Abu Melle
journalistieke producties

Etc.

uit: website Dutchtone/Sail2000, juni/juli 2000
 

Google
 

Verbeelding aan de macht:
De Duivelsdriehoek

 

Talloze schepen en vliegtuigen verdwenen er in het niets, verzwolgen door een even mysterieuze als ongrijpbare kracht. Zeelui en vliegeniers vonden er hun graf, hun lijken nimmer teruggevonden. Het verdronken land van Atlantis, of water-UFO's en zelfs heuse 'Stargates' liggen verborgen tussen de diepe troggen en verraderlijke zandbanken, zeggen deskundigen. ZeeŽn van inkt zijn er geschreven over de Bermudadriehoek, beter bekend als de Duivelsdriehoek.

Toch is de driehoek pas 36 jaar oud. Voor het eerst duikt de Bermuda Triangle op in 1964, in een hoofdartikel van het occulte tijdschrift Argosy. Daarin maakt de auteur, Vincent Gaddis, gewag van 'talloze mysterieuze verdwijnende schepen en vliegtuigen' in de driehoek die ontstaat wanneer Miami, Bermuda en Puerto Rico met elkaar worden verbonden. Sinds Gaddis is een stoet van paranormalen, occultisten, schrijvers en scenaristen met het verhaal aan de haal gegaan.

Het is ontegenzeggelijk mooi te denken dat onbegrijpelijke dingen nog steeds plaatsvinden in en wereld die zichzelf volledig lijkt te beheersen. Wat zou het toch prachtig zijn als het verzonken land van Atlantis, waar Plato al over schreef, werkelijk teruggetoverd kan worden als we het land in de zee van de Bermuda driehoek 100 meter omhoog tillen. Mooier is het nog als dat land verdronken blijft, zodat we verder kunnen fantaseren over de Man die daar woont, en zijn vrouw, een wonderschone Nymph, en zijn vijand, de duivel van Bermuda.

Mooi, en iets meer in de tijdgeest, is het verhaal over de Buitenaardsen. Vaker dan elders zijn er UFO's te zien in het gebied, zeggen de aanhangers van dit verhaal. Veel getuigenissen zijn er over vliegende schotels en bolletjes licht die met idiote snelheid over de golven razen. En die UFO's vliegen niet alleen, in de Duivelsdriehoek duiken ze ook de golven in. Dat komt, leggen de aanhangers uit, door de aanwezigheid van virtueel 'matter'en 'anti-matter'! In een subtiel samenspel tussen de twee ontstaat een ragfijn netwerk van tunneltjes, dat onze wereld verbindt met een andere dimensie van de werkelijkheid. Met andere woorden: De Bermuda Driehoek is een poort naar Hyperspace, ofwel een Stargate. Die UFO's gaan gewoon naar huis!

Helaas zijn er dan ook de Nuchteren. De Nuchteren hebben niets op met de verbeelding. De verhalen worden schromelijk overdreven, zeggen ze. Schepen en vliegtuigen die elders ten onder gaan, zinken in de mythen en sagen plots in de Bermuda Driehoek. Wel constateren de Nuchteren dat water en hemel van de Duivelsdriehoek soms bijzonder gevaarlijk kunnen zijn. Dat komt, zeggen ze, door de bodem van de zee, en de botsing van klimaten erboven. De zee is soms diep, kort voor de westkust van de Dominicaanse republiek zelfs 8648 meter, het diepste punt van deze Oceaan. De zee is soms ook ondiep, met verraderlijke zandbanken. Ook valt het magnetische Noorden hier samen met het echte Noorden. Onervaren zeelui en piloten, onwetend dat ze hun kompas hier niet hoeven te corrigeren, verdwalen dan hopeloos.

Het allergevaarlijkst is echter het weer, dat slaat wel eens zomaar om. Regelmatig botsen tropische briesjes uit het zuiden met de koude luchtmassa's vanuit het noorden. Dan steekt er een plaatselijk micro-stormpje op, onzichtbaar voor radar en satelliet, dat geweldig tekeer kan gaan. De vele jachten die plezierig door de contreien toeren, zijn dan de gemakkelijke prooi van metershoge golven en diepe kolken. Niemand die hun ondergang ziet. Wrakstukken verspreiden zich, haaien en barracuda's doen zich tegoed aan de lijken. Weer een mysterie erbij!
 

Abu Melle


abumelle@xs4all.nl

Abu Melle Index

(NB. op deze website staan teksten in originele vorm. ze zijn bij publicatie mogelijk door redactie gewijzigd)