende maand vallen de aanslagen van de OZB in alle brievenbussen. Verwacht wordt dat 10% tot 15% van de belastingbetalers bezwaar zal gaan maken. Lang niet alle woningen zijn individueel gehertaxeerd. Per cluster woningen is steeds een 'referentiepand' uitvoerig onderzocht. Aan de hand daarvan is de waarde van de woningen in dat cluster bepaald. 

De bezwaarschriften zullen afgehandeld worden door hetzelfde bureau dat is ingeschakeld voor het herwaarderingsonderzoek. De totale onderzoekskosten zijn begroot op ongeveer 700.000 gulden. Verwacht wordt dat alle bezwaarschriften over twee jaar zijn afgehandeld. Het bureau begint dan met een nieuwe herwaarderingsronde. Begin 2005 valt de volgende taxatie in de brievenbussen.

naar boven


(29/01/2001)

 

CDA mengt zich in discussie rond AH

 

driebergen_Door de toegangsweg vanaf de Dr.Hermansstraat naar supermarkt Albert Heijn af te sluiten zal de verkeersoverlast in die straat afnemen, zegt het CDA.

 

Albert Heijn wil uitbreiden en een parkeergarage bouwen op de huidige locatie in het centrum van Driebergen. Omwonenden vrezen toenemende verkeersdruk en voeren actie tegen het plan. Ahold haalde zich vorige maand de woede van buurt en gemeentebestuur op de hals door alvast een extra parkeerterreintje te openen. Inmiddels zijn de partijen weer in gesprek om te komen tot een bevredigende oplossing.

Gisteren is ook door de plaatselijke CDA een duit in het zakje gedaan. De partij stelt voor na de herinrichting van het terrein de inrit naar AH vanaf de Dr.Hermanstraat gewoon af te sluiten. De derde toegangsweg naar AH, via de Laan van Blommenweert, is in de toekomstplannen sowieso al afgesloten. Al het in- en uitrijdend verkeer zal in de visie van het CDA via de Traaij moeten. ,,En dat is een weg die daarvoor bedoeld is,''zegt Heimen Top, raadslid van het CDA ,,De verkeersdruk in de Dr.Hermanstraat en al die smalle omliggende straatjes zal afnemen. Meer mensen zullen dan via de Oranjelaan komen, inderdaad. Dan wordt het daar wel iets drukker, maar de Oranjelaan is een officiele ontsluitingsweg, dus daar hoort het ook.'' Top denkt dat de optie nog niet op tafel is gekomen omdat de ruimte voor de nieuw aan te leggen ingang tegenover de Oranjelaan beperkt is. ,,Technisch gezien is het moeilijk. Het is wat krap, dus we moeten oppassen dat de fietser niet in het gedrang komt. De auto's kunnen misschien via een stoplichtje een voor een in- en uitgeleid worden.'' Top zegt dat het CDA met de oplossing komt ter ondersteuning van de bewoners van de Dr.Hermanstraat. ,,We brengen het nu in om niet ineens voor een voldongen feit gezet te worden. We zitten immers niet meer in het college.''

naar boven


(24/01/2001)

 

Omvang moskee terug naar onderhandelingstafel

 

driebergen_ De gemeente gaat proberen de Turkse en Marokkaanse verenigingen over te halen in te stemmen met een kleinere moskee van een enkele bouwlaag. Als tegenprestatie hebben de woordvoerders van het comite Akkerweg en omgeving, tegenstanders van de bouw, beloofd af te zien van verdere juridische stappen. De Turken en Marokkanen hebben al aangekondigd in geen geval akkoord te gaan.

 

De Turkse en Marokkaanse gemeenschappen vinden al sinds 1983 onderdak in twee noodgebouwtjes aan de Akkerweg. In 1995 heeft de gemeente beloofd mee te werken aan de bouw van een meer permanente behuizing. Sinds 1996 voeren omwonenden, verenigd in het comite Akkerweg en omgeving, actie tegen zowel de tijdelijke als de definitieve moskeeen, uit angst voor overlast.

Gisteravond sprak de gemeenteraad over vorm en omvang van de nieuwbouw. Vorig jaar is de gemeente akkoord gegaan met tekeningen waarop twee gebouwtjes staan van elk twee bouwlagen. Die tekeningen zijn tot stand gekomen na overleg met de gemeentelijke welstandscommissie en de provincie.

Wethouder Bas de Vogel opende de vergadering met de mededeling dat er 'beweging' zit in het standpunt van het comite Akkerweg. Hij had afgelopen maandag overleg gehad met de twee 'topmannen' van het comite. ,,Ze hebben toegezegd bij hun achterban te bepleiten geen actie meer te ondernemen tegen de bouw van de moskee als die slechts een bouwlaag gaat tellen,'' aldus De Vogel, die toegaf dat de communicatie met het comite in het verleden niet optimaal is geweest. ,,Maar ik denk dat we nu ruimhartig communiceren met het comite. Ze zijn de laatste tijd vaak bij ons langs geweest.''

Het bod van het comite Akkerweg werd vervolgens, overigens zonder dat het op de agenda stond, het belangrijkste gespreksonderwerp. VVD en D66 voelden wel voor het bod van het comite. ,,De discussie over het aantal bouwlagen is nooit gevoerd. Het besluit over twee bouwlagen is nooit genomen, en is voor ons ook niet acceptabel,'' aldus VVD-woordvoerder Wim Golverdingen, die de wethouder daarmee terugstuurde naar de onderhandelingstafel. Ook D66-fractieleider Cathja Maas zag de voordelen van een enkele bouwlaag: ,,Tot nu toe waren we voorstander van twee bouwlagen, om esthetische redenen. Nu ik het comite zie bewegen zeg ik: oké, dan maar een bouwlaag. Dan kan dit dossier misschien eens gesloten worden.''

De andere partijen toonde zich daarentegen sceptisch over het onderhandelingsvoorstel van het comite. ,,De omwonenden zijn bang voor overlast. Ze verwachten dat de overlast met een kleiner gebouw minder zal zijn. Ik zie dat verband niet direct. Misschien kweek je die overlast juist door een klein gebouw neer te zetten,'' aldus Onno de Jong van Progressief Driebergen (PDR). Fractieleider Ab Berger van de Christenunie vond dat er zeken door elkaar werden gehaald. ,,We gaan nu aan de bouwmassa misschien iets veranderen uit angst dat het gebouw verkeerd gebruikt gaat worden. Ik zeg: regel eerst het gebruik. En geef de verenigingen daarbij zelf de verantwoordelijkheid.'' CDA-fractieleider Nynke van Amerongen tenslotte voelde eigenlijk niets voor nieuwe onderhandelingen: ,,We hechten aan twee bouwlagen. Ga door op de ingeslagen weg. We moeten niet beticht kunnen worden van zigzag-beleid. We moeten een duidelijk, krachtdadig beleid voeren, anders zijn we niet geloofwaardig.''

Ondanks de tegenzin van een meerderheid van de raad besloot burgemeester Bloemen de vergadering toch met de conclusie dat de gemeente met de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen terug aan de onderhandelingstafel moet. Volgens voorzitter Annac van de Turkse vereniging heeft dat weinig zin, omdat een gebouw van een enkele bouwlaag te klein is voor zijn vereniging. Hij zal daarom niet akkoord gaan met het voorstel. Adviseur Khairoun, die zowel de Turkse als de Marokkaanse verenigingen met zijn adviezen bedient, verbaasde zich over het besluit van de gemeenteraad. ,,Waar praten we over. Over twee gebouwen van een kleine zeven meter hoogte, en met 324 kubieke meter inhoud. Een eengezinswoning meet al 200 kubieke meter.'' Ook voorzitter Mohamed Al-Kachouti van de Marokkaanse vereniging ziet weinig in een terugkeer naar de omvang van de huidige onderkomens. ,,Om overlast uit te sluiten moeten we het goed regelen. Daarvoor hebben we ook de ruimte nodig, dus twee verdiepingen.'' Toch ziet Al-Kachouti de toekomst met vertrouwen tegemoet: ,,Er is angst in de buurt, uit onwetendheid over de functie van een moskee. Maar het gaat al beter. We geven hen informatie, dat stelt hen gerust. We willen een excursie organiseren naar soortgelijke moskeeen. Dan kunnen ze leren van de omwonenden uit die buurten. Uiteindelijk zullen we iets realiseren zonder conflict.''

naar boven


(24/01/2001)

 

COMMENTAAR:

Een nieuwe dode mus

 

Keer op keer blijkt dat de gemeente op zijn zachtst gezegd onhandig manoeuvreert in de alsmaar voortsukkelende zaak Akkerweg. Aan de Akkerweg staan twee barakjes die dienen als moskee voor de Turkse en Marokkaanse Driebergenaren. Ze staan daar betrekkelijk geisoleerd, op een steenworp afstand van een groot complex met bejaardenwoningen en naast een akker vol moestuintjes. De dichtstbijzijnde buren wonen op redelijke afstand, met nog een straat ertussen.

Maar toch willen sommige buren geen moskeeen. Ze zijn de buurt afgegaan met een lijst vol bezwaren en hebben een boel andere buren meegekregen. Het gaat dan vooral over overlast, overlast van het soort dat de krant eigenlijk niet zou mogen halen of nooit bewezen is. Zo gaat het om koplampen die hinderlijk de woonkamer in schijnen. Over de koplampen van bezoekers en bewoners van het naastgelegen bejaardencomplex hoor je niemand klagen. Het gaat om dichtklappende portieren, over de portieren van de seniore buren hoor je ze nooit klagen. Er zou gehandeld worden in de moskee, nooit is daar iets van bewezen anders dan de paar broden en wat andere etenswaren die er af en toe verkocht worden. Er zou aan auto's gesleuteld worden, nooit is daar iets van bewezen, anders dan een autowrak dat al jaren rondhangt op de parkeerplaats.

Toch durven gemeente noch  raadsleden de aantijgingen openlijk te weerspreken, net zoals ze nog altijd over ontmoetingsruimte in plaats van over moskee spreken. Toch zou het wel eens verstandig kunnen blijken de beestjes bij hun naam te noemen en alles op straat te gooien. Pas dan kan blijken of het gaat om reele bezwaren, of dat het misschien wel gaat om vage angsten, om wat soms omschreven wordt als 'subjectieve gevoelens van onveiligheid'. Er wonen in de buurt immers heel veel oude mensen, mensen die de aanwezigheid van allochtonen niet zo gewend zijn. Die niet in de gaten hebben dat allochtonen ook gewone Driebergenaren kunnen zijn. Dat gehoofddoekte meisjes tegenwoordig de kassa's van de supermarkt bemannen. Dat de verpleging, in bejaard Driebergen niet onbelangrijk, voor een steeds groter deel leunt op jonge allochtonen. Dat zonder Marokkaanse jongetjes geen krant zijn weg naar de brievenbus weet te vinden. Dat hun moeders vele huizen in Driebergen schoonmaken. Dat de buurtschool voor een niet onaanzienlijk deel bevolkt wordt door allochtone kinderen. Dat in de buurt, ook hun buurt, tegenwoordig mensen uit alle landen wonen. Dat die er misschien wel langer wonen dan zijzelf. En dat dat niet per se enge mensen hoeven te zijn. Dat het niet aangaat de buren niet meer te gunnen dan het hokje waar ze zich nu al achttien jaar in moeten persen.

Maar dat doet de gemeente niet. Nee, eerst hult ze zich jaren in stilzwijgen. Een stilte die voeding geeft aan een groeiend onbehagen in de buurt. Vragen worden niet beantwoord, dus voelen de mensen zich niet serieus genomen. Telkens worden ze met een kluitje in het riet gestuurd, en met elk kluitje worden ze bozer en nog meer tegen. Ook procedureel loopt de gemeente menig blauwtje, is ze meermaals door de rechter teruggefloten. Nu komt wethouder De Vogel met het nieuwste konijntje uit de hoge hoed: nieuwe onderhandelingen!  Natuurlijk lopen die onderhandelingen op niets uit. Natuurlijk gaan de Turkse en Marokkaanse verenigingen geen honderdduizenden guldens investeren om uiteindelijk te blijven zitten in een hokje dat weliswaar van steen is, maar nog altijd geen ruimte biedt aan hun achterban. Dus komt er na veel onnodig uitstel gewoon een mooi gebouw van bescheiden omvang. En blijven de tegenstanders zitten met het gevoel dat ze weer niet serieus genomen zijn. Dat ze met een nieuwe dooie mus blij gemaakt zijn.

naar boven


(25/01/2001)

Ahold en buren gaan relatie uitdeuken

 

driebergen_De gemeente heeft het gesprek tussen Ahold en de boze omwonenden van supermarkt Albert Heijn weer op gang gebracht. Het overleg gaat verder in werkgroepjes.

 

Eerder deze week vond voor het eerst in lange tijd weer overleg plaats tussen de gemeente, vertegenwoordigers van Ahold en een delegatie van de omwonenden. Volgens P.Feuerstein, woordvoerder van de omwonenden, was dat een goed gesprek: ,,Op zich is het goed dat we in gesprek zijn. Neemt niet weg dat we gewoon doorgaan op de juridische weg.'' Al eerder kondigde de bewonersvereniging Dr.Hermansstraat aan naar de rechter te stappen om alsnog bestuursdwang op te laten leggen aan Ahold. De omwonenden zijn boos dat Ahold een nieuw aangelegd parkeerterreintje zonder overleg had opengesteld. Ook wethouder De Vogel toonde daarover zijn afkeur, de bestemming van het terrein was immers nog niet gewijzigd. Niettemin besloot hij tegen het illegale gebruik van het terrein niet op te treden.

De Vogel heeft van Ahold inmiddels te horen gekregen dat een aanvraag om de bestemming van het parkeerterreintje te wijzigen in voorbereiding is. ,,En ze hebben hun spijt betoond over het openstellen van het parkeerterrein, zonder overleg vooraf.''

Omwonende Feuerstein heeft iets meer vertrouwen in een goede afloop van de bouwplannen van Ahold. ,,De relatie tussen ons heeft een fors deukje opgelopen. Die moeten we nu uitdeuken. We gaan verder praten in aparte werkgroepjes. Dat wordt een vrij intensief gebeuren. Alle belangen moeten daarbij zorgvuldig worden afgewogen, zodat er een oplossing komt waar we alle drie tevreden mee kunnen zijn.''

Volgens Feuerstein zijn de standpunten van zijn bewonersvereniging daarbij helder: ,,Er moet een goede afwikkeling van het verkeer in onze straat komen. En de parkeergarage mag niet hoger worden dan 3 meter.''

naar boven


(16/01/2001)

 

Extra parkeerterrein AH blijft open

driebergen_De gemeente zal de hekken rond het illegale parkeerterreintje van Albert Heijn niet laten terugplaatsen. Ook zullen er geen andere vormen van bestuursdwang worden opgelegd. Wel moet Ahold 'met gezwinde spoed' een aanvraag voor bestemmingswijziging indienen. Dat besloot het college van b en w gistermiddag.

Eind december opende Albert Heijn een extra parkeerterreintje bij de vestiging in het centrum van Driebergen, vooruitlopend op een grote verbouwing van het terrein. Dat was tegen de afspraak met gemeente en omwonenden, zeiden zowel gemeente als omwonenden. Volgens omwonenden heeft Ahold lak aan afspraken en procedures en gaat de multinational gewoon zijn eigen gang.

Wethouder De Vogel zei maandagavond al niets te kunnen doen tegen de schending van de afspraken en de overtreding van het bestemmingsplan. ,,De afkeuring tegen de handelwijze van Ahold blijft staan. Maar je moet je kansen inschatten. Juridisch staan we niet sterk. Als we een procedure beginnen geeft dat heel veel extra werk en gedoe, terwijl de kans van slagen gering is. Dus zeggen we tegen Ahold: u mag blijven parkeren, maar kom met gezwinde spoed een aanvraag indienen voor bestemmingswijziging van het gebied.'' In een persbericht beaamde de gemeente gisteren nogmaals dat het parkeerterrein in strijd is met het huidige bestemmingsplan. Maar, schrijft de gemeente, ,,de huidige bedrijfsbestemming is sterk verouderd en achterhaald. Planologisch en milieuhygiënisch is een dergelijke bestemming in een woonwinkelgebied niet optimaal. Een woon- en winkelfunctie daarentegen is een functie die planologisch uitstekend past binnen het gemeentelijk beleid voor het centrumgebied van Driebergen.'' Bovendien, zegt de gemeente, heeft AH het parkeerterrein keurig aangelegd.

Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, wil de supermarkt in het centrum van Driebergen vergroten en er een parkeergarage naast bouwen. Omwonenden zijn faliekant tegen de plannen van Ahold, terwijl de gemeente graag ziet dat Ahold zich aan de procedures houdt. Wethouder De Vogel denkt dat Ahold met de gevolgde handelwijze 'de mogelijkheden (om de uitbreidingsplannen te verwezenlijken; red,) in de buurt en in het gemeentehuis niet heeft verbeterd. ,,En bij mij persoonlijk is ook een lijntje gebroken, '' aldus de wethouder, een voormalig makelaar en projectontwikkelaar. P.Feuerstein, woordvoerder van de omwonenden, zegt 'hels'te zijn over het besluit van de gemeente. ,,De burgemeester heeft me nog een brief geschreven waarin hij zegt dat het parkeerterrein niet zal worden toegestaan. En dan doen ze het toch. Hoe geloofwaardig ben je dan nog als overheid,'' vraagt Feuerstein zich af. 

Een woordvoerster van Ahold kon niet zeggen of Ahold al bezig is met de aanvraag van de bestemmingwijziging. ,,Er zal binnen twee weken verder overleg gevoerd worden met omwonenden en de gemeente,'' aldus de woordvoerster. Omwonende Feuerstein juicht dat gesprek op zich toe. ,,We hebben moeite met de hoogte van de parkeergarage en met de afwikkeling van het verkeer in onze straat. Maar je moet niet stijf in je jasje blijven zitten. We zijn niet tegen de uitbreiding van de supermarkt op zich. Een gesprek is goed. Alleen hebben wij de indruk dat Ahold en gemeente een spelletje met ons spelen. ''

naar boven


(15/01/2001)

ANALYSE:

Benuttingsvariant wint terrein

driebergen_Een jaar geleden werd nog schamper gedaan om de benuttingsvariant die de minister van Rijkswaterstaat uit de hoed toverde: geen uitbreiding van de spoorlijn Utrecht-Arnhem, maar vaker en harder rijden over het bestaande spoor. Inmiddels zien Zeist en Driebergen ook de voordelen van de benuttingsvariant. Zij het dat de minister wel flink wisselgeld zal moeten betalen.

Gisteren besprak Driebergen de brief waarmee gezamenlijk met Zeist wordt gereageerd op de trajectnota van de minister. In die trajectnota voorziet de minister dat de snelweg A12 wordt verbreed tot 2 x 4 rijstroken tussen Utrecht en Driebergen en 2 x 3 daarna. De spoorlijn Utrecht-Arnhem daarentegen blijft in principe 2 x 2 sporen. Met technische ingrepen zou de huidige capaciteit genoeg zijn om de groei in het treinverkeer te waarborgen. De geringe tijdwinst en de hoge kosten zouden de aanleg van een aparte Hogesnelheidslijn niet rechtvaardigen. Gemeenten langs het traject reageerden furieus. Jarenlang was hen voorgehouden dat er een aparte HSL zou komen. Kosten noch moeite werden gespaard bij gemeentelijke studies om die nieuwe spoorlijn zo goed mogelijk in te passen. Bunnik verzon de G-variant, en later de verschoven G-variant, waarbij spoor- en snelweg gebundeld om Bunnik heen werden geleid. Maarn wilde een tunnel, om het in tweeen gedeelde dorp te herenigen. Driebergen en Zeist besloten samen op te trekken en maakten hun voorkeur bekend voor verbreding van de bestaande tracés. Toen de minister koos voor de benuttingsvariant, was ook in Driebergen en Zeist de verbazing groot. Ambtenaren rekenden uit dat zonder spoorverbreding de spoorbomen in de nabije toekomst 62 minuten van het uur gesloten zouden zijn. De toch al volle regionale verkeersader N225 zou een dodelijk infarct te verwerken krijgen: Driebergen en Zeist zouden onbereikbaar worden.

Inmiddels zijn Driebergen en Zeist tot de overtuiging gekomen dat de benuttingsvariant toch een goede kans maakt. Zij gaan er van uit dat de minister het spoor niet zal verdubbelen, maar wel hier en daar nieuwe passeersporen, ecopassages en geluidsweringen aan zal leggen. Niet verdubbelen heeft zijn voordelen, zeggen ook de natuur- en cultuurbeschermers: de aanleg van nieuwe sporen zou enorme werkzaamheden met zich meebrengen. Het zo kwetsbare Kromme-Rijngebied en de heilig verklaarde Stichtse Lustwarande zouden jarenlang op de schop moeten.

Verder gaan Zeist en Driebergen er van uit dat de minister wijs genoeg zal zijn het spoor niet meer gelijkvloers met de regionale wegen te laten kruisen. Er moeten ongelijkvloerse kruisingen komen. Het gaat er daarbij om de minister zover te krijgen dat niet de regionale wegen de grond of de lucht in moeten, maar het spoor. Als de regionale wegen onder of over het spoor moeten, dan zou dat, vooral rond het station, gepaard gaan met een uitgebreid complex van aan en afvoerwegen die zich als spaghetti tussen elkaar door wurmen. De aanslag op de schaarse ruimte zou daarbij heel groot zijn. Alleen het spoor verhogen of verdiepen is veel minder lastig.Het station zelf zal grondig vernieuwd moeten worden. Niet alleen moeten de perrons verlengd, ze zullen ook uitgebreid en verlaagd danwel verhoogd worden. Een grondige verbouwing biedt kansen, stellen Zeist en Driebergen. Het huidige bedrijventerrein rond het station is zonder plan tot stand gekomen: het is lelijk, onhandig en mag grotendeels gesloopt. Tegelijk met een nieuw station kan dan een nieuw hoogwaardig kantoorgebied van 'parkachtige allure' gerealiseerd worden.

Dat alles kost veel geld. Vandaar dat Zeist en Driebergen in de brief aan de minister een beetje de hakken in het zand zetten. Niet helemaal, zoals gemeenten verderop aan de route, die overleg met de minister halsstarrig weigeren, maar diplomatiek. Zeist en Driebergen verklaren zich eind deze maand tegen de benuttingsvariant, tenzij de minister aan een aantal voorwaarden voldoet. Wisselgeld daarbij is bijvoorbeeld de door Driebergen en Zeist gewenste westelijke aansluiting op de A12. Een deel van de op- en afritten zou verschoven moeten worden naar het westen. Een nieuwe parallelweg tussen de Driebergse nieuwbouwwijk Hoenderdaal en het station zou de Hoofdstraat moeten ontlasten. Tenzij de minister natuurlijk akkoord gaat met een verhoogde aanleg van het spoor, en een ongelijkvloerse kruising met de regionale wegen. Dan loopt de N225 beter door, en is de nieuwe weg wellicht niet nodig. En als de minister dan ook meewerkt met de 'potentiele ontwikkelingsmogelijkheden' rond het station, dan komen Driebergen en Zeist er wel uit. De minister mag het zeggen.

naar boven


(09/01/2001)

Burgemeester wil vaart achter onderzoek Heuvelruggemeente

driebergen_ Burgemeester Bloemen wil vaart zetten achter het onderzoek naar de bestuurlijke samenwerking in de Heuvelrug. Het onderzoek zit volgens hem nogal vast. ,,De is vreselijk stroperig. Die stroperigheid moet eruit, de minister heeft elders al ingegrepen,'' aldus Bloemen, doelend op recente herindeling rond Eindhoven.

Het onderzoek naar bestuurlijke samenwerking gaat door het leven als het Strategisch Gebieds Perspectief (SGP). Het SGP werd gestart nadat in 1997 het Haagse herindelingsplan om Maarn, Doorn, Driebergen, Amerongen en Leersum (MALDD) om te vormen tot een grote Heuvelruggemeente op het laatste moment werd afgewenteld. Deze maand zou een voortgangsrapportage naar buiten komen, zo had Bloemen afgelopen november nog beloofd, nadat raadsleden in Doorn, Maarn en Driebergen hun bestuurders tot spoed hadden gemaand. In december zijn de burgemeesters en hun gemeentesecretarissen daarom een 'stevige exercitie' aangegaan onder leiding van een extern deskundige, onthulde Bloemen gisteravond. De extern deskundige had daarbij geconcludeerd dat in de stapel rapporten die er nu lag eigenlijk 'niets stond'. Op 25 januari vindt de volgende bijeenkomst met de burgemeesters en de extern deskundige plaats. ,,De stroperigheid moet eruit. In mei moeten we een ei leggen,'' aldus Bloemen gisteravond, die al te horen heeft gekregen dat de Heuvelruggemeenten zich snel moeten uitspreken over samenwerking danwel samengaan. ,,Minister De Vries heeft in de regio Eindhoven al ingegrepen nadat resultaten daar uitbleven,'' waarschuwde Bloemen, die ook waarschuwde voor de opvolger van de BRU, de bestuurlijke regio Utrecht. In de BRU hebben de gemeenten in de provincie Utrecht de laatste jaren veel belangrijke besluiten genomen en geld verdeeld. Er staat een nieuwe BRU op stapel, ditmaal alleen met Utrecht en de directe buren. Zeist en Bunnik zitten wel bij dat 'compacte stadsgewest, Driebergen niet. Volgens Bloemen zullen de Heuvelruggemeenten buiten spel komen te staan als ze het compacte stadsgewest in de geplande samenstelling niet weten te voorkomen. ,,Gezien de mobiliteitsvraagstukken die de komende jaren op ons afkomen moeten we daarbij zitten,'' aldus Bloemen, doelend op de plannen rond de verbreding van de A12, de mogelijke aanleg van de Hogesnelheidslijn en het Randstadspoor en de ontwikkeling van het stationsgebied tussen Driebergen en Zeist.

naar boven


(09/01/2001)

Stadswachten mogelijk naar Driebergen

driebergen_Volgende week praat burgemeester Bloemen met Stadsbeheer Utrecht over de inhuur van gemeentelijk toezichthouders. De twee toezichthouders van het bureau zouden vooral moeten letten op kleine ergernissen op veiligheidsgebied in Driebergen, zoals rondzwervend vuil en graffiti.

De afgelopen drie jaar had Driebergen twee politiesurveillanten ingehuurd, voor in totaal 130.000 gulden per jaar. De gemeente was echter niet tevreden over de diensten van de surveillanten. Een van de surveillanten was langdurig met ziekteverlof, zodat er in de praktijk slechts een enkele surveillant was. Bovendien werd deze regelmatig voor gewone politietaken elders in de regio ingezet. De gemeente heeft het contract met de surveillant daarom niet verlengd.

Omdat bij de burgerraadpleging vorig jaar de surveillant hoog scoorde heeft de gemeente gezocht naar een andere vorm van toezicht. De gemeente denkt die gevonden te hebben in de gemeentelijke toezichthouder, beter bekend als stadswacht. ,,Het college zit op de private lijn,'' aldus burgemeester Bloemen gisteravond. ,,Dat is goedkoper en geeft toch iets meer zeggenschap dan een surveillant.'' In de begroting staat 65.000 gulden gereserveerd voor toezicht. Het is niet zeker of het bureau Stadsbeheer nog toezichthouders over heeft. Volgens Bloemen zit het bureau nu al 'aan de top van zijn capaciteit'.

naar boven


(09/01/2001)

bouwvolume wordt nog wel onderzocht

Locatie moskeeen vast,

driebergen_ Aan de locatie van de te bouwen moskeeen  wordt volgens wethouder De Vogel niet meer getornd. Dat wordt de huidige locatie van de tijdelijke gebedsruimten aan de Akkerweg. Wel is het bouwvolume nog onderwerp van onderzoek. Procedures tegen de tijdelijke gebedsruimten stapelen zich intussen op.

Ambtenaren van De Vogel zijn momenteel bezig met het 'ontrafelen van het dossier', aldus wethouder De Vogel gisteren voor een gehoor van fractieleiders. ,,Dat spitst zich toe op het gebouw,  niet op de locatie. Daar hoeven we het niet meer over te hebben.''  Tegenstanders van de te bouwen moskeeen voor Turkse en Marokkaanse Driebergenaren dringen er bij de gemeente voortdurend op aan alle mogelijke locaties in Driebergen in een nieuw onderzoek op te nemen. Volgens hen is de gekozen locatie slechts voortgekomen uit een 'ambtelijke brainstormsessie'. Wethouder De Vogel vindt een nader onderzoek niet nodig. ,,De Akkerweg is de enige locatie.''

Wel onderzocht wordt het toegestane bouwvolume van de moskeeen. De Turkse en Marokkaanse verenigingen willen beiden een moskee met twee bouwlagen. Ze worden daarin gesteund door architecten en de welstandscommissie. De tegenstanders beweren dat ooit is afgesproken dat het oppervlak van de nieuwe moskeeen dat van de huidige noodgebouwtjes niet zou overschrijden. Wethouder De Vogel laat nu een feitenrelaas opstellen dat moet uitwijzen 'wat, wanneer en door wie is besloten'. Volgende week wordt dat feitenrelaas door de politiek besproken.

Overigens heeft de gemeente van de advocaat van de tegenstanders vorige week een sommatie ontvangen de tijdelijke gebouwtjes te laten verwijderen. Het college van b en w beraadt zich momenteel op deze sommatie. De tegenstanders weten zich gesteund door twee gerechtelijke uitspraken die de noodonderkomens vorig jaar illegaal verklaarden. Volgens de rechter waren er ten tijde van het besluit in 1996 nog geen concrete plannen waren voor definitieve bouw, en was er daarom geen reden voor tijdelijke vrijstelling. De tegenstanders hebben gedreigd met een kort geding als de gemeente niet ingaat op de sommatie.

Na de uitspraak van de rechter vorig jaar is de gemeente overigens een nieuwe procedure begonnen voor tijdelijke vrijstelling. Volgens de gemeente zijn de bouwplannen nu zo concreet dat tijdelijke vrijstelling ditmaal wel gerechtvaardigd is. De tegenstanders hebben aangekondigd ook tegen dat nieuwe vrijstellingsbesluit weer een procedure te beginnen. Bovendien willen ze met de wet openbaarheid bestuur (WOB) in de hand alle documenten over de kwestie boven tafel krijgen. Volgens De Vogel komt alles al boven tafel in het feitenrelaas: ,,Daar is geen WOB voor nodig wat mij betreft.''

naar boven


(04/01/2001)

 

Sparrenlaan op nominatie voor buurtpreventie

 

driebergen_ De gemeente gaat de buurt rond de Sparrenlaan voordragen voor een buurtpreventieproject. De wijk heeft overlast van rondhangende jongeren. ,,Eens kijken of je dat de kop kan indrukken met buurtpreventie,'' aldus burgemeester Bloemen.

 

Buurtpreventie staat hoog op het verlanglijstje van de gemeenteraad. Begin dit jaar is geprobeerd een pilotproject buurtpreventie in de Buntlaanbuurt van de grond te krijgen. Het werd geen succes.  De animo onder de bewoners bleef onder de maat, waarna gemeente en politie van voortzetting afzagen.

De gemeenteraad hamerde er afgelopen november op om het nog eens te proberen. In de Sparrenlaanbuurt denkt de gemeente nu een goede kandidaat gevonden te hebben. Vanwege de overlast die rondhangjongeren er afgelopen zomer veroorzaakten is de buurt volgens burgemeester Bloemen gemotiveerd om mee te doen met buurtpreventie: ,,Er zijn al mensen komen praten op het gemeentehuis.''

Jongeren hangen al jaren rond op het schoolpleintje aan de Sparrenlaan, tot dusver zonder al te veel overlast te veroorzaken. Afgelopen zomer liep het uit de hand met veel lawaai, achtergelaten rotzooi en pesterijen tot diep in de nacht. Een alcoholverbod heeft daar, geholpen door het najaarsweer, een einde aan gemaakt. De politie zou graag zien dat de gemeente in het hele dorp een alcoholverbod zou instellen, om de zich voortdurend verplaatsende jongeren in het gareel te kunnen houden. Daar voelt het bestuur niet voor omdat straatfeesten en zomerbarbecues dan telkens van een vergunning moeten worden voorzien. Burgemeester Bloemen twijfelt bovendien of een algemeen alcoholverbod veel zoden aan de dijk zou zetten.,,Ik vraag me af of je er bent met een alcoholverbod. Het is vaak ook verveling, stoer gedrag. Het is een lastig probleem. We willen nu eens  kijken of je dat met buurtpreventie de kop kan indrukken.''

naar boven